Лидерството за развој и интегритет во Југоисточна Европа (SELDI) претставува коалиција на граѓански организации за добро управување и борба против корупција. Оригинално воспоставена во 2012 од 17 организации, денес таа брои 30 членки од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Косово, Македонија, Молдавија, Романија, Србија и Црна Гора. Целта на коалицијата е да придонесе кон формирање на динамично граѓанско општество кое е способно да влијае на процесот на носење на одлуки специфично во областите на доброто управување и борбата против корупцијата.

SELDI цели кон имплементација на следниве активности:

  1. Градење на коалиција за развој и промовирање на регионална НВО стратегија и агенда;
  2. Набљудување на доброто управување (вклучувајќи тренинзи, изработка на компаративни студии; регионални и локализирани антикорупциски извештаи);
  3. Ширење на јавната свест (вклучувајќи регионални форуми за политики на теми за добро управување и борба против корупција, и презентација во медиуми).

Настани поврзани со проектот

item

Западен Балкан 2020: Ризици за заробување на државата и реформи на политиките

Во последните две децении, земјите од Западен Балкан претрпеа значајни политички, социјални и економски трансформации. Меѓутоа, голем број на...

item

Нов пристап за проширување: добри идеи кои имаат потреба од капетан

Предлогот на Европската комисија за ревидиран пристап за проширување зема предвид клучни предлози за брифинзи за Извештаи и политика...

item

Антикорупциски билтен бр. 36 за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите на организациите кои се дел од Мрежата за развој и...

item

Антикорупциски билтен за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите на организациите кои се дел од Мрежата за развој и...

item

Извештај на СЕЛДИ: Главните напори да се насочат кон справување со високата политичка корупција и со заробената држава

Во ниту една од земјите од регионот на југоисточна Европа не е забележан јасен и издржан пробив на политики...

item

Антикорупциска конференција во Скопје: Заробената држава не е повеќе само метафора

Прашањата за борба против корупцијата во земјите од Западен Балкан и Турција беа тема на регионалниот форум наречен „Справување...

item

СЕЛДИ: Политичката корупција го надмина подмитувањето на Балканот

Подмитувањето останува широко распространето на Балканот, но вистинскиот проблем е корупцијата во политиката на високо ниво и застоеноста на...

item

Работилница на СЕЛДИ во Брисел: Мора да се зголеми отпорноста кон корупција во Југоисточна Европа

Како да се засили отпорноста кон корупцијата и да се спречи „заробувањето на државите“ од корумпирани елити е тема...

item

SELDI конференција – Зајакнувајќи ги застапувачките активности на граѓанските организации во борба против корупција во критичните сектори на Југоисточна Европа

На 29 и 30 октомври 2015 година, иницијативите SELDI и ANTICORRP организираа дводневна конференција во Подгорица за да дискутираат...

item

Објавен споредбен преглед на состојбите со корупцијата во регионот

На 13 и 14 ноември 2014 година во Тирана, Албанија се одржа завршната конференција на Мрежата за лидерство за...