logo

Антикорупциски разговори во Парламент

Проектот „Антикорупциски разговори во Парламент” вклучува активности за застапување и истражување со цел поддржување на реформскиот процес во Македонија преку зајакнување на надзорната улога на Парламентот во однос на антикорупцијата. Проектот ќе има за цел да го поддржи Парламентот да стане главен актер во развојот на отпорна институционална структура како предуслов за ефикасна борба против корупцијата.

Проектот ќе вклучува три компоненти “Поддршка”, “Раст” и “Споделување”.

Првата компонента “Поддршка” ќе биде централна во проектот, бидејќи предвидува активности наменети за поддршка на Парламентот за зајакнување на неговите надзорни функции кога станува збор за антикорупција.

Втората компонента “Раст” ќе биде проектот “фабрика за знаење” и ќе има за цел да изгради алатки и знаења кои би можеле да послужат како ресурс до Парламентот и поврзаните засегнати страни за да ја проценат и да ја реинвенционираат својата надзорна улога кога станува збор за антикорупција и владеењето на правото.

Третата компонента “Споделување” вклучува поширока публика како алатка за притисок преку поттикнување јавна дебата за претстојното прашање пред интеракција со засегнатите страни. Тоа вклучува комуникација со кратки пораки за застапување преку социјалните медиуми, или поставување на агенда во соработка со традиционалните медиуми.

Цели на проектот: Поддржување на реформскиот процес во Македонија преку јакнење на надзорната улога на Парламентот во однос на антикорупцијата.

  • Првата специфична цел е зајакнување на улогата на Парламентот во однос на владеењето на правото и борбата против корупција, преку креирање на форум за дискусија со независните и регулаторните тела кои работат во доменот на владеењето на правото;
  • Втората специфична цел е да се надополнат реформските напори на институциите преку обезбедување на одржлива база на знаење за скроени по мерка реформи и подобрувања;
  • Третата специфична цел е едукација на јавноста за приоритетите и за улогата на конкретни институции кога станува збор за борбата против корупцијата.

Времетраење на проектот: 12 месеци, 1 мај 2019 – 30 април 2020

Одобрени средства: 35.000 долари

Институт за демократија во периодот септември 2020 – август 2021 ќе продолжи со имплементација на проектот „Антикорупциски разговори во Парламентот“.

Времетраење: септември 2020 – август 2021

Одобрени средства: 58.000 долари

Донатор и партнери: Национален фонд за демократија (National Endowment for Democracy – NED)

Настани поврзани со проектот

Maqedonia e Veriut në NATO: shans për rritjen e rolit mbikëqyrës të Kuvendit

22.06.2022

Maqedonia e Veriut në NATO: shans për rritjen e rolit...

Новиот американски влог во борбата против корупцијата во Северна Македонија

03.12.2021

Во земјите во развој, како што е Северна Македонија, билатералната...

Колку чини борбата против корупцијата: инвестиција во човечките ресурси

02.12.2021

Корупцијата е сè позначаен приоритет за граѓаните, а толеранцијата кон...

Strategji për të ardhmen: Mënyra të reja të planifikimit të luftës kundër korrupsionit

01.12.2021

Strategji për të ardhmen: Mënyra të reja të planifikimit të...

Стратегизирање од иднината: Нови начини на планирање на борбата против корупцијата

01.12.2021

Процесот од дизајнирање до производство на нов автомобил трае околу...

Investimi i ri amerikan në luftën kundër korrupsionit në Maqedoninë e Veriut

29.11.2021

Investimi i ri amerikan në luftën kundër korrupsionit në Maqedoninë...

Ndryshime në vepër: Monitorimi i Strategjisë nacionale për luftë kundër korrupsionit

17.11.2021

Ndryshime në vepër: Monitorimi i Strategjisë nacionale për luftë kundër...

Промени на дело: Следење на Националната стратегија за борба против корупција

17.11.2021

Националната стратегија за борба против корупцијата беше донесена во Собранието...

Видео: Три децении антикорупциски лет во место

16.11.2021

Историски преглед на борбата против корупцијата од независноста до денес....

Sa kushton lufta kundër korrupsionit: investimi në burimet njerëzore

15.11.2021

Sa kushton lufta kundër korrupsionit: investimi në burimet njerëzore

Колку чини борбата против корупцијата: инвестиција во човечките ресурси

15.11.2021

Корупцијата е сè позначаен приоритет за граѓаните, а толеранцијата кон...

