Јули 2020 – јули 2021: Една година од парламентарните избори, како граѓаните гледаат на политичкото влијание и отвореноста на актуелниот парламентарен состав?

Во 2021 година се забележува позитивен исчекор во ставовите на граѓаните кога станува збор за улогата на Собранието во политичкиот живот на државата, достапноста на народните избраници за јавноста и вклучувањето на граѓаните во процесите на донесување одлуки. Имено, овој пратенички мандат е препознаен од јавноста како највлијателен во политичкиот живот и за квалитетот на […]

Прирачник за парламентарни избори 2020 година – второ дополнето издание

Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) и Фондацијата Конрад Аденауер од Скопје имаат задоволство да ви го претстават второто дополнето издание на публикацијата „Прирачник за парламентарните избори во Република Северна Македонија 2020 година – второ дополнето издание“. Изданието на Прирачникот е достапно на македонски, албански и англиски јазик и може да се преземе […]

Извештај: Неформалниот живот на политичките партии во општествата на Западниот Балкан

На Западниот Балкан, тие што бараат услуги од политичките партии имаат шест пати поголеми шанси да бидат изложени на притисок да го заменат нивниот глас за пари/услуги во споредба со тие кои не бараат таква помош. Овој факт е произлезен од анкетата на проектот ИНФОРМ. Извештајот „Неформалниот живот на политичките партии во општествата на Западниот […]

ИНФОРМ: Презентација на научно истражување за политички клиентелизам на Балканот на конвенција во Њујорк

  Борјан Ѓузелов, надворешен соработник на истражувања на ИДСЦС, ги презентираше првичните наоди од студијата „Политички клиентелизам во Западен Балкан: Перпетум мобиле за изборен реизбор?“ на 22-та светската конвенција на Асоцијацијата за изучување на националностите која се одржува од 4 до 6 мај 2017 го Њујорк, САД.  Истражувањето дава осврт на клиентелистичките практики во државите […]

ИНФОРМ Билтен #1: Истражуваме за изборна корупција, лидерски средби, економија, јавноста и институциите и меѓучовечките односи во Западен Балкан

Преглед на студии на случаи Во првата година од активