Архива

Tag Archives for "проширување"
item

ИДСЦС и ДГАП организираа конференција „Германското претседателство со Советот на ЕУ: Рефлексии од внатре и надвор”

Институтот за демократија во соработка со Германскиот совет за надворешни односи (ДГАП) на 15 декември организираше онлајн настан насловен „Германското претседателство со Советот на ЕУ: рефлексии од внатре и надвор“, во рамки на кој учесниците се осврнаа на очекувањата,...

item

Тинк тенк форум: Зајакнување на европската интеграција на Западен Балкан – Учејќи од минатото, подготвувајќи се за иднината

Интеграцијата на земјите од Западен Балкан во Европската Унија, билатералните прашања, безбедносните предизвици и меѓусебната соработка на земјите од регионот беа дел од темите на дводневниот тинк тенк форум „Зајакнување на европската интеграција на Западен Балкан – Учејќи од...

item

Документ за јавни политики: Иднината на Берлинскиот процес

Берлинскиот процес е единствениот процес на највисоко политичко ниво кој исклучиво се фокусира на шесте преостанати земји од Западниот Балкан кои не се членки на Европската Унија. И покрај повеќето кризи во ЕУ кои изминатите години го пренасочија вниманието...

item

Документ за јавни политики: Поттикнување на отпорноста во Западниот Балкан

Долго се сметаше дека Европската Унија ќе го презеде водството во трансформацијата на Западниот Балкан. Oваа претпоставка денеска е предизвикана. Процесот на проширување на ЕУ се чини дека го загуби моментумот, а други надворешни играчи, Русија, Кина, Турција и...

item

Документ за јавни политики: Берлински процес и како договорите да станат поефективни и поефикасни

Берлинскиот процес е една малкуте преостанати платформи со фокус на интеграција на земјите од Западниот Балкан во Европската Унија. Ова е значајно ако се земе предвид целокупното опаѓање на ентузијазмот за процесот на проширување на ЕУ на Балканот. Во...

item

Конференција во петок: Европска Унија, Македонија и што можеме да очекуваме по изборите

Институтот за Демократија “Социетас Цивилис” – Скопје (ИДСЦС) во соработка со Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) и Центарот за Јужноевропски Студии на Универзитетот во Грац, Ве покануваат на конференција насловена “Европска Унија, Македонија, и што можеме да...

item

Анализа: Враќање на трансформативната моќ на Европската Унија на Западниот Балкан

“Европската унија се наоѓа во средина на мноштво на надополнувачки кризи. Можната сецесионистичка криза поттикната од Брегзит е последната манифестација на ранливоста на Европа и на намалената атрактивност на европската интеграција. Зголемениот недостаток на единство, предизвикан од неспособноста да...

item

Берлински процес: Точка на кристализација на западниот Балкан

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје во партнерство со организациите „Група за развојни политики“ од Србија и Фондацијата „Нови политики“ од Босна и Херцеговина промовираше студија за политики „Берлински процес: Точка на кристализација на западниот Балкан“. Студијата истражува...