Антикорупциската комисија во извештајот на Европската комисија

04.11.2021

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) e превентивна, самостојна...

Како се инвестира во борбата против корупцијата?

25.10.2021

Борбата против корупцијата не е бесплатна. Затоа државата треба значително...

Si investohet në luftën kundër korrupsionit?

25.10.2021

Si investohet në luftën kundër korrupsionit?

Zgjedhjet lokale 2021 dhe lufta kundër korrupsionit në nivel lokal

06.10.2021

Zgjedhjet lokale 2021 dhe lufta kundër korrupsionit në nivel lokal

Локални избори 2021 и борбата против корупцијата на локално ниво

06.10.2021

Локалната самоуправа е основа на демократијата. Општините, како најблиски форми...

ИДСЦС ја организираше работилницата „Колку чини борбата против корупцијата?“

27.09.2021

Институт за демократија „Социетас Цивилис“ во рамки на проектот „Антикорупциски...

Video: Sa kushton lufta kundër korrupsionit?

17.09.2021

Në garë kundër problemeve sistemore, garojnë korrupsioni dhe shteti. Shikoni...

Видео: Колку чини борбата против корупцијата?

17.09.2021

Во трката против системските проблеми се натпреваруваат корупцијата и државата....

Локални избори 2021 и улогата на антикорупциските институции

14.09.2021

Изборот на граѓаните на Локалните избори ќе определи кој ќе...

Zgjedhjet lokale 2021 dhe roli i institucioneve antikorrupsion

09.09.2021

Zgjedhjet lokale 2021 dhe roli i institucioneve antikorrupsion

Ballafaqimi i korrupsionit nën syrin vigjilent të bashkësisë ndërkombëtare. Çfarë mund të bëjë Kuvendi?

31.08.2021

Ballafaqimi i korrupsionit nën syrin vigjilent të bashkësisë ndërkombëtare. Çfarë...

Справувањето со корупцијата под будното око на меѓународната заедница. Што може да направи Собранието?

23.08.2021

Во изминатиот период бевме сведоци на значително приоретизирање на борбата...

Повик за изработка на анимирано видео

16.07.2021

Видеото кое ќе треба да се изработи со овој повик...

Одржана обука за зајакнување на капацитетите на Собранието во борбата против корупција

02.06.2021

Во периодот 17-20 мај, Институт за демократија ја одржа обуката...

„Огледалце, огледалце, како ни оди против корупцијата?“ Насоки за надзор врз националната стратегија

31.05.2021

Надзорот, при исполнувањето на Националната стратегија за борба против корупција,...

PASQYRЁ MOJ PASQYRЁ, SI NA EC PUNA KUNDЁR KORRUPSIONIT: udhёzime pёr mbikёqyrje mbi strategjinё nacionale

31.05.2021

PASQYRЁ MOJ PASQYRЁ, SI NA EC PUNA KUNDЁR KORRUPSIONIT: udhёzime...

Централни напори, фрагментирани надлежности: Владини aнтикорупциски планови и улогата на Собранието

17.05.2021

Антикорупциските политики и наративи заземаат сè поголемо место во агендите...

Pёrpjekje qendrore, kompetenca tё fragmentuara: Planet qeveritare kundёr korrupsionit dhe roli i Kuvendit

14.05.2021

Pёrpjekje qendrore, kompetenca tё fragmentuara: Planet qeveritare kundёr korrupsionit dhe...

Lufta kundër korrupsionit në kohë pandemie: përpjekje të zvogëluara dhe ngecje

04.03.2021

Lufta kundër korrupsionit në kohë pandemie: përpjekje të zvogëluara dhe...

Борбата против корупција за време на пандемијата: намалени напори и стагнација

04.03.2021

Борбата против корупција мора да продолжи и во услови на...

Sa kushton dhe sa duhet të kushtojë lufta kundër korrupsionit?

29.12.2020

Sa kushton dhe sa duhet të kushtojë lufta kundër korrupsionit?

Колку чини и колку треба да чини борбата против корупцијата?

28.12.2020

Борбата против корупцијата не е бесплатна. Како мултидимензионален проблем борбата...

ИДСЦС разговараше со засегнати страни за вложување заеднички напори во борбата против корупцијата

23.12.2020

Институт за демократија во рамки на проектот „Антикорупциски разговори во...

Video: Kuvendi në luftë kundër korrupsionit

04.12.2020

Kuvendi ka rol mbikëqyrës mbi Qeverinë, Prokurorinë Publike dhe Komisionin...

