logo

ИДСЦС партнер на проект од програмата на УСАИД за борба против корупцијата

aakickoffnaslovna
Share on facebook
Share on twitter

aakickoffnaslovna

На 18.09.2013 (среда) се одржа конференцијата со која официјално се означи започнувањето на Програмата на УСАИД за борба против корупцијатата. Со Програмата ќе бидат поддржани граѓанските организации во нивните напори за подигање на интегритетот и отчетноста на државните институции. Институтот за демократија “Социетас Цивилис” – Скопје (ИДСЦС) е една од партнерските организации кои ја спроведуваат Програмата, заедно со Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) во својство на носител на проектот и останатите партнери, Асоцијацијата за демократски иницијативи (АДИ) и Транспарентност Македонија (ТМ).

aaslika1

Конференцијата ја отвори Александар Кржаловски, првиот извршен директор на МЦМС, а потоа присутните ги поздравија Џејмс Стајн, директорот на мисијата на УСАИД во Македонија и Сејди Халили од Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК).

aaslika2

Емина Нурединовска, раководителка на секторот граѓанско општество во МЦМС, ја презентираше Програмата, активностите и очекуваните резултати. Активностите вклучуваат неколку иновативни методи меѓу кои особено значаен е Системот за следење на корупцијата (ССК), применет во повеќе држави од Централна и Источна Европа. Програмата опфаќа и организирање на форуми за јавни политики за борба против корупцијата, развивање на акциски планови во различни области, јакнење на капацитетите на граѓанските организации за борба против корупцијата и нивно вмрежување, следење на учеството на јавноста во процесите на подготовка на законите, проценка на ризик од корупција во поединечни државни институции, јакнење на свеста на граѓаните, информирање на јавноста за динамиката на коруптивните практики, како и други активности.

aaslika3

ССК овозможува придобивање на детални информации за типовите, нивото и трендовите на корупцијата во државата како и нивна длабинска анализа. Руслан Стефанов од Центарот за изучување на демократија (ЦИД) од Република Бугарија го презентираше ССК на присутните, осврнувајќи се на искуствата кои ЦИД ги има со ваков вид на мониторинг во повеќе држави. ССК е вклучен во прирачникот на Обединетите нации (ООН) за борба против корупцијата, како најдобра национална практика, како и при подготовката на првиот Антикорупциски извештај на ЕУ.

aaslika4

Во рамки на Програмата, ИДСЦС со својата експертиза ќе биде директно вклучен во следењето на корупцијата во Македонија по методологијата на ССК.

aaslika5

Настани поврзани со проектот

Како до интегритет во Државната комисија за спречување на корупцијата?

29.06.2018

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) е една од...

platforma bpk

ИДСЦС ќе ја администрира работата на Платформата за борба против корупцијата

10.04.2017

нститутот за демократија „Социетас цивилис“ на собранието на Платформата на...

Корупцијата во Македонија расте, отпорот слабее

21.10.2016

Коруптивниот  притисок  од  страна  на  службените  лица (барање на мито...

Антикорупциска конференција во Скопје: Заробената држава не е повеќе само метафора

07.10.2016

Прашањата за борба против корупцијата во земјите од Западен Балкан...

Проценет ризикот за корупција во четири институции

30.09.2016

Во текот на 2015 и 2016 година, ИДСЦС спроведуваше проценка...

Доделени награди за новинарски истражувања за корупција

27.09.2016

Индиции за користење на земјоделските субвенции за политичка корупција, кои...

Obuka javni nabavki 1

Обука за техники на истражувачко новинарство во јавните набавки

06.05.2016

Интернет системите за јавни набавки и јавните податоци кои ги...

platforma bpk

Јавна реaкција до Државната комисија за спречување на корупцијата

12.04.2016

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата, денес (12...

Javno-obvinitelstvo-zgrada

Повторен повик на Платформата за борба против корупцијата до Јавното обвинителство

21.07.2015

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата уште еднаш...

usaid-borba-protiv-korupcija

Промовиран Регионалниот извештај за антикорупција

11.02.2015

На 30ти јануари 2015 година во Скопје, вршителот на должност...

platforma2014-1

Програмата на УСАИД за антикорупција ja презентира Платформата за борба против корупција

11.12.2014

На 9 декември 2014 година во Скопје, 15 граѓански организации...

usaid-borba-protiv-korupcija

Повик за консултант

28.11.2014

Институтот за демократија Социетас Цивилис - Скопје (ИДСЦС) објавува повик...

usaid-borba-protiv-korupcija

Форум „Политики за антикорупција“

13.10.2014

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), во партнерство со Институтот за...

aakickoffnaslovna

Поврзани објави