logo

Старт на обуките за медиумска писменост

Share on facebook
Share on twitter

Што е медиумска писменост и како нејзините принципи да се имплементираат во наставната програма за основно и за средно образование, беше тема на обуката одржана на 14 и 15 јануари годинава, која е прва од предвидените 60 обуки за наставниците по мајчин јазик од сите училишта низ Македонија. На првата обука учествуваа дваесетина наставници од скопските гимназии „Јосип Броз Тито“, „Марија Склодовска Кири“ и „Панче Арсовски“. Во следните две години уште 1.400 наставници кои предаваат македонски, албански, српски и турски јазик ќе бидат обучени да предаваат медиумска писменост, од страна на обучувачите на Македонскиот институт за медиуми и Институтот за демократија.

 

Поврзани објави