Застапуваме

  item

  Реакција: 94 закони предложени во декември 2019 не се објавени на ЕНЕР

  Владата на Република Северна Македонија, во декември го прекршила сопствениот Деловник бидејќи од усвоени 120 закони, 94 не биле ставени на консултација на ЕНЕР...

  item

  ИДСЦС организираше тркалезна маса „Значењето на уставната жалба за заштитата на граѓаните и за развојот на националното право“

  На 04 декември во хотелот Стоун Бриџ во Скопје, во организација на Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) и Германската фондација за...

  item

  Одржан брифинг со новинари за застапувачката посета на ИДСЦС, Евротинк и ЕПИ во Париз, Франција

  Потребна е поголема информираност и комуникација за позициите на француското општество и политичката елита за Северна Македонија, но и за нашите перформанси како општество...

  item

  Реакција: Институциите да и образложат на ДКСК како утврдиле дека нема одговорност за непотизам

  Улогата на управните и надзорни одбори во јавните и државни претпријатија, како и надзорните органи во институциите е да обезбедат нивно правилно работење. Оттука,...

  item

  Реакција на граѓанските организации за скандалозната изјава на премиерот Заев

  Ние долупотпишаните граѓански организации, остро ја осудуваме скандалозната, недолична, хомофобна изјава на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, но и изјавата...

  item

  Реакција на ИДСЦС за исходот од состанокот на министрите за надворешни работи на државите-членки на ЕУ

  Центарот за европски интеграции (ЦЕИ) при Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) изразува загриженост за заклучокот на Европскиот Совет за Република Северна...

  item

  Оценка на ИДСЦС за напредокот во четири клучни области од Извештајот на Европската комисија

  Извештај на Европската комисија за Република Северна Македонија 2019 Оценка на Институтот за Демократија Социетас Цивилис – Скопје за напредокот во клучните области на...

  item

  Јавна реакција за ДУП-от на паркингот спроти хотел Холидеј Ин

  Група граѓански организации, меѓу кои и Институт за демократија „Социетас Цивилис“ упатуваат јавен повик до премиерот, Владата и сите надлежни институции во најитен можен...

  item

  Тинк тенк форум: Зајакнување на европската интеграција на Западен Балкан – Учејќи од минатото, подготвувајќи се за иднината

  Интеграцијата на земјите од Западен Балкан во Европската Унија, билатералните прашања, безбедносните предизвици и меѓусебната соработка на земјите од регионот беа дел од темите...

  item

  Реакција за измените на Законот за организација и работа на органите на државната управа и Законот за Влада

  Мрежата за подобра легислатива “РИА”, реагира против начинот на кој се донесоа измените на Законот за Влада и Законот за организација на органите на...

  item

  Реакција по повод усвојување на новиот Предлог-закон за јавното обвинителство од страна на Владата

  Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата бара транспарентност во процесот на донесување на новиот Закон за јавното обвинителство, затоа што овој закон...

  item

  Панел дискусија: Трансатланските перспективи и Западен Балкан

  Трансатлантската интеграција на Западен Балкан за да може да се заврши бара усогласување на политичкиот и институционалниот интерес на големите сили како САД и...

  item

  Панел дискусија: Романското претседателство го задржува интересот на ЕУ на Балканот

  Европската Унија ќе ја продолжи својата агенда на Балканот и за време на претседателството на Романија со Европскиот Совет во следните шест месеци. Приоритетите,...

  item

  Став на групата ЦИВИТАКС за злоупотребените средства на корисниците на вториот пензиски столб

  Министерството за труд и социјална политика објави дека до Јавното обвинителство поднело кривична пријава против непознат сторител во врска со наодот дека на 12.000...

  item

  Повик за понесување политичка одговорност за бегството на Никола Груевски

  На 4 декември 2018 година, како граѓански организации најостро ја осудивме неажурноста на институциите во спроведувањето на истрагите поврзани со утврдување на пропустите и...

  item

  Не во наше име: Бараме итно повлекување на предложените измени на Кривичен законик

