Формирана е првата мрежа на граѓански организации од Југоисточна Европа со задача да ги набљудува темите кои се дел од Берлинскиот процес – SEE Think Net Network.

Мрежата е формирана во март од организации од шесте земји од Западен Балкан дополнети со Словенија и Хрватска со поддршка од Европскиот фонд за Балканот. Координатор на Мрежата ќе биде Институтот за демократија од Македонија, а нејзини членки се и Мрежата за европско движење од Србија, Фондацијата отворено општетство од Албанија, EU Policy Hub, Мрежата Политикон од Црна Гора, Центарот за безбедносни студии од Косово, Институтот за развој и меѓународни односи од Хрватска, Центарот за европска перспектива од Словенија и Аднан Ќеримагиќ од Босна и Херцеговина.

Целта на Мрежата е да придонесува со анализи и предлози за политики кон темите кои произлегуваат од Берлинскиот процес со што ќе придонесе кон информираната јавна дебата и носење на одлуки засновани на истражувања. Тоа ќе вклучува и следење на целиот процес одблизу и политиките на државите кои ги допираат темите од Берлинскиот процес. Мрежата до самитот на земјите од Берлинскиот процес кој ќе се одржи во Лондон планира да објави една анализа на јавни политики за Берлинскиот процес и европската перспектива на регионот која ќе биде промовирана на самитот во Кралскиот институт за меѓународни односни на 9 и 10 јули. Дополнително, Мрежата ќе изработи уште 5 други анализи кои ќе се однесуваат на миграцијата, безбедноста и владеењето на правото кои ќе се промовираат во Скопје, Белград и Тирана неделата пред почетокот на самитот во Лондон.

Настани поврзани со проектот

item

Истражувања на SEE Think Net, првата регионална мрежа на граѓански организации и експерти од Југоисточна Европа за набљудување на Берлинскиот процес

Мрежата SEE Think Net е основана во март 2018 со поддршка од Европскиот фонд за Балканот (European Fund for the Balkans) како прва регионална мрежа од граѓански организации чија цел е да ги набљудува областите поврзани со Берлинскиот процес. Мрежата ја сочинуваат тинк-тенк организации, граѓански организации и индивидуалци од...

item

Придонес на мрежата SEE Think Net кон лондонскиот самит од Берлинскиот процес

Регионалната мрежа на граѓански организации и експерти за следење на Берлинскиот процес- SEE Think Net со своите анализи и препораки за политики даде придонес кон самитот во Лондон.  Мрежата промовираше четири документи за јавни политики на настани и дебати во Скопје, Белград и Тирана една недела пред одржувањето на...

item

Документи за јавни политики: Како да се искористи Берлинскиот процес за подобрување на безбедноста на Западен Балкан

Берлинскиот процес може да им помогне на земјите од Западен Балкан во соработката во борбата против верскиот и етничкиот екстремизам кои некогаш се поддржани и од други земји. Процесот исто така е добра платформа за соработка околу усогласување на самата безбедносна инфраструктура на Балканот со онаа на Европската Унија....

item

Регионална мрежа на граѓански организации ќе го следи Берлинскиот процес

Формирана е првата мрежа на граѓански организации од Југоисточна Европа со задача да ги набљудува темите кои се дел од Берлинскиот процес – SEE Think Net Network. Мрежата е формирана во март од организации од шесте земји од Западен Балкан дополнети со Словенија и Хрватска со поддршка од Европскиот...