Архива

Tag Archives for "ЕУ,"
item

Позиции на граѓански организации: Модел на преговори со ЕУ по мерка на целото општество

Целта на овој документ е да ги сумира позициите на дел од граѓанските организации во однос на контурите на преговарачката структура на Македонија со ЕУ кои засега ѝ се познати на јавноста давајќи препораки за подобрување на процесот. Главните...

item

Останува висока поддршката за членство во ЕУ, Унијата перцепирана како најдобар сојузник за сметка на Русија

Пoддршката на граѓаните за зачленување во Европската Унија останува силна во Македонија и покрај постојаниот тренд на благо опаѓање низ годините. Скоро три четвртини од анкетираните (73%) граѓани во ноември 2017 изјавија дека го поддржуваат членството на земјава во...

item

Инфографик: Следење на спроведувањето на реформите од План 3-6-9

Линк до инфографикот: 369_ver3_final’ Линк до целосниот извештај на македонски, албански и англиски јазик од следењето на спроведувањето на реформите: Следење на спроведувањето на реформите: „Трка на 3-6-9 со пречки“

item

ИДСЦС: Отворен повик за ангажирање на помлад истражувач за ЕУ

“Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС), во рамки на Центарот за европски интеграции, распишува оглас за помлад истражувач со целосно работно време (40 часа неделно) за период од 6 (шест) месеци со можност за продолжување.  Заинтересираните кандидати треба да испратат своја кратка биографија...

item

Документ за јавна политика: Собранието усвојувало „европски закони“ со заобиколување на процедурата

Собранието усвојувало повеќе „европски закони“ заобиколувајќи ја целата процедура предвидена за законите со европско знаменце во периодот 2014-2016. Во годишниот извештај за работата на Собранието во 2016 година се вели дека Собранието донело вкупно 14 закони кои произлегуваат од...

item

Конференција: Формирана „Мрежа за подобра легислатива“ за проценка на влијанието од регулативата

Се формираше „Мрежа за подобра легислатива“ составена од десет граѓански организации кои ќе го следат процесот на проценка на влијание од регулативата кога ќе се носат или менуваат законите. Членките на мрежата во рамки на проектот „ПВР во сенка“...

item

Повик за пријавување за обука во Црна Гора: Поттикнување на промена на стигматизирачки ставови

Европа се соочува со зголемување на бројот на мигранти и бегалци, a ризикот од радикализација, и тоа најмногу кај младите, е во пораст. Младите луѓе, социјално исклучени, се повлечени во екстремистички движења во нивната потрага по идентитет и место...

item

Анализа: Кредибилитетот на Европската Унија во Македонија е доведен во прашање

Наодите од анализата „Кредибилитетот на Европската Унија во Македонија е доведен во прашање“ изработена од Зоран Нечев и Христијан Петрушев од ИДСЦС укажуваат дека најголемиот процент на испитаници (44,3%) не се задоволни од напорите кои ЕУ ги презема во...

item

Документ за јавни политики: Ефективноста на европскиот модел на судска независност во Западниот Балкан

Документот за јавни политики испитува во која мера е успешна институционализацијата на судските совети иницирана од Европската Унија во однос на нивната независност како и влијанието на други фактори како прецизноста на правилата на ЕУ со кои треба да...

item

Проценка на влијанието на регулативата во сенка: Промовирање на креирање политики базирани на докази