  Почитуван претседател на Собранието, почитувани предлагачи на Предлог на закон за изменување и дополнување на Кривичниот законик, по скратена постапка, почитувани пратеници, Ние, долупотпишаните граѓански...

  item

  Реакција по повод предложените измени на Законот за јавни претпријатија

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС), Центарот за управување со промени (ЦУП) и Центарот за граѓански комуникации (ЦГК), реагираат против иницијативата на група пратеници...

  item

  Позиции на граѓански организации: Модел на преговори со ЕУ по мерка на целото општество

  Целта на овој документ е да ги сумира позициите на дел од граѓанските организации во однос на контурите на преговарачката структура на Македонија со...

  item

  Отчетност и одговорност за пропустите и неажурноста на институциите кои резултираа со бегство на осудениот Никола Груевски

  Најостро ја осудуваме неажурноста на институциите во спроведувањето на истрагите поврзани со утврдување на пропустите и одговорноста за бегството на поранешниот премиер Никола Груевски....

  item

  ЦИВИТАКС – Група за фискални прашања во граѓанскиот и академскиот сектор и кај физичките лица

  ЦИВИТАКС – Група за фискални прашања во граѓанскиот и академскиот сектор и кај физичките лица беше основана во октомври 2018, со мисија да подига иницијативи,...

  item

  Остра осуда за пропустите и неажурноста на институциите кои резултираа со бегство на осудениот Н. Груевски

  Најостро ги осудуваме пропустите, неажурноста и непочитувањето на одредбите од Законот за извршување на санкции и Правилникот за начинот на вршење на полициските работи...

  item

  Став на Групата ЦИВИТАКС за предложената даночна реформа

  Министерството за финансии објави дека почнувајќи од јануари 2019 година, се напушта системот на рамен данок и се преминува кон систем на прогресивен данок....

  item

  Апел на Институт за демократија: Граѓаните да гласаат и да ја донесат одлуката на референдумот

  Институтот за демократија ги повикува граѓаните на Македонија да излезат и гласаат на претстојниот референдум на 30 септември. Визијата на ИДСЦС е Македонија да...

  item

  Јавна реакција на Иницијативата на Блупринт – Предлог за итни демократски реформи на измените на Законот за финансирање на политичките партии

  Во врска со неодамнешното донесување на измените и дополнувањата на Законот за финансирање на политички партии, би сакале да ја информираме јавноста за следните недостатоци и...

  item

  Апел до јавноста во врска со иницијативите за амнестија за настаните од 27 април 2017

  Институтот за демократија упатува апел до јавноста во врска со иницијативата за донесување на закон за амнестија од одговорност за настаните во Собранието од...

  item

  Граѓански организации побараа да се спроведе ревизија на патните трошоци на ДИК и Собрание

  Државниот завод за ревизија (ДЗР) да изврши ревизија на патните трошоци и нивните покритија во Државната изборна комисија (ДИК) и во Собранието со цел...

  item

  Собранието под лупа: Пакети со сите анализи за пратениците во заминување

  По повод распуштањето на Собранието и завршувањето на мандатот на пратениците од последниот состав, Институтот за демократија до сите 123 претставници ги достави наодите...

  item

  Берлински процес: Точка на кристализација на западниот Балкан

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје во партнерство со организациите „Група за развојни политики“ од Србија и Фондацијата „Нови политики“ од Босна и...

  item

  Реакција на иницијатива „Предлог за итни демократски реформи“

  Иницијативата на граѓански организации „Предлог за итни демократски реформи“ сака да укаже на јавноста и политичките партии вклучени во преговори, за клучните мерки кои...

  item

  Студија „Од нацрт до закон: Креирање политики и граѓанско учество“

  Jавната политика е јасно или прикриено насочена акција, утврдена и имплементирана од јавната власт. Во многу примери, јавна политика е и она што државата...

  item

  СЕЛДИ: Политичката корупција го надмина подмитувањето на Балканот

  Подмитувањето останува широко распространето на Балканот, но вистинскиот проблем е корупцијата во политиката на високо ниво и застоеноста на процесот на пристапување кон Европската...

  item

  Извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (јануари – април 2016)

