Прирачник за претседателски избори во Република Македонија

Share on facebook
Share on twitter

На 13 април 2014 година ќе се одржат петтите по ред општи претседателски избори во Република Македонија. За функцијата претседател на Република Македонија ќе се натпреваруваат четворица кандидати: кандидатот на вонпарламентарната партија Граѓанска алијанса за Македонија (ГРОМ) Зоран Поповски, кандидатитот на Демократската партија на Албанците (ДПА), која е во опозиција, Илјаз Халими, кандидатот на опозициската Социјалдемократски сојуз на Македонија (СДСМ), Стево Пендаровски и актуелниот претседател на државата, како кандидат на владеачката Внатрешна македонска револуционерна организација – Демократска партија за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ), Ѓорге Иванов.

Целосниот документ може да го најдете на следниот линк: http://https://idscs.org.mk/wp-content/uploads/2021/11/project-2.png/priracnikpretsedatelski2014enupd.pdf

 

Më 13 prill të vitit 2014 do të mbahen zgjedhjet e përgjithshme presidenciale të pestat me radhë në Republikën e Maqedonisë. Për funksionin President të Republikës së Maqedonisë do të garojnë katër kandidatë: kandidati i partisë jashtëparlamentare Opsioni Qytetar për Maqedoni (OPQM/GROM) Zoran Popovski, kandidati i Partisë Demokratike Shqiptare (PDSH), e cila është në opozitë, Iljaz Halimi, kandidati i partisë opozitare të Lidhjes Socialdemokrate të Maqedonisë (LSDM), Stevo Pendarovski dhe Presidenti aktual i shtetit, si kandidat i partisë në pushtet VMRO-DPMNE, Gjorge Ivanov.

Тë njëjtin dokument mund ta gjeni edhe në gjuhën shqipe këtu: http://https://idscs.org.mk/wp-content/uploads/2021/11/project-2.png/priracnikpretsedatelski2014alupd.pdf

 

Објави поврзани со проектот