Архива

Tag Archives for "Македонија,"
item

Инфографик: Јавното мислење и спорот за името

http:// Anketa za imeto Infogram  

item

Бриф за јавна политика: „Балканска корупција – Кинеската врска“

Македонија уште не почнала да се опоравува од повеќегодишната криза, а во јавноста излегуваат нови детали кои откриваат акутен проблем во управувањето во земјата се вели во кратката анализа на јавни политки на Институтот за безбедносна политика на Европската...

item

ИНФОРМ Билтен#1: „Лидерски средби“ – (Де)формализирање на политичкото одлучување во Југоисточна Европа

Aнализата на „лидерските средби“ (пракса на разрешување на сериозни политички расправи на приватни средби на партиски лидери притоа заобиколувајќи ги законодавните и останатите формални институции кои носат одлуки) во четири балкански земји покажуваат дека оваа пракса иако е ефикасна...

item

Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2016)

Податоците од „Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2016)“ на проф. Иван Дамјановски во рамки на соработката на Фондацијата Конрад Аденауер и Институтот за демократија „Социетас цивилис“ со која од 2014 година започнаа...

item

Западниот Балкан и Берлинскиот процес: Што е постигнато до сега и кои се следните чекори?

Во која мера се спроведуваат реформите од Берлинскиот процес и како тие придонесуваат за регионалната соработка и унапредување на креирањето на политики во Западниот Балкан? Институтот за демократија ќе даде одговор на овие прашања преку следните активности: 1) процена...

item

Конференција во петок: Европска Унија, Македонија и што можеме да очекуваме по изборите

Институтот за Демократија “Социетас Цивилис” – Скопје (ИДСЦС) во соработка со Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) и Центарот за Јужноевропски Студии на Универзитетот во Грац, Ве покануваат на конференција насловена “Европска Унија, Македонија, и што можеме да...

item

Истражување на јавното мислење за ЕУ интеграцијата на Македонија

Поддршката за членство на Македонија во ЕУ е сѐ уште голема и непроменета во споредба со март 2014. Сепак, факторот „промена на името“ на државата кај значителен дел од граѓаните е влијателен при нивната поддршка за ЕУ интеграцискиот процес....

item

Истражување на јавното мислење за ЕУ интеграцијата на Македонија

Поддршката за членство на Македонија во ЕУ е сѐ уште голема и непроменета во споредба со март 2014. Сепак, факторот „промена на името“ на државата кај значителен дел од граѓаните е влијателен при нивната поддршка за ЕУ интеграцискиот процес....