Hyp se të vrava, zbrit se të vrava: Për nevojën e një konsensusi të gjerë në gjendje pa rrugëdajle

Gjatë krizës më të rëndë shëndetësore dhe ekonomike që vendi është përballur në tre dekadat e pavarësisë, tendencat e brendshme politike po marrin një kthesë shqetësuese dhe po e shtyjnë shoqërinë drejt një paqëndrueshmërie të thellë shoqërore, politike dhe ndëretnike. Instituti për Demokraci u bën apel të gjithë aktorëve politikë dhe drejtuesve të partive për […]

Угоре високо, удолу длабоко: За потребата од широк консензус во состојба на безизлезност

  Во текот на најголемата здравствена и економска криза со која земјата се соочила во трите децении од самостојноста, внатрешните политички текови заземаат загрижувачки насоки и го туркаат општеството кон длабока општествена, политичка и меѓуетничка нестабилност. Институтот за демократија апелира до сите политички чинители и партиски лидери, за одговорен и државнички однос кон сите предизвици […]

Реакција на Институт за демократија и Евротинк: Добра подготовка е половина успешна работа

Северна Македонија во моментов е во исчекување на дефинирањето на преговарачката рамка од страна на земјите-членки на Европската Унија. Доколку таа биде усвоена во ноември, се очекува првата Меѓувладина конференција да се одржи во декември и со тоа преговорите за членство во Европската Унија и официјално да започнат. На патот кон полноправно членство, и покрај […]

Реакција: Владата има обврска кон граѓаните да ги избере најдобрите раководители на институции

Институт за демократија испрати реакција до Претседателот на Влада на Република Северна Македонија, Зоран Заев и Заменикот на ПВРСМ за борба против корупција, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски за именувањето на раководители на неколку јавни институции. Во прилог целата реакција интегрално. Почитуван ПВРСМ г-дин Зоран Заев, Во Институтот за демократија со разочарување ја […]

Реакција: Назначувањето на министрите и нивните заменици мора да ги земе предвид нивното искуство и стручноста 

Назначувањето на министрите и нивните заменици мора да ги земе предвид искуството и стручноста на поединците. Кандидатите мора да имаа стручност во ресорот во кој се предлагаат и/или барем претходно менаџерско искуство на политички одговорни функции. Продолжување на праксата на именување на некои кандидати по партиски заслуги го загрозува потенцијалот на државата (и тие министерства) […]

Реакција на Институт за демократија за исходот на Самитот на ЕУ и Западен Балкан во 2020 во Загреб

Среде несигурноста и пресвртот на тековната криза предизвикана од Ковид-19, шефовите на држави и влади на земјите-членки на ЕУ и државите од Западен Балкан се состанаа виртуелно на 6-ти мај, 2020 за да го одржат онлајн Самитот за Западен Балкан ко-организиран од Европскиот совет (предводен од Шарл Мишел) и Европската комисија (претставена од Урсула фон […]

(Не)одговорноста на институциите за најранливите граѓани во услови на криза

КОВИД-19 не одбира кого ќе зарази, не дискриминира, но последиците – здравствени, социјални и економски – не се исти за сите. Не се исти можностите за спроведување на превентивните мерки за заштита од зараза, одржување на хигиената, физичката оддалеченост и самоизолација доколку има потреба. Ранливите и маргинализирани групи граѓани немаат еднакви можности да се заштитат […]

Граѓанските организации ја повикуваат владата на РСМ да ја промени одлуката за драстично намалување на финансиската поддршка за граѓанското општество

Граѓанското општество и Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор ја повикуваат Владата на Република Северна Македонија да ја преиспита и промени својата одлука за драстично намалување на финансиската поддршка за граѓанските организации, објавена во Службен весник на РСМ на 9 април 2020 година. Оваа одлука со која финансиската поддршка, зависно од институцијата, […]

Organizatat qytetare e ftojnë qeverinë e rmv-së për të ndryshuar vendimin për të ulur në mënyrë drastike mbështetjen financiare për shoqërinë civile

Shoqëria civile dhe Këshilli për bashkëpunim dhe zhvillim të sektorit civil i bëjnë thirrje Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut që të rishqyrtojë dhe ndryshojë vendimin e saj për të ulur në mënyrë drastike mbështetjen financiare për organizatat e shoqërisë civile, botuar në Gazetën Zyrtare të RMV më 9 prill 2020. Ky vendim, me […]