  Прв пат од почетокот на набљудувањето (јуни 2014) на медиумското известување за Собранието, објавени се повеќе информации во кои како извори се застапени истовремено пратеници и...

  item

  Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците од декември 2015 до април 2016

  Во периодот од 1 декември 2015 до 6 април 2016 набљудувачите анализираа вкупно 1542 дискусии на пратеници во Собранието кои беа изнесени по однос...

  item

  Јавна реaкција до Државната комисија за спречување на корупцијата

  Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата, денес (12 април 2016 година) упати јавен повик до Државната комисија за спречување на корупција да...

  item

  Завршна конференција од „Агора сесии“: Механизмите за партиципативно креирање политики не функционираат

  За еден граѓанин да се вклучи во процесите на креирање на јавни политки во Македонија потребно му е многу работа, трпение, знаење, внимание, информираност...

  item

  Прв извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (септември – декември 2015)

  Враќањето на опозицијата во Собранието одново го врати медиумскиот интерес кон парламентарните дебати. Значителен дел (43%) од анализираните информации во кои се спомнува Собранието...

  item

  Агора сесија: Прецизирани предлозите на граѓанските организации за програмата за работа на Владата

  Борба против корупцијата на сите нивоа, деполитизација на институциите и прочистување на медиумите од државни реклами и говор на омраза. Ова се трите теми...

  item

  Краток документ на јавни политики: Во лавиринтите на циклусот на креирање политики

  Овој краток документ за јавна политика има за цел да ги претстави основите кои го определуваат партиципативното креирање политики во Република Македонија. Партиципативното креирање...

  item

  „Рововска дебата“ – Анализа на квалитетот на дискусијата во Собранието од јуни 2014 до мај 2015

  Квалитетот на дебата во Собранието претставува значаен фактор кој влијае на квалитетот на донесените политички одлуки, законските решенија и можностите на парламентарниот дом да функционира...

  item

  Препораки за македонското Собрание за подобрување на учеството на јавноста во неговата работа

  Македонското Собрание нуди канали преку кои јавноста може да учествува во неговата работа. Но, суштински важно е учество на јавноста во расправите и дискутирањето...

  item

  Краток документ на јавна политика: Во потрага по ефективна дискусија во Собранието

  Во три наврати во изминативе години (2008, 2010 и 2013) парламентарните политички партии изгласаа измени во Деловникот на Собранието со кои значително се ограничува...

  item

  Краток документ на јавна политика: Како се донесе Буџетот за 2015?

  Во услови на бојкот од вкупно 38 пратеници (од вкупно 123) главното прашање кое се отвора е флексибилноста на Деловникот за работа на Собранието...

  item

  Календар на јавни политики

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ Скопје (ИДСЦС), во рамки на проектот „Агора сесии – практикување на партиципативно креирање политики“, воведува електронски Календар на јавни...

  item

  Завршна конференција за Собранието под лупа: Пратениците дебатираат ретко и од ровови

  Претходно изградени позиции, неменливи ставови, ретко продлабочување на дебатата околу точките од дневниот ред, игнорирање и затвореност кон аргументите на другите говорници, доминација на...

  item

  За ефикасно справување со корупција потребен е закон за заштита на “свиркачи”

  На 6 октомври 2015 година се одржа втората Агора сесија на тема „Застапувачки цели 2016: фокус на политики од владеење на право“. На сесијата...

  item

  Тркалезна маса во Тетово: Како дебатираат пратениците во Собранието

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ во петок (02.10) во Тетово организира тркалезна маса на тема „Како дебатираат пратениците во Собранието“, на која се поканети...

  item

  Тркалезна маса во Куманово: Како дебатираат пратениците во Собранието

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ во понеделник (28.09) во Куманово организира тркалезна маса на тема „Како дебатираат пратениците во Собранието“, на која се поканети...

  item

  Прва Агора сесија: Партиципативно креирање политики

  Претставниците на граѓанските организации се согласија дека во најголем број на случаи институциите не се доволно отворени за соработка со граѓански организации. Ова особено...

