Собранието под лупа: Резултати од теренска анкета за перцепциите на граѓаните за работата на пратениците

Институтот за демократија во рамки на проектот „Собранието под лупа“ во периодот од 1 до 20 јули изврши теренска анкета за испитување на перцепциите на граѓаните за работата на пратениците во Собранието на Република Македонија. Основните наоди од истражувањето се: – Перцепцијата на граѓаните е дека извршната власт има поголема контрола врз Собранието отколку што […]

Прв квартален извештај од набљудување на квалитетот на дебатата во Собранието

sednica anketna

Од 1 септември до 30 ноември анализирани се 1660 дискусии од 51 различна точка од дневниот ред кои се однесуваат на темите владеење на право, човекови права и слободи и јавни финансии. Враќањето на опозицијата го засили интензитетот на дискусиите и се зголеми интеракцијата меѓу пратениците од различните политички блокови во парламентот што се забележува […]

Завршна конференција за Собранието под лупа: Пратениците дебатираат ретко и од ровови

PWkonferencija 1

Претходно изградени позиции, неменливи ставови, ретко продлабочување на дебатата околу точките од дневниот ред, игнорирање и затвореност кон аргументите на другите говорници, доминација на жените во дискусиите и искажување почит претежно кон личноста и аргументите на сопартијците. Ова се генералните карактеристики кои го отсликуваат квалитетот на дискусијата на пратениците во Собранието во периодот од јуни […]

Завршна конференција за Собранието под лупа: Пратениците дебатираат ретко и од ровови

PWkonferencija 1

Претходно изградени позиции, неменливи ставови, ретко продлабочување на дебатата околу точките од дневниот ред, игнорирање и затвореност кон аргументите на другите говорници, доминација на жените во дискусиите и искажување почит претежно кон личноста и аргументите на сопартијците. Ова се генералните карактеристики кои го отсликуваат квалитетот на дискусијата на пратениците во Собранието во периодот од јуни […]

Тркалезна маса во Куманово: Како дебатираат пратениците во Собранието

sobranieto pod lupa

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ во понеделник (28.09) во Куманово организира тркалезна маса на тема „Како дебатираат пратениците во Собранието“, на која се поканети да учествуваат актуелни и поранешни пратеници од Изборната единица 2, граѓански здруженија и новинари. Тркалезната маса ќе се одржи во салата на Советот на Општина Куманово во периодот од 11 до […]

Собранието под лупа: Извештај од мониторинг на дискусија за измени на Закон за високо образование

studentski-marsh

Фото: Студентски марш на 10 декември 2014 против измените на Законот за високо образование. За измените на ЗВО пратениците расправаа аргументирано и интензивно со чести реплики и контрареплики. Ниту еден од говорниците не ја променил почетната позиција со која настапил во расправата. Пратениците најчесто се задржуваа на образложување на сопствените и партиските позиции, а поретко […]

Собранието под лупа: Извештај од мониторинг на дискусија за измени на Закон за високо образование

studentski-marsh

Фото: Студентски марш на 10 декември 2014 против измените на Законот за високо образование. За измените на ЗВО пратениците расправаа аргументирано и интензивно со чести реплики и контрареплики. Ниту еден од говорниците не ја променил почетната позиција со која настапил во расправата. Пратениците најчесто се задржуваа на образложување на сопствените и партиските позиции, а поретко […]

Собранието под лупа: Втора анкета за работата на парламентот

sobranie-zgrada

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје (ИДСЦС) во периодот 5 мај – 6 јуни 2015 година, во рамки на проектот „Собранието под лупа, засилување на политичката дебата и делиберативниот дискурс“ спроведе истражување на јавното мислење околу перцепциите на граѓаните за работата на Собранието. Истражувањето е спроведено по пат на теренска анкета лице в лице на […]

Собранието под лупа: Втора анкета за работата на парламентот

sobranie-zgrada

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје (ИДСЦС) во периодот 5 мај – 6 јуни 2015 година, во рамки на проектот „Собранието под лупа, засилување на политичката дебата и делиберативниот дискурс“ спроведе истражување на јавното мислење околу перцепциите на граѓаните за работата на Собранието. Истражувањето е спроведено по пат на теренска анкета лице в лице на […]