logo

Набљудување за назначувања засновани на заслуги во високата раководна служба

Share on facebook
Share on twitter

Институт за демократија „Социетас цивилис” – Скопје (ИДСЦС) ќе ја набљудува транспарентноста и конкурентноста во назначувањата на високата раководна служба во Северна Македонија и ќе изврши проценка дали тие се засновани на заслуги и се во согласност со принципите наведени во предлог Законот за висока раководна служба.

Целта на проектот е промовирање на деполитизирани назначувања во високата раководна служба, засновани на заслуги. Проектот ќе продуцира докази за назначувањата во високата раководна служба, ќе ја зголеми јавната дебата за принципите на добро управување и системот на заслуги во државните служби и ќе го промовира нацрт-законот кој ги регулира овие процеси.

Проектот цели кон зголемување на јавната свест за темата, со цел креирање на јавен притисок, поттикнување на јавна дебата и поддршка за деполитизација во назначувањата во високата раководна служба.

Времетраење на проектот: октомври 2020 до март 2021.

Одобрени средства: £43,958

Донатор: Обединетото Кралство преку Владата на Обединетото Кралство.

Настани поврзани со проектот

Законот за висока раководна служба ќе се објави наскоро, Владата вети широка јавна дебата

21.05.2021

Институт за демократија „Социетас Цивилис“ денеска организираше онлајн дискусија за...

Партиска книшка или вистински квалификации – што е пресудно за вработување на високо раководни позиции?

12.05.2021

Институциите обезбедуваат услуги како за граѓаните така и за други...

Партиска книшка или вистински квалификации – што е пресудно за вработување на високо раководни позиции?

29.04.2021

Партиска книшка или вистински квалификации – што е пресудно за...

Kush menaxhon atje?

27.04.2021

Kush menaxhon atje?

Кој тоа таму управува?

27.04.2021

Овогодинешното издание на анализата се осврнува на именувањата и назначувањето...

Видео: Како погрешните луѓе доаѓаат на вистинските позиции во државните институции?

31.03.2021

Како погрешните луѓе доаѓаат на вистинските позиции во државните институции?...

Со институциите не треба да раководи оној кој е посакуван, туку оној кој е најпотребен

11.01.2021

Функционални државни институции се предуслов за транспарентно и ефективно демократско...

Отворен повик за експерт/и за човечки ресурси

20.11.2020

Отворениот повик за експерт/и за човечки ресурси е во рамки...

Повик за дизајнерски услуги

20.11.2020

Отворениот повик за дизајнерски услуги е во рамки на „Набљудување...

Поврзани објави