Архива

Tag Archives for "Платформа за борба против корупција"
item

Реакција по повод усвојување на новиот Предлог-закон за јавното обвинителство од страна на Владата

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата бара транспарентност во процесот на донесување на новиот Закон за јавното обвинителство, затоа што овој закон е од исклучителна важност за борбата против корупцијата, а со неговото донесување треба да се...

item

Реакција на платформа за борба против корупцијата: Барање за професионализам, департизација и интегритет на членовите на Антикорупциската комисија

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата (Платформата) бара воспоставување професионално тело за антикорупција кое ефективно, независно и со висок интегритет ќе иницира и ќе ги спроведува законските надлежности и политиките за спречување на корупцијата во Република Македонија....

ВИДЕО: Антикорупционерите тивки пред корупцијата

item

Барање да не се усвои и да се врати на дополнување Годишниот извештај за работа на Државната комисија за спречување на корупцијата во 2016 г.

Платформата на граѓански организации за борба против корупција ја повикува Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците да донесе Заклучок со кој на Собранието ќе му предложи да не го усвои Годишниот извештај за работа на Државната комисија...

item

ИДСЦС ќе ја администрира работата на Платформата за борба против корупцијата

нститутот за демократија „Социетас цивилис“ на собранието на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата е избран во следните три години да ја администрира работата на ова тело во кое членуваат 15 граѓански организации. Тоа значи дека во...

item

Платформа за борба против корупција: Потребна е одлучна борба против корупцијата

Ние, граѓанските организации од Платформата за борба против корупција по повод 9 декември Меѓународниот ден за борба против корупцијата се придружуваме кон глобалната кампања на Обединетите Нации под мотото „Обединети против корупцијата”. Во периодот кој следи, има потреба од...

item

Извештај на СЕЛДИ: Главните напори да се насочат кон справување со високата политичка корупција и со заробената држава

Во ниту една од земјите од регионот на југоисточна Европа не е забележан јасен и издржан пробив на политики во областа на борбата против корупцијата. Сепак, се забележуваат напори да се внесат технички решенија и да се подобри работата...

item

Антикорупциска конференција во Скопје: Заробената држава не е повеќе само метафора

Прашањата за борба против корупцијата во земјите од Западен Балкан и Турција беа тема на регионалниот форум наречен „Справување со корупцијата и заробената држава во Југоисточна Европа“ што се одржа на 29 и 30 октомври 2016 година во Скопје,...

item

Доделени награди за новинарски истражувања за корупција

Индиции за користење на земјоделските субвенции за политичка корупција, кои се и чии се фирмите поврзани со случајот „Транспортер“ и што треба да се направи за да се заплени имот од случаи со корупција. Ова се темите на кои...

item

Прес-конференција: Да го прекинеме синџирот на корупцијата

Корупцијата ги поткопува демократијата и владеењето на правото, ги нарушува човековите права, ги прави пазарите нефункционални и го уништува квалитетот на животот. Корупцијата овозможува развивање на организираниот криминал, тероризмот и другите закани за безбедноста на луѓето. Оттука, секој од...