ИДСЦС е еден од партнерите на Македонскиот центар за меѓународна соработка во имплементација на Програмата за борба против корупција финансирана од USAID. Целејќи кон Македонија ослободена од корупција, програмата вклучува активности и проекти насочени кон зголемена информираност и знаења на граѓанските организации и граѓаните   за барање повеќе отчетност кај институциите како и придонесување кон нивен повисок интегритет. Заедно со ИДСЦС, партнери на МЦМС се Асоцијацијата за демократски иницијативи од Гостивар и Транспарентност Македонија. Имплементацијата на проектот започна на 1.јануари 2013. година и ќе се имплементира до 30.септември 2016. година. Вкупниот буџет изнесува 32.370.000 денари.

Покрај многуте активности, ИДСЦС директно ги имплементира следниве активности:

  1. Изработка на проценка на ризици од корупција со четири институции во областите здравство и образование
  2. Обука на студенти и млади новинари за теоретските аспекти на корупцијата како и за истражувачки алатки за новинарите
  3. Поттикнување на студенти и млади новинари за изработка на истражувачки стории за корупција
  4. Доделување награда за најдобра истражувачка сторија
  5. Планирање и воспоставување на платформа на граѓански организации за борба против корупција.

https://www.usaid.gov/branding/resources#downloads

Настани поврзани со проектотwrapper-centres

item

Како до интегритет во Државната комисија за спречување на корупцијата?

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) е една од клучните институции во македонскиот систем за борба против корупцијата....

item

Барање да не се усвои и да се врати на дополнување Годишниот извештај за работа на Државната комисија за спречување на корупцијата во 2016 г.

Платформата на граѓански организации за борба против корупција ја повикува Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците да...

item

ИДСЦС ќе ја администрира работата на Платформата за борба против корупцијата

нститутот за демократија „Социетас цивилис“ на собранието на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата е избран во...

item

Корупцијата во Македонија расте, отпорот слабее

Коруптивниот  притисок  од  страна  на  службените  лица (барање на мито или услуга)  и  вклученостa  од  страна  на граѓаните  бележат ...

item

Антикорупциска конференција во Скопје: Заробената држава не е повеќе само метафора

Прашањата за борба против корупцијата во земјите од Западен Балкан и Турција беа тема на регионалниот форум наречен „Справување...

item

Проценет ризикот за корупција во четири институции

Во текот на 2015 и 2016 година, ИДСЦС спроведуваше проценка на ризици од корупција во областите здравство и образование....

item

Доделени награди за новинарски истражувања за корупција

Индиции за користење на земјоделските субвенции за политичка корупција, кои се и чии се фирмите поврзани со случајот „Транспортер“...

item

Обука за техники на истражувачко новинарство во јавните набавки

Интернет системите за јавни набавки и јавните податоци кои ги поседуваат институциите можат да пружат доволно индиции и докази...

item

Јавна реaкција до Државната комисија за спречување на корупцијата

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата, денес (12 април 2016 година) упати јавен повик до Државната комисија...

item

Повторен повик на Платформата за борба против корупцијата до Јавното обвинителство

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата уште еднаш упати повик до Јавното обвинителство за поефикасно и потранспарентно...