Јавно мислење

  Со повеќегодишната работа во доменот на испитување на политичкото јавно мнение, ИДСЦС се стекна со одлично реноме. Причината за тоа се испитувањата кои ги истражуваат перцепциите и ставовите на јавноста за актуелни суштествени прашања.

  Истовремено, сите овие години, Институтот со точноста на своите истражувања успеа да ги предвиди исходите од парламентарните избори 2002, 2006, 2008, 2011 и 2014 година, локалните изботи во 2005, 2009 и 2013 година како и претседателските избори во 2004, 2009 година. Таквиот успех е резултат на неуморната работа на експертите во рамките на Институтот кои постојано ја прилагодуваат својата работа на постоечките услови и промени како би придонеле кон највисок степен на методолошка прецизност и точност.

  ИДСЦС врши редовни периодични испитувања на јавното мнение, пред се преку анкетирање. Во доменот на телефонските анкети, ИДСЦС е водечка организација во Република Македонија.

  Во своите анкети, ИДСЦС вклучува постојани прашања чија цел е да го мерат рејтингот на политичките партии, личности и релевантни институции на подолг временски период, но истовремено, ги истражува перцепциите и ставовите на граѓаните за актуелни случувања во македонската политика.

  Апр/2021

  Vështrim i Kuvendit: Rezultatet nga studimi në terren mbi perceptimet e qytetarëve për punën e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut (17 shkurt – 10 mars 2021)

  Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Парламент

  Фев/2021

  Политичка луда железница: интересна година за Северна Македонија на патот кон ЕУ

  ЕУ / ЕУ интеграција / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење

  Фев/2021

  Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2020)

  ЕУ / ЕУ интеграција / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење

  Ное/2020

  Vështrim i Kuvendit: Rezultate nga anketa në terren për perceptimet e qytetarëve për punën e Kuvendit (17 shkurt – 6 mars 2020)

  Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Парламент

  Фев/2020

  Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2019)

  Бриф за јавна политика / ЕУ / ЕУ интеграција / Јавно мислење

  Дек/2019

  Анкета: Гласачки ставови и перцепции за актуелни политички случувања

  Mеѓународни односи / Добро владеење / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење

  Ное/2019

  Перцепцијата на граѓаните за работата на Собранието: Компаративна анализа за периодот 2009-2019

  Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Парламент

  Авг/2019

  Rezultate nga anketa në terren për perceptimet e qytetarëve për punën e Kuvendit 2019

  Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Парламент / Публикација

  Авг/2019

  Резултати од теренска анкета за перцепциите на граѓаните за работата на Собранието 2019

  Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Парламент / Публикација

  Апр/2019

  Анкета: Претседателски избори 2019 – втор дел

  Избори / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење

  Мар/2019

  Извештај од анкета за проценка на влијание на регулативата

  Добро владеење / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавна администрација / Јавно мислење

  Мар/2019

  Анкета: Претседателски избори 2019

  Избори / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење

  Фев/2019

  Анкета за перцепциите на граѓаните за процесот на евроинтеграција (декември 2018) – Сет на отворени податоци

  Евроатланска интеграција / ЕУ интеграција / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење

  Фев/2018

  Инфографик: Јавното мислење и спорот за името

  Извештај од испитување на јавното мислење / Инфографик / Јавно мислење / Спор за името

  Фев/2018

  Инфографик: Што мислат граѓаните за Законот за употреба на јазиците

  Eтнички прашања / Граѓанско општество / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење

  Фев/2018

  Извештај од анкета за проценка на влијание на регулативата: Јавноста – сведок и учесник во создавањето на законите

  Добро владеење / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавна администрација / Јавно мислење

  Дек/2017

  Rezultate nga anketa në terren për percepcionet e qytetarëve për punën e Kuvendit (8 gusht – 29 gusht 2017)

  Добро владеење / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Парламент

  Дек/2017

  Анкета: Граѓаните сѐ уште сметаат дека Владата го контролира Собранието

  Добро владеење / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Парламент

  Фев/2017

  Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2016)

  ЕУ / ЕУ интеграција / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Спор за името

  Фев/2017

  Кредибилитетот на Европската Унија во Македонија е доведен во прашање

  ЕУ интеграција / Идентитет / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Публикација

  Дек/2016

  Перцепции на јавноста за условите за живот и социјалната вклученост

  Јавно мислење / Област / Публикација / Социјални прашања

  Дек/2016

  Искуства и перцепции на примателите на социјална помош за условите за живот и можностите

  Јавно мислење / Област / Публикација / Социјални прашања

  Ное/2016

  Анкета: Предизборни политички теми

  Избори / Јавно мислење / Област / Публикација

  Ное/2016

  Анкета: Јавното мислење за политички рејтинзи – ноември 2016

  Избори / Јавно мислење / Област / Публикација

  Сеп/2016

  Перцепциите на граѓаните за работата на пратениците

  Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Парламент / Публикација

  Авг/2016

  Анкета за перцепциите на граѓаните за работата на Сoбранието

  Јавно мислење / Област / Парламент / Публикација

  Мај/2016

  Каква е оваа ситуација?!

