Архива

  Category Archive for "Берлински процес"
  item

  Анализа на Берлински процес: Главни придобивки од Лондонскиот самит, или, патот кон ЕУ води преку Балканот

  Берлинскиот процес успеа да ги седне на маса лидерите и министрите од земјите на Западен Балкан да разговараат и да ги решаваат споровите и горливите прашања. Овозможи да се разговара за безбедноста, младите, поврзаноста, разделените економии… Во дел од...

  item

  Документ за јавни политики: Иднината на Берлинскиот процес

  Берлинскиот процес е единствениот процес на највисоко политичко ниво кој исклучиво се фокусира на шесте преостанати земји од Западниот Балкан кои не се членки на Европската Унија. И покрај повеќето кризи во ЕУ кои изминатите години го пренасочија вниманието...

  item

  Документ за јавни политики: Што се оствари, а што не од Берлинскиот процес? И зошто?

  Документот ги анализира резултатите од рамката на Берлинскиот процес. Ги вреднува напредокот направен во однос на политиките како оние за младинска соработка, за инфраструктурно поврзување и билатералните прашања. Притоа, се забележува дека во однос на младинската соработка е постигнат...

  item

  Западниот Балкан и Берлинскиот процес: Што е постигнато до сега и кои се следните чекори?

  Во која мера се спроведуваат реформите од Берлинскиот процес и како тие придонесуваат за регионалната соработка и унапредување на креирањето на политики во Западниот Балкан? Институтот за демократија ќе даде одговор на овие прашања преку следните активности: 1) процена...

  item

  Документ за јавни политики: Берлински процес и како договорите да станат поефективни и поефикасни

  Берлинскиот процес е една малкуте преостанати платформи со фокус на интеграција на земјите од Западниот Балкан во Европската Унија. Ова е значајно ако се земе предвид целокупното опаѓање на ентузијазмот за процесот на проширување на ЕУ на Балканот. Во...

  item

  Анализа: Враќање на трансформативната моќ на Европската Унија на Западниот Балкан

  “Европската унија се наоѓа во средина на мноштво на надополнувачки кризи. Можната сецесионистичка криза поттикната од Брегзит е последната манифестација на ранливоста на Европа и на намалената атрактивност на европската интеграција. Зголемениот недостаток на единство, предизвикан од неспособноста да...

  item

  Берлински процес: Точка на кристализација на западниот Балкан

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје во партнерство со организациите „Група за развојни политики“ од Србија и Фондацијата „Нови политики“ од Босна и Херцеговина промовираше студија за политики „Берлински процес: Точка на кристализација на западниот Балкан“. Студијата истражува...