Видео: Собранието во борбата против корупцијатa

04.12.2020

Собранието има надзорна улога врз Владата, Јавното обвинителство и Антикорупциската...

Video: Roli i Kuvendit në integrimet europiane: antikorrupsioni

03.12.2020

Roli i Kuvendit ka të bëjë me sigurimin e reformave...

Видео: Улогата на Собранието во европските интеграции: антикорупција

03.12.2020

Улогата на Собранието во евроинтеграциите е да обезбеди дијалог помеѓу...

Video: Maqedonia e Veriut në NATO: shans për rritjen e rolit mbikëqyrës të Kuvendit

02.12.2020

Për NATO-n, korrupsioni përbën rrezik për sigurinë e vendeve anëtare....

Видео: Северна Македонија во НАТО: Шанса за зголемена надзорна улога на Собранието

02.12.2020

За НАТО корупцијата преставува ризик по безбедноста на земјите членки....

Повеќе од надзор? Како до зголемена соработка на Собранието и антикорупциските институции

26.11.2020

Во годината што претстои ќе биде исклучително важно Собранието да...

Парламентарен надзор на антикорупциските институции: Анализи на праксите во Западен Балкан

14.10.2020

Институт за демократија, во соработка со партнери од регионот, подготви...

Анализи за надзорната улога на Парламентот врз борбата против корупцијата

07.10.2020

Институтот за демократија во изминатиот период изработи три документи за...

Парламентарен надзор врз антикорупцијата во Бугарија

29.09.2020

Иако Бугарија има добро развиена институционална антикорупциска структура, сепак, се...

Односот на Народното собрание на Република Србија кон Агенцијата за борба против корупција

29.09.2020

Во својот последен извештај за напредокот на Србија, Европската комисија...

Црногорскиот парламент и Агенцијата за спречување корупција: Како да се спаси брод што тоне

29.09.2020

Контролата на Парламентот на Црна Гора врз Агенцијата за спречување...

Mbikëqyrja parlamentare mbi Agjencinë për luftën kundër korrupsionit në Bosnje dhe Hercegovinë – shtrirja dhe përvojat

29.09.2020

Mbikëqyrja parlamentare mbi Agjencinë për luftën kundër korrupsionit në Bosnje...

Парламентарен надзор врз антикорупцијата во Албанија: Решение или дел од проблемот?

29.09.2020

Албанија, за разлика од голем број од земјите од Западен...

Парламентарен надзор врз Агенцијата за борба против корупција во Босна и Херцеговина – опфат и искуства

29.09.2020

Парламентарен надзор врз Агенцијата за борба против корупција во Босна...

Mbikëqyrja parlamentare mbi antikorrupsionin në Bullgari

29.09.2020

Mbikëqyrja parlamentare mbi antikorrupsionin në Bullgari

Raporti i Kuvendit popullor të Republikës së Serbisë me Agjencinë për luftën kundër korrupsionit

29.09.2020

Raporti i Kuvendit popullor të Republikës së Serbisë me Agjencinë...

Parlamenti malazez dhe Agjencia për parandalimin e korrupsionit: Si të shpëtohet një anije që fundoset

29.09.2020

Parlamenti malazez dhe Agjencia për parandalimin e korrupsionit: Si të...

Mbikëqyrja parlamentare e antikorrupsionit në Shqipëri: Një zgjidhje ose pjesë e problemit?

29.09.2020

Mbikëqyrja parlamentare e antikorrupsionit në Shqipëri: Një zgjidhje ose pjesë...

ИДСЦС разговараше за антикорупцискиот надзор во Парламентот со новиот парламентарен состав

23.09.2020

Институт за демократија денеска организираше работилница „Парламентарен надзор над борбата...

Одржана онлајн конференција „Регионални искуства во парламентарен надзор на борбата против корупција“

01.09.2020

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ организираше онлајн конференција насловена како...

Manual për trajnues „Deputetë të informuar, institucione të përgjegjshme“

26.06.2020

Manual për trajnues „Deputetë të informuar, institucione të përgjegjshme“

Прирачник за обучувачи „Информирани пратеници – отчетни институции“

26.06.2020

Прирачник за обучувачи „Информирани пратеници - отчетни институции“

Pasqyrë krahasuese e rolit të parlamenteve në mbikëqyrjen anti-korrupsion në rajon

24.06.2020

Pasqyrë krahasuese e rolit të parlamenteve në mbikëqyrjen anti-korrupsion në...

Поврзани објави