„Собранието под лупа, засилување на политичката дебата и делиберативниот дискурс“ – јуни 2014 до мај 2015 година.

Настани поврзни со проектот

item

Перцепција на граѓаните за работата на Собранието 2009 – 2019

Институт за Демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС), во периодот 2009 – 2019, во континуитет ја следи перцепцијата на...

item

„Рововска дебата“ – Анализа на квалитетот на дискусијата во Собранието од јуни 2014 до мај 2015

Квалитетот на дебата во Собранието претставува значаен фактор кој влијае на квалитетот на донесените политички одлуки, законските решенија и можностите...

item

Препораки за македонското Собрание за подобрување на учеството на јавноста во неговата работа

Македонското Собрание нуди канали преку кои јавноста може да учествува во неговата работа. Но, суштински важно е учество на...

item

Краток документ на јавна политика: Во потрага по ефективна дискусија во Собранието

Во три наврати во изминативе години (2008, 2010 и 2013) парламентарните политички партии изгласаа измени во Деловникот на Собранието...

item

Краток документ на јавна политика: Како се донесе Буџетот за 2015?

Во услови на бојкот од вкупно 38 пратеници (од вкупно 123) главното прашање кое се отвора е флексибилноста на...

item

Завршна конференција за Собранието под лупа: Пратениците дебатираат ретко и од ровови

Претходно изградени позиции, неменливи ставови, ретко продлабочување на дебатата околу точките од дневниот ред, игнорирање и затвореност кон аргументите...

item

Тркалезна маса во Тетово: Како дебатираат пратениците во Собранието

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ во петок (02.10) во Тетово организира тркалезна маса на тема „Како дебатираат пратениците во...

item

Тркалезна маса во Куманово: Како дебатираат пратениците во Собранието

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ во понеделник (28.09) во Куманово организира тркалезна маса на тема „Како дебатираат пратениците во...

item

Собранието под лупа: Извештај од мониторинг на дискусија за измени на Закон за високо образование

Фото: Студентски марш на 10 декември 2014 против измените на Законот за високо образование. За измените на ЗВО пратениците...

item

Собранието под лупа: Втора анкета за работата на парламентот

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје (ИДСЦС) во периодот 5 мај – 6 јуни 2015 година, во рамки на...

item

Собранието под лупа: Деветти извештај од мониторинг на медиуми

Во мај медиумите најмалку досега од почетокот на мониторингот консултираa пратеници (20%) како извори во информации во кои се...

item

Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во мај

Пратениците во мај ја зголемија меѓусебната интеракција ако се земе предвид дека се зголемија репликите и контрарепликите. Тоа е...

item

Собранието под лупа: Осми извештај од мониторинг на медиуми

Медиумите во април го намалија известувањето за случувањата во Собранието. Во објавените информации во кои се споменува Собранието, почесто...

item

Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во април

Пратениците во април ја намалија меѓусебната интеракција ако се земе предвид дека се зголеми процентот на индивидуални говори, а...

item

Собранието под лупа: Седми извештај од мониторинг на медиуми

Медиумите во март го зголемија известувањето за случувањата во Собранието, по остриот пад во февруари. Притоа тие почесто информираа...

item

Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во март

Пратениците на набљудуваните седници во март најчесто ги образложуваа своите позиции со по два и повеќе аргументи, а намален...

item

Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во февруари

Во февруари 2015 г. пратениците во македонското Собрание најмалку досега ги образложуваа своите позиции со два и повеќе аргументи,...

item

Собранието под лупа: Шести извештај од мониторинг на медиуми

Медиумите во февруари најмалку досега известуваа за случувањата во Собранието што коинцидира со насочувањето на јавниот интерес кон прес-конференциите...

item

Собранието под лупа: Петти извештај од мониторинг на медиуми

Медиумите во јануари 2015 досега најмногу информираа од почетокот на периодот на мониторинг за содржината на парламентарните расправи, ставовите...

item

Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во јануари

Во јануари пратениците најмалку досега ги образложуваа своите позиции со по два и повеќе аргументи, а најчесто досега во...

item

Собранието под лупа: Четврти извештај од мониторинг на медиуми

Парламентарните седници на кои се расправаше за одземањето на мандатите на опозицијата и измените на законот за високо образование...

item

Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во декември

Пратениците во декември ја зголемија интеракцијата, но повторно не успеаја да се разубедат во исправноста на своите аргументи и...

item

Собранието под лупа: Трет извештај од мониторинг на медиуми

Бојкотот на опозицијата и процедурата за одземање на мандатите и во ноември го добија главното внимание на медиумите во...

item

Собранието под лупа: Повик за практикантска работа

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС) и Институтот за Источна и Централна Европа и Балкан (IECOB) објавуваат конкурс за...

item

Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во ноември

Во ноември, пратениците преку нивните говори не успеаја да разубедат ниту еден пратеник да ја промени својата почетна позиција....

item

Мониторинг на медиуми: Бојкотот поинтересен од собраниските дебати во октомври

Собранието во информациите објавени во медиумите во октомври најмногу е споменувано во контекст на бојкотот на опозициските партии, пошироките...

item

Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во октомври

Пратеничките ги надзборуваа пратениците на седниците во Собранието кои се одржаа во октомври. Жените продолжија со зголемување на својот...

item

Прв извештај од мониторинг на медиумското известување за работата на Собранието

Собранието најмногу е споменувано во медиумите во контекст на пошироките политички случувања, меѓупартиските односи и политичката криза во земјата,...

item

Собранието под лупа: Обука за аргументирана дебата за политичките подмладоци

Кои се клучните карактеристики на делиберативната (дебатна) демократија, кои се досегашните сознанија за квалитетот на дебатите во Собранието и...

item

Собранието под лупа: Втор извештај за дебатата на пратениците

Пратеничките го зголемија уделот во дискусијата, но дебатата во Собранието во септември 2014 г. во најголем дел остана сиромашна,...

item

Собрание: Облак од најкористените зборови на пратениците

Вака изгледа облакот од 200-те зборови кои најмногу ги користеле пратениците во македонското Собрание. Облакот ги покажува најкористените зборови...

item

Собранието под лупа: Повик за практикантска работа

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС) и Институтот за централна и источна Европа и Балкан (IECOB) објавуваат конкурс за...

item

Индекс за квалитет на дебата

„Индексот за квалитет на дебата“ овозможува секој поединечен говор изнесен на седниците да се кодира според неколку главни карактеристики:...

item

Извештај: Сиромашна дебата во Собранието

На седниците на Собранието ретко доаѓа до размена на мислења и ставови околу законските предлози. Малиот број на реплики...

item

Анкета за работата на собранието

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје (ИДСЦС) во периодот 15 мај – 15 јуни 2014 година, во рамки на...

item

Обучени набљудувачи за следење на квалитетот на парламентарните дебати

Како да се следи дебатата во Собранието и да се даде оценка за нејзиниот квалитет? Студенти практиканти од правни...

item

Повик за практиканти

Институтот за демократија СОЦИЕТАС ЦИВИЛИС Скопје (ИДСЦС) и Институтот за централна и источна Европа и Балкан (ИЕЦОБ) објавуваат конкурс...

item

„Собранието под лупа“ – Проект на ИДСЦС

Како дебатираат пратениците? Дали битката во Собранието се води со издржани аргументи и почитување на спротивните ставови, или дебатата...