Архива

  Category Archive for "Новости"
  item

  Повик за швајцарска стипендиска програма 2021/2022

  Отворен е повик за аплицирање за швајцарската стипендиска програма за професионално усовршување, наменета за вработените во Собранието на Република Северна Македонија, кои имаат интерес за професионално усовршување и развој, односно интерес за магистерски и докторски студии во академска 2021/2022...

  item

  Јули 2020 – јули 2021: Една година од парламентарните избори, како граѓаните гледаат на политичкото влијание и отвореноста на актуелниот парламентарен состав?

  Во 2021 година се забележува позитивен исчекор во ставовите на граѓаните кога станува збор за улогата на Собранието во политичкиот живот на државата, достапноста на народните избраници за јавноста и вклучувањето на граѓаните во процесите на донесување одлуки. Имено,...

  item

  Подобрување на положбата во врска со информациите во парламентите во Албанија, Косово и Северна Македонија

  Како и во повеќето земји, и парламентите во Албанија, Косово и Северна Македонија се засегнати од парадокс со информации: парламентарците се преплавени со информации, а има недостиг од конкретни информации врз основа на кои можат да ја базираат работата....

  item

  Информирани пратеници – отчетни институции – Обука за стручната служба на антикорупциските институции

  Институт за демократија на 13 и 14 јули ја одржа обуката „Информирани пратеници-отчетни институции” наменета за стручните служби на антикорупциските институции. Целта на обуката беше зајакнување на капацитетите за известување за борбата против корупција на стручните службеници во Државниот завод...

  item

  Повик за изработка на анимирано видео

  Видеото кое ќе треба да се изработи со овој повик е во рамки на кампања која ќе има цел да ги доближи резултатите од проектот  „Антикорупциски разговори во Парламент” до граѓаните и да придонесе кон подигање на свеста за...

  item

  ИДСЦС учествуваше на панелот посветен на научените лекции од долготрајните спорови во Југоисточна Европа, дел од „Преспа форум за дијалог“

  Во рамки на меѓународната конференција „Преспа форум дијалог“, денеска беше организирана панел дискусија насловна „Во потрага по двигатели за промена: лекции од долготрајните спорови во Југоисточна Европа“ Говорници на панелот беа Анди Добруши, Фани Каранфилова-Пановска, Леонидас Макрис, Клодјан Сеферај...

  item

  Отворен повик за дизајнерски услуги

  Отворениот повик за дизајнерски услуги е во рамки на проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија” (Improved capacity for crisis response in municipalities in North Macedonia) – финансиран со помош од Обединетото Кралство преку...

  item

  Во рамки на „Преспа форум дијалог“ одржан првиот настан за придонесот на Западен Балкан на „Конференцијата за иднината на Европа“

  Институт за демократија „Социетас Цивилис“ во соработка со Германскиот совет за надворешни односи, и со поддршка на Европска служба за надворешни работи (ЕЕАС) ја организираше панел дискусијата „Што можеме да направиме за ЕУ? Придонесот на Западен Балкан на Конференцијата...

  item

  Застапување на интересите на граѓаните од страна на пратениците – вистина или мит

  Според бројките од теренските анкети спроведени во периодот од 2018 до 2021 година од страна на Институтот за демократија (ИДСЦС) во рамки на Програмата за парламентарна поддршка (ПСП), се утврдува дека граѓаните сметаат дека нивните интереси не секогаш се...

  item

  Истражување на јавното мислење во Северна Македонија и Грција: Изгледите на Договорот од Преспа

  Три години од потпишувањето, Договорот од Преспа за решавање за спорот за името помеѓу Северна Македонија и Грција, се уште е сензитивна тема за многу граѓани во двете земји. Ова го покажува истражувањето на јавното мислење кое го направи...