SELDI билтен

  СЕЛДИ мрежата (Водство за развој и интегритет во Југоисточна Европа) ги подготвува СЕЛДИ билтените кои ги потенцираат најбитните настани во сферата на антикорупција и добро владеење во Југоисточна Европа (ЈИЕ). Информациите ги собираме од различни извори со цел да се добијат најрелевантните вести од Албанија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Македонија, Црна Гора, Молдавија, Романија, Србија и Турција.
  Текстовите кои се вклучени во СЕЛДИ билтените се внимателно избрани од страна на професионалци до долго искуство во сферата на антикорупција и добро владеење. За оние кои се заинтересирани да добијат подлабок увид во процесите и динамиката на корупциските предизвици во ЈИЕ овде исто така може да се најдат и информации за претстојни настани, извештаи и анализи.

  seldi-identity

  1 2 3 4 5 67 8 9 10 11 1213 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

  item

  Западен Балкан 2020: Ризици за заробување на државата и реформи на политиките

  Во последните две децении, земјите од Западен Балкан претрпеа значајни политички, социјални и економски трансформации. Меѓутоа, голем број на...

  item

  Нов пристап за проширување: добри идеи кои имаат потреба од капетан

  Предлогот на Европската комисија за ревидиран пристап за проширување зема предвид клучни предлози за брифинзи за Извештаи и политика...

  item

  Антикорупциски билтен бр. 36 за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

  На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите на организациите кои се дел од Мрежата за развој и...

  item

  Антикорупциски билтен за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

  На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите на организациите кои се дел од Мрежата за развој и...

  item

  Извештај на СЕЛДИ: Главните напори да се насочат кон справување со високата политичка корупција и со заробената држава

  Во ниту една од земјите од регионот на југоисточна Европа не е забележан јасен и издржан пробив на политики...

  item

  Антикорупциска конференција во Скопје: Заробената држава не е повеќе само метафора

  Прашањата за борба против корупцијата во земјите од Западен Балкан и Турција беа тема на регионалниот форум наречен „Справување...

  item

  СЕЛДИ: Политичката корупција го надмина подмитувањето на Балканот

  Подмитувањето останува широко распространето на Балканот, но вистинскиот проблем е корупцијата во политиката на високо ниво и застоеноста на...

  item

  Работилница на СЕЛДИ во Брисел: Мора да се зголеми отпорноста кон корупција во Југоисточна Европа

  Како да се засили отпорноста кон корупцијата и да се спречи „заробувањето на државите“ од корумпирани елити е тема...

  item

  SELDI конференција – Зајакнувајќи ги застапувачките активности на граѓанските организации во борба против корупција во критичните сектори на Југоисточна Европа

  На 29 и 30 октомври 2015 година, иницијативите SELDI и ANTICORRP организираа дводневна конференција во Подгорица за да дискутираат...

  item

  Објавен споредбен преглед на состојбите со корупцијата во регионот

  На 13 и 14 ноември 2014 година во Тирана, Албанија се одржа завршната конференција на Мрежата за лидерство за...

  item

  ИДСЦС на СЕЛДИ регионалната работилница

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје (ИДСЦС) на 19 и 20 јуни 2014 во Истанбул, Турција, учествуваше на состанокот...

  item

  Меѓународен повик за пракса во СЕЛДИ мрежата (со промена)

  СЕЛДИ коалицијата за спречување на корупцијата и добро владеење, на која припаѓаат Институтот за демократија (ИДСЦС), Македонскиот центар за...

  item

  Тренинг за анти-корупција во Скопје

  На 7-8 Ноември 2013 година, Центарот за демократски студии, како координатор на иницијативата „Водство за развој и интегритет во...

  item

  Стратегија за добро владеење и антикорупција во Југоисточна Европа

  Мрежата „Водство за развој и интегритет во Југоисточна Европа“ (СЕЛДИ) подготви Стратегија и акциски план во кои се дефинираат...

  item

  ИДСЦС на регионална конференција во Белград „Главни корупциски предизвици и мерките за нивно решавање во Југоисточна Европа“

  Институтот за демократија, претставуван од Илина Мангова учествуваше  на регионалната конференција  „Главни корупциски предизвици и мерките за нивно решавање...