logo

Напредок во борбата против корупција во Северна Македонија во 2022 година

Share on facebook
Share on twitter

Според најновиот извештај „Нации во транзиција“ на „Фридом хаус“, Северна Македонија забележала демократски напредок. Со индекс 6,10 и 72 место на листата според индексот на демократија за 2022 година, Северна Македонија останува во групата „демократија со недостатоци“ и е за едно место повисоко од претходното рангирање, кога излезе од групата „хибридни режими“. Македонија има 40 поени на скалата на која 0 означува најкорумпирана, а 100 најмалку корумпирана земја. Од државите во регионот, најдобро е позиционирана Словенија на 41 место. 

Иако се бележи минимално подобрување според ИПК (индексот на перцепција на корупцијата), сепак нашата држава во 2022 година ја одбележаа големи корупциски скандали. Судството и владеењето на правото беа засенети со нови скандалозни обележја, при изборите во правосудните органи, ситуации во кои се овозможува застарување на случаите и избегнување ефикасна примена на казни. 

Погледнете го краткиот документ за напредокот во борбата против корупција на Северна Македонија во 2022 тука: 

Напредок во борбата против корупција во Северна Македонија во 2022 година

Поврзани објави