  Избори / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Публикација

  Јун/2015

  Перцепциите на граѓаните за работата на собранието

  Јавно мислење / Област / Парламент / Публикација

  Мај/2015

  Истражување на јавното мислење за ЕУ интеграцијата на Македонија

  ЕУ интеграција / Јавно мислење / Област / Публикација

  Мај/2015

  Судир на интереси и корупција на локално ниво

  Антикорупција / Јавно мислење / Локална самоуправа / Област / Публикација

  Мар/2015

  Аферата прислушување

  Јавно мислење / Област / Публикација

  Сеп/2014

  Анкета за „Интеграција на Република Македонија во Европската Унија“

  ЕУ интеграција / Јавно мислење / Област / Публикација

  Јул/2014

  Судир на интереси и корупција на локално ниво

  Антикорупција / Јавно мислење / Локална самоуправа / Област / Публикација

  Јул/2014

  Бојкот на Собрание, политички дијалог и меѓуетнички дијалог

  Јавно мислење / Област / Парламент / Публикација

  Јун/2014

  Анкета за работата на Собранието

  Јавно мислење / Област / Парламент / Публикација

  Апр/2014

  Истражување на јавното мислење во врска со предвремените парламентарните избори

  Избори / Јавно мислење / Област / Парламент / Публикација

  Фев/2014

  Македонските државјани во странство – Глас ЗА гласање во странство

  Избори / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Публикација

  Фев/2014

  Македонските државјани во странство – Глас ЗА гласање во странство

  Избори / Јавно мислење / Област / Публикација

  Јан/2014

  Спорот за името 2013

  Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Публикација / Спор за името

  Јан/2014

  Глобално водство, соседство и односи со Бугарија

  Глобализација / Јавно мислење / Надворешни работи / Област / Публикација / Регион

  Дек/2013

  Спорот со името 2013

  Јавно мислење / Област / Публикација / Спор за името

  Дек/2013

  Глобално водство, соседство и односи со Бугарија

  Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Надворешни работи / Област / Публикација / Регион / Спор за името

  Јун/2013

  Политичката култура во Македонија – извештај за националното теренско истражување

  Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Наука и истражување / Област / Публикација

  Апр/2013

  Споредба на анкетите со резултатите од изборите

  Избори / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Публикација

  Мар/2013

  Профилот на мојот градоначалник

  Избори / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Публикација

  Мар/2013

  Граѓаните за изборите

  Избори / Јавно мислење / Област / Публикација

  Мар/2013

  Јавното мислење и перцепции за политичка криза втор дел

  Јавно мислење / Област / Политички систем / Публикација

  Фев/2013

  Перцепции на јавноста за работата на Собранието на РМ – 2013

  Јавно мислење / Парламент / Публикација

  Јул/2012

  Рејтинзи на политичките партии и предизборно здружување

  Избори / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Публикација

  Јул/2012

  Рејтинзи на Политичките Партии

  Јавно мислење / Област / Публикација

  Јул/2012

  Заедно за Евроатлантската перспектива

  Евроатланска интеграција / ЕУ / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / НАТО / Област / Публикација

  Јул/2012

  Заедно за Евроатлантската перспектива- поделени во перцепцијата за посветеноста

  ЕУ интеграција / Јавно мислење / НАТО / Област / Публикација

  Фев/2012

  Теренска анкета за перцепциите на граѓаните за работата на Собранието – 2012

  Добро владеење / Јавно мислење / Парламент / Публикација

  Ное/2011

  100 дена Влада на Република Македонија

  Добро владеење / Избори / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Публикација

  Окт/2011

  Меѓурелигиски дијалог во Република Македонија

  Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Публикација / Религија

  Окт/2011

  Спорот за името Македонија – ставови на јавноста

  Јавно мислење / Област / Публикација / Спор за името

  Окт/2011

  Меѓурелигиски дијалог во Република Македонија

  Јавно мислење / Област / Публикација / Религија

  Јун/2011

  Истражување за политичката култура во Македонија

  Идентитет / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Наука и истражување / Област / Публикација

  Мај/2011

  Јавното мислење во Македонија за рејтингот на политичките партии

  Избори / Јавно мислење / Област / Публикација

  Мар/2011

  Јавното мислење и перцепции за политичка криза втор дел

  Јавно мислење / Област / Политички систем / Публикација

  Фев/2011

  Јавното мислење во Македонија за можноста од предвремени избори

  Избори / Јавно мислење / Област / Публикација

  Окт/2010

  Јавното мислење во Македонија за можноста од предвремени избори

  Избори / Јавно мислење / Област / Публикација

  Мар/2007

  Јавното мислење за рејтингот на медиумите во Македонија- 2007

  Јавно мислење / Медиуми и комуникации / Област / Публикација

  Ное/2006

  Јавното мислење во Република Македонија за НАТО

  Евроатланска интеграција / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / НАТО / Област / Публикација

  Ное/2006

  Анализа на јавното мислење за медиумите во Македонија

  Јавно мислење / Медиуми и комуникации / Област / Публикација

  Јун/2006

  Компаративна анализа на рејтингот на партиите со демографска кростабулација

  Избори / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Публикација

  Мај/2006

  Политичка студија за политичкото јавно мислење во изборна единица 4

  Избори / Извештај од испитување на јавното мислење / Јавно мислење / Област / Публикација

  Мај/2006

  Политичка студија за политичкото јавно мислење во изборна единица 4

  Избори / Јавно мислење / Област / Публикација

  Дек/2005

  Jавното мислење во Република Македонија за политички прашања

  Јавно мислење / Област / Публикација