Архива

Tag Archives for "Институт за демократија"
item

Презентација на анализата „Човек од народот: Анализа на јавното мислење за политичките барања на граѓаните“

Претседателскиот центар за политичко образование (ПЦПО) во соработка со Институтот за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС) на 29 ноември ја презентираа анализата „Човек од народот: Анализа на јавното мислење за политичките барања на граѓаните“. Во рамките на истражувањето се испитуваше...

item

Информирани пратеници – отчетни институции – Обука за стручната служба на антикорупциските институции

Институт за демократија на 13 и 14 јули ја одржа обуката „Информирани пратеници-отчетни институции” наменета за стручните служби на антикорупциските институции. Целта на обуката беше зајакнување на капацитетите за известување за борбата против корупција на стручните службеници во Државниот завод...

item

ИДСЦС учествуваше на панелот посветен на научените лекции од долготрајните спорови во Југоисточна Европа, дел од „Преспа форум за дијалог“

Во рамки на меѓународната конференција „Преспа форум дијалог“, денеска беше организирана панел дискусија насловна „Во потрага по двигатели за промена: лекции од долготрајните спорови во Југоисточна Европа“ Говорници на панелот беа Анди Добруши, Фани Каранфилова-Пановска, Леонидас Макрис, Клодјан Сеферај...

item

Кој тоа таму управува?

Овогодинешното издание на анализата се осврнува на именувањата и назначувањето раководни структури по парламентарните избори во 2020 година. Раководните структури што ги набљудувавме претставуваат управители на агенции, управи, претпријатија или единици во состав на министерства кои се именуваат од...

item

Угоре високо, удолу длабоко: За потребата од широк консензус во состојба на безизлезност

  Во текот на најголемата здравствена и економска криза со која земјата се соочила во трите децении од самостојноста, внатрешните политички текови заземаат загрижувачки насоки и го туркаат општеството кон длабока општествена, политичка и меѓуетничка нестабилност. Институтот за демократија...

item

ИДСЦС разговараше со засегнати страни за вложување заеднички напори во борбата против корупцијата

Институт за демократија во рамки на проектот „Антикорупциски разговори во Парламентот“ одржа неколку средби со претставници на Државниот завод за ревизија, Инспекцискиот совет, Комисијата за заштита на конкуренцијата, Државната комисија за спречување на корупцијата и членовите на собраниската комисија...

item

Информирани пратеници, отчетни институции – обука за вработените во Собранието

Во периодот од 5 до 7 март во Струга се реализира обуката „Информирани пратеници, отчетни институции“ со цел зајакнување на капацитетите на Собранието во борбата против корупцијата наменета за асистентите на парламентарните групи и вработените во Парламентарниот институт. Фокусот...

item

Реакција: Институциите да и образложат на ДКСК како утврдиле дека нема одговорност за непотизам

Улогата на управните и надзорни одбори во јавните и државни претпријатија, како и надзорните органи во институциите е да обезбедат нивно правилно работење. Оттука, ИДСЦС смета дека е исклучително важно овие раководни структури во МЕПСО, ЕСМ, АД Аеродроми на...

item

Студија: Проценка на неданочни и парафискални трошоци и усогласување со регулативата

Центарот за економски анализи ги анализираше неданочните трошоци на кои се изложени компании од градежната и прехранбената индустрија во рамки на проектот „Проценка на влијание на регулативата во сенка“. Неданочните и парафискалните трошоци претставуваат дополнителни трошоци за бизнисите кои...

item

ИДСЦС ќе го набљудува спроведувањето на реформите

На Македонија и требаат многу реформи, кои ќе навлезат во суштината на наталожените проблеми и ќе се спроведат во блиска иднина. Од начинот и успехот во решавањето на прашањата наведени во реформските документи како „Итните реформски приоритети, „Извештајот на...