Корупција 2030: Креирани сценарија за борбата против корупцијата во 2030 година

Институт за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје ја одржа четвртата работилница за стратешко планирање со институциите и граѓанските организации вклучени во борбата против корупцијата. Работилницата е дел од процесот на долгорочно стратешко планирање како институциите да се справат со современите предизвици кои ги носи борбата против корупцијата. Процесот вклучува преглед на постоечките стратегии и процедури […]

Корупција 2030: Стратешко планирање со антикорупциски институции и граѓански организации

Институт за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје ја организираше втората работилница за стратешко планирање со институциите и граѓанските организации вклучени во борбата против корупцијата. Со оваа работилница продолжи работната фаза од процесот на долгорочно стратешко планирање како институциите да се справат со современите предизвици кои ги носи борбата против корупцијата. Процесот вклучува преглед на постоечките […]

ИДСЦС, МЦМС и СЕЛДИ го одржаа регионалниот форум „Борбата против корупција: Западен Балкан во фокус“

Институт за демократија „Социетас Цивилис“, Македонски центар за меѓународна соработка и Лидерството за развој и интегритет во Југоисточна Европа (SELDI) денеска го одржаа регионалниот форум: „Борбата против корупција: Западен Балкан во фокус“ (The Fight Against Corruption: The Western Balkans in Focus). Настанот беше поддржан од Европската Унија, Амбасадата на САД во Северна Македонија и УСАИД […]

Најдобри европски практики на финансиска транспарентност на политичките партии

Транспарентноста на финансиските активности на политичките партии е неопходна за нивна отчетност пред граѓаните за парите кои ги добиваат од државниот буџет и за идентификување на потенцијални влијанија од приватни донатори. Податоците за изворите и трошењата на парите на партиите треба навремено да се објавени, во формат кој е лесно достапен и разбирлив за сите […]

Корупцијата во 2030: Стратешко планирање со антикорупциските институции

Институт за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје ја организираше првата работилница за стратешко планирање со институциите вклучени во борбата против корупцијата. Со оваа работилница отпочна работната фаза од процесот на долгорочно стратешко планирање како институциите да се справат со современите предизвици кои ги носи борбата против корупцијата. Процесот вклучува преглед на постоечките стратегии и процедури […]

Колку чини борбата против корупцијата: инвестиција во човечките ресурси

Корупцијата е сè позначаен приоритет за граѓаните, а толеранцијата кон корупцијата постојано се намалува. Предуслов за исполнување на очекувањата на граѓаните за резултати во борбата против корупцијата, дополнително на политичките заложби, се ресурсите и капацитети со кои располагаат клучните актери во тој процес. Тука особено се важни институциите што имаат таканаречена превентивна улога во борбата […]

Стратегизирање од иднината: Нови начини на планирање на борбата против корупцијата

Процесот од дизајнирање до производство на нов автомобил трае околу десетина години. За инженерите и дизајнерите трикот е да направат автомобил не за потрошувачите денес, туку за пазарот, онаков каков што може да биде за една деценија отсега. Овој процес вообичаено се нарекува foresight, а кај нас, во оваа смисла би го превеле како далекувидост. […]

Промени на дело: Следење на Националната стратегија за борба против корупција

Националната стратегија за борба против корупцијата беше донесена во Собранието на Република Северна Македонија во април 2021 година. Таа претставува сеопфатен документ што ги дава основните насоки за реформскиот план насочен кон сузбивање на корупцијата. Покрај насоки и теми од важност за борбата против корупцијата, Стратегијата дава и конкретни заложби што треба да се остварат […]

Видео: Три децении антикорупциски лет во место

Историски преглед на борбата против корупцијата од независноста до денес. Приватизација, ТАТ, Октопод, Бачило, Скопје 2014, формирање на ДКСК, СЈО се само едни од многуте настани кои што ги одбележаа изминатите 30 години.