  item

  Повторен повик на Платформата за борба против корупцијата до Јавното обвинителство

  Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата уште еднаш упати повик до Јавното обвинителство за поефикасно и потранспарентно постапување по прашањата кои се...

  item

  База на податоци за експерти во демократија и владеење на право во Македонија

  Во рамки на проектот „Агора сесии – практикување на партиципативно креирање политики“ изготвена е База на податоци на експерти, во областа демократија и владеење...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во април

  Пратениците во април ја намалија меѓусебната интеракција ако се земе предвид дека се зголеми процентот на индивидуални говори, а се намалија процентите на репликите...

  item

  База на податоци: Повик за вклучување на експерти од област на демократија и владеење на право

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) објавува повик за приклучување во база на податоци за експерти во областа на демократија и владеење...

  item

  Собранието под лупа: Седми извештај од мониторинг на медиуми

  Медиумите во март го зголемија известувањето за случувањата во Собранието, по остриот пад во февруари. Притоа тие почесто информираа за парламентарните дискусии на пленарните...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во март

  Пратениците на набљудуваните седници во март најчесто ги образложуваа своите позиции со по два и повеќе аргументи, а намален е процентот на образложенија со...

  item

  Публикувана Граѓанската стратегија за спречување судир на интереси во јавната администрација

  Како резултат на заедничката работа на вкупно 17 граѓански организации од целата држава, задоволство ни е да ја претставиме Граѓанската стратегија за спречување судир...

  item

  Одржани пет јавни дебати за спречување на судирот на интереси

  Во текот на месец април 2015 година во рамки на проектот „Граѓанска мрежа за спречување на судир на интереси во јавната администрација“ беа одржани...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во февруари

  Во февруари 2015 г. пратениците во македонското Собрание најмалку досега ги образложуваа своите позиции со два и повеќе аргументи, а најчесто од почетокот на...

  item

  Публикација: „Судир на интереси во јавната администрација“

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС) во рамки на проектот „Граѓанска мрежа за спречување на конфликт на интереси во јавната администрација“ ја публикуваше студијата...

  item

  Собранието под лупа: Шести извештај од мониторинг на медиуми

  Медиумите во февруари најмалку досега известуваа за случувањата во Собранието што коинцидира со насочувањето на јавниот интерес кон прес-конференциите на опозицијата и објавувањето на...

  item

  Втора работилница за подготовка на Граѓанска стратегија

  Во рамки на проектот Граѓанската мрежа за спречување на конфликтот на интереси во јавната администрација, на 3 и 4 март 2015, во хотелот Манастир,...

  item

  Собранието под лупа: Петти извештај од мониторинг на медиуми

  Медиумите во јануари 2015 досега најмногу информираа од почетокот на периодот на мониторинг за содржината на парламентарните расправи, ставовите и аргументите изнесени од страна...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во јануари

  Во јануари пратениците најмалку досега ги образложуваа своите позиции со по два и повеќе аргументи, а најчесто досега во говорите изнесуваа по еден аргумент....

  item

  Промовиран Регионалниот извештај за антикорупција

  На 30ти јануари 2015 година во Скопје, вршителот на должност амбасадор на САД во Македонија Бартон Патни и раководителот за соработка во Делегацијата на...

  item

  Собранието под лупа: Четврти извештај од мониторинг на медиуми

  Парламентарните седници на кои се расправаше за одземањето на мандатите на опозицијата и измените на законот за високо образование го добија медиумското внимание во...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во декември

  Пратениците во декември ја зголемија интеракцијата, но повторно не успеаја да се разубедат во исправноста на своите аргументи и секој остана во својот „ров“....

  item

  Собранието под лупа: Трет извештај од мониторинг на медиуми

  Бојкотот на опозицијата и процедурата за одземање на мандатите и во ноември го добија главното внимание на медиумите во однос на известувањето за настаните...

  item

  Студија на ЦЕА и ИДСЦС – Буџетските информации треба да бидат јавно достапни

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) и Центарот за економски анализи (ЦЕА) промовираат студија за јавна политика „Буџетска транспарентност и отчетност во...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во ноември