logo

Регионална коалиција за антикорупција

regionalna koalicija za antikorupcija

Институтот за демократија во јануари 2013 година започна со имплементација на двегодишен регионалниот проект „Граѓанско општество за добро владеење и антикорупција во Југоисточна Европа: Градење на капацитетите за мониторинг, застапување и подигнување на свеста“. Проектот се спроведува под лидерство на Центарот за изучување на демократија од Бугарија, а покрај ИДСЦС учествуваат 14 организации од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Македонија, Косово, Црна Гора, Србија и Турција.

Главна цел на овој проект е да се придонесе кон динамизирање на граѓанско општество во регионот, да се оспособи да учествува во јавните дебати и да влијае врз политиките и процесот на донесување на одлуки во областа на антикорупцијата и доброто владеење. Преку вмрежување на овие 15 организации ќе се изгради коалиција против корупцијата и за доброто владеење во Југоисточна Европа врз основа на заедничка стратегија и согласна агенда за акција. Регионалната коалиција на организации ќе работи на подобрување на капацитетите и знаењата, мониторинг и застапеност на политиките, мерки и реформи поврзани со доброто владеење и антикорупција. Коалицијата ќе го промовира на граѓанскиот дијалог во државата и зајакнување на соработката меѓу граѓанските организации на регионално и национално ниво.

Покрај основањето на регионална коалиција за борба против корупција, овие организации ќе во циклус оддве  години ќе имплементираат Систем на следење на корупцијата во регионот, ќе вршат јавни консултации и ќе работат на подигнување на свеста на регионално ниво.

Партнери во оваа коалиција се: Албански центар за економско истражување (Албанија), Куќа на Европа (Албанија), Центар за истражувачко известување (Босна и Херцеговина), Центар за изучување на демократија (Бугарија), Сири и визионит (Косово), Институт Риинвест (Косово), Институт за демократија Социетас Цивилис-Скопје(Македонија), Македонски центар за меѓународна соработка (Македонија), Охрид институт за економски стратегии и меѓународни односи (Македонија), Центар за либерално-демократски студии (Србија), Форум за граѓански активизам Форца (Србија), Фондација за турски економски и општествени студии (Турција), Партнерство за социјален развој (Хрватска), Центар за демократска транзиција (Црна Гора), Институт Алтернатива (Црна Гора).
Исто така, асоцијативни партнери на оваа мрежа се Регионалната антикорупциска иницијатива и Косовски правен институт.

Проектот е финансиран од Европската унија.

Настани поврзани со проектот

Повик за ангажирање на агенција за истражување на јавно мислење и пазар

20.10.2023

Отворениот повик за ангажирање на агенција за истражување на јавно...

Причини, потреба и можни решенија за приоретизација на предметите на ДКСК

30.12.2022

Зголемениот број пријави, но и законски ингеренции на Комисијата од...

Западен Балкан 2020: Ризици за заробување на државата и реформи на политиките

08.06.2021

Во последните две децении, земјите од Западен Балкан претрпеа значајни...

seldi-identity

Нов пристап за проширување: добри идеи кои имаат потреба од капетан

19.02.2020

Предлогот на Европската комисија за ревидиран пристап за проширување зема...

seldi-identity

Антикорупциски билтен бр. 36 за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

21.08.2017

На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите...

seldi-identity

Антикорупциски билтен за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

08.06.2017

На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите...

Антикорупциска конференција во Скопје: Заробената држава не е повеќе само метафора

07.10.2016

Прашањата за борба против корупцијата во земјите од Западен Балкан...

seldi brisel

СЕЛДИ: Политичката корупција го надмина подмитувањето на Балканот

24.06.2016

Подмитувањето останува широко распространето на Балканот, но вистинскиот проблем е...

seldi 1
seldi event 29 30 oct 2015
seldi-tirana-1

Објавен споредбен преглед на состојбите со корупцијата во регионот

25.11.2014

На 13 и 14 ноември 2014 година во Тирана, Албанија...

20140620 seldi istanbul

ИДСЦС на СЕЛДИ регионалната работилница

27.06.2014

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје (ИДСЦС) на 19 и...

regionalna koalicija za antikorupcija

Меѓународен повик за пракса во СЕЛДИ мрежата (со промена)

19.02.2014

СЕЛДИ коалицијата за спречување на корупцијата и добро владеење, на...

seldi2013111

Тренинг за анти-корупција во Скопје

19.11.2013

На 7-8 Ноември 2013 година, Центарот за демократски студии, како...

idscs logo

Стратегија за добро владеење и антикорупција во Југоисточна Европа

02.09.2013

Мрежата „Водство за развој и интегритет во Југоисточна Европа“ (СЕЛДИ)...

seldi

ИДСЦС на регионална конференција во Белград „Главни корупциски предизвици и мерките за нивно решавање во Југоисточна Европа“

31.05.2013

Институтот за демократија, претставуван од Илина Мангова учествуваше  на регионалната...

regionalna koalicija za antikorupcija

СЕЛДИ Позадински документ 1: Главни корупциски предизвици во Југоисточна Европа

28.05.2013

Во овој документ партнерите од СЕЛДИ мрежата ја анализираа моменталната...

regionalna koalicija za antikorupcija

Поврзани објави