Колку чини борбата против корупцијата: инвестиција во човечките ресурси

Корупцијата е сè позначаен приоритет за граѓаните, а толеранцијата кон корупцијата постојано се намалува. Предуслов за исполнување на очекувањата на граѓаните за резултати во борбата против корупцијата, дополнително на политичките заложби, се ресурсите и капацитети со кои располагаат клучните актери во тој процес. Тука особено се важни институциите што имаат таканаречена превентивна улога во борбата […]

Видео: Колку чини борбата против корупцијата?

Во трката против системските проблеми се натпреваруваат корупцијата и државата. Погледнете го видеото за да видите што се е потребно за државата да победи во овој натпревар и да ја порази корупцијата.

Централни напори, фрагментирани надлежности: Владини aнтикорупциски планови и улогата на Собранието

Антикорупциските политики и наративи заземаат сè поголемо место во агендите на владите во регионот на Западен Балкан. Корупцијата претставува една од главните грижи на граѓаните што влијае врз квалитетот на нивниот живот. Северна Македонија е една од земјите со сериозни предизвици во борбата против корупцијата, чија влада, независно од крајниот ефект, произнесе силни заложби во […]

Во осум средни училишта одржани пилот предавања за борба против корупција

Во рамки на проектот „Антикорупциска едукација за ученици од средно образование“ изминатиот период се одржаа пилот предавања за борба против корупција во осум средни училишта. Преку предавањата, ученици од Скопје, Тетово, Гостивар, Струга, Штип и Битола се стекнаа со знаења за корупцијата и последиците кои ги предизвикува, како да ја препознаат, како и за начините […]

ИДСЦС разговараше за антикорупцискиот надзор во Парламентот со новиот парламентарен состав

Институт за демократија денеска организираше работилница „Парламентарен надзор над борбата против корупцијата“ организирана во рамки на проектот „Антикорупциски разговори во парламентот“ (“Anti-Corruption Talk in Parliament”) поддржан од Националниот фонд за демократија (National Endowment for Democracy – NED). На работилницата учествуваа 17 пратеници, мнозинството од кои членови и заменици на Комисијата за политички систем и односи […]

Видео: #УчимеЗаКорупцијата со Стеффонатор

Што е корупција, а што коруптивно однесување⁉️ 💰 🆕🎥Погледнете ги одговорите во видеото на популарниот јутјубер Стеффонатор, дел од нашата едукативна кампања за подигнување на свеста кај младите за корупцијата. #УчимеЗаКорупцијата

„Брзи” и „евтини” кредити за скапа и отежната реализација на капитални проекти

Склучувањето на директни договори за капитални инфраструктурни проекти, без јавно наддавање го зголемува ризикот од корупција. Таков беше и договорот на тогашната влада со кинеската компанија „Синохидро“ за изградба на автопатите Миладиновци-Штип и Кичево-Охрид. Но и покрај тој ризик, ваквите навидум евтини и брзи кредити се примамливи за политичарите од Западен Балкан. Над 10 милиони […]

Политика за спречување на корупцијата кај јавните претпријатија

Јавните претпријатија не се имуни на притисок за корупција. Затоа, политиката за спречување на корупција треба да биде обврска на претпријатијата и да преставува основа за градење еден сеопфатен систем за спречување на корупцијата. Сепак повеќето јавни претпријатија не се информирани и не ја препознаваат вредноста и потребите од воспоставување политика за спречување корупција. Истражувањето […]

Анализа на внатрешни процедури и процедурални празнини кај јавните претпријатија и секторска длабинска анализа на шест комунални претпријатија

Анализата на внатрешните процедури и процедуралните празнини за следење на перформансот на менаџментот во јавните претпријатија со препораки за подобрување се спроведува втора година по ред и е направена во првиот квартал од 2020 година со јавните претпријатија во Република Северна Македонија. Целта на оваа анализа, како и на анализата направена во 2019 година е […]