logo

Информации за проектот

idscs_logo

Проект за меѓурелигиски дијалог во Македонија

Институт за демократија во соработка со Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) започна со имплементација на проектот “Толеранција, Дијалог, Соработка! Промоција на меѓурелигиски дијалог преку градење капацитети на медиумите и верските претставници”. Проектот ќе се реализира во текот на 2011 година и е финансиран од Европската Унија преку програмата Европски инструмент за демократија и човекови права ЕИДХР. Проектот има за цел да развие свест кај населението за религиозна толеранција и прифаќање на различните религиозни убедувања. Промовирање на слобода на изразување, меѓурелигиозен дијалог и религиозен плурализам ќе придонесe за зајакнување на демократијата во земјата.

Во рамките на активностите на проектот се предвидува да се организираат тренинзи и заеднички работилници за новинари и гласноговорници на верските заедници. Тренинзите имаат за цел да се зајакне информираноста и објективноста на медиумите во известувањето за теми од религиозен карактер, како и да се зголеми стручноста кај верските заедници за комуникација со јавноста. Овие активности, исто така ќе помогнат да се создадат канали за соработка и комуникација помеѓу медиумите и верските заедници.

Проектот понатаму ќе организира 14 посети на млади верници од една религиозна заедница на објекти од друга религиозна заедница за да им овозможи на младите да се запознаат со вредностите на другите религии. Со цел да се зголеми јавната свест за потребата од религиозна толеранција КАС и ИДСЦС ќе организираат конференција и медиумска кампања со кои ќе се промовираат позитивни примери на меѓурелигиска соработка. Како крајна активност се предвидува проведување на квалитативни и квантитаивни истражувања кои ќе ја испитуваат различни аспекти на меѓурелигискиот соживот во земјата.

Настани поврзани со проектот

ilina

Видео записи од меѓурелигиски дијалог

22.12.2011

Со цел да се зголеми свеста на верската различност меѓу...

Струмица, 18 октомври 2011

21.12.2011

Посета на верски обејкти во Струмица Објекти: Синагога „Бет Јааков“...

poseta1

Посета на верски објекти

07.12.2011

Фондацијата Конрад Аденауер (КАС) и Институтот за демократија „Социетас Цивилис“...

Скопје, 17 октомври 2011

15.11.2011

Објекти: Синагога „Бет Јааков“, Скопје Католичка црква „Пресвето срце Исусово“,...

Скопје и Тетово, 14 октомври 2011

15.11.2011

Објекти: Kатоличка црква „Пресвето срце исусово“, Скопје Евангелско-методистичка црква, Скопје...

poseta debar

Дебар, 05 октомври 2011

28.10.2011

Објекти: Инќар џамија, Дебар Црква Успение на Пресвета Богородица, Дебар...

Посета на верски објекти

28.10.2011

Во периодот од септември до ноември 2011, ќе бидат организирани...

imgp0407

Семинар за односи со јавност за верските заедници во Кичево

26.05.2011

На 19 мај 2011 година, во Кичево беше оддржан последниот...

imgp0288

Семинар за претставници на верските заедници во Штип

09.05.2011

Институтот за демократија и Фондацијата Конрад Аденауер на 5ти мај...

Најава за семинар во Охрид

06.05.2011

Проектот “Толеранција, дијалог, соработка! Промовирање на меѓурелигиски дијалог преку градење...

imgp0206

Семинар за односи со јавност за верските заедници во Тетово

06.05.2011

Институтот за демократија и Фондацијата Конрад Аденауер на 4ти мај...

imgp0193

Семинар за односи со јавност за верските заедници во Македонија

06.05.2011

На 28 април 2011 во Скопје Институтот за демократија и...

ИНПРЕС: Консултативна средба за поголема меѓуверска толеранција

29.04.2011

Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за Демократија „Социетас Цивилис денеска...

РТВ КИСС: Одржан семинар како дел од проектот за меѓурелигиски дијалог чиј носител е Конрад Аденауер Фондација

30.03.2011

Значење на меѓурелигискиот дијалог и комуникација во општеството, толеранција, дијалог...

idscs_logo

Поврзани објави