Архива

  Category Archive for "Завршени проекти"
  item

  Перцепција на граѓаните за работата на Собранието 2009 – 2019

  Институт за Демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС), во периодот 2009 – 2019, во континуитет ја следи перцепцијата на граѓаните за работата на Собранието, а резултатите од анкетите се публикуваат на годишно ниво. Оваа компаративна анализа ги прикажува резултатите...

  item

  „Рововска дебата“ – Анализа на квалитетот на дискусијата во Собранието од јуни 2014 до мај 2015

  Квалитетот на дебата во Собранието претставува значаен фактор кој влијае на квалитетот на донесените политички одлуки, законските решенија и можностите на парламентарниот дом да функционира како контролор на работата на извршната власт. Начинот на кој се носат одлуките во парламентот може...

  item

  Препораки за македонското Собрание за подобрување на учеството на јавноста во неговата работа

  Македонското Собрание нуди канали преку кои јавноста може да учествува во неговата работа. Но, суштински важно е учество на јавноста во расправите и дискутирањето на измени во законите и политиките да се прави на инклузивен и отворен начин во...

  item

  Краток документ на јавна политика: Во потрага по ефективна дискусија во Собранието

  Во три наврати во изминативе години (2008, 2010 и 2013) парламентарните политички партии изгласаа измени во Деловникот на Собранието со кои значително се ограничува правото на дискусија на пратениците. Овие ограничувања подеднакво се однесуваат на времетраењето на говорните акти,...

  item

  Краток документ на јавна политика: Како се донесе Буџетот за 2015?

  Во услови на бојкот од вкупно 38 пратеници (од вкупно 123) главното прашање кое се отвора е флексибилноста на Деловникот за работа на Собранието која треба да биде во функција на јавниот интерес. Поради бојкотот на СДСМ и ДПА,...

  item

  Завршна конференција за Собранието под лупа: Пратениците дебатираат ретко и од ровови

  Претходно изградени позиции, неменливи ставови, ретко продлабочување на дебатата околу точките од дневниот ред, игнорирање и затвореност кон аргументите на другите говорници, доминација на жените во дискусиите и искажување почит претежно кон личноста и аргументите на сопартијците. Ова се...

  item

  Се одржа промоцијата на книгата “Живот за утре: општествени трансформации во Југоисточна Европа”

  Мнозинство од граѓаните на Македонија, Србија, Косово и Босна и Херцеговина се незадоволни со развојот на демократијата во нивните земји, исто така тие со исклучок на граѓаните од Косово сметаат дека животот во нивните земји е влошен споредено со...

  item

  Тркалезна маса во Тетово: Како дебатираат пратениците во Собранието

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ во петок (02.10) во Тетово организира тркалезна маса на тема „Како дебатираат пратениците во Собранието“, на која се поканети да учествуваат актуелни и поранешни пратеници од Изборната единица 6, граѓански здруженија и новинари. Тркалезната...

  item

  Тркалезна маса во Куманово: Како дебатираат пратениците во Собранието

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ во понеделник (28.09) во Куманово организира тркалезна маса на тема „Како дебатираат пратениците во Собранието“, на која се поканети да учествуваат актуелни и поранешни пратеници од Изборната единица 2, граѓански здруженија и новинари. Тркалезната...

  item

  Собранието под лупа: Извештај од мониторинг на дискусија за измени на Закон за високо образование

  Фото: Студентски марш на 10 декември 2014 против измените на Законот за високо образование. За измените на ЗВО пратениците расправаа аргументирано и интензивно со чести реплики и контрареплики. Ниту еден од говорниците не ја променил почетната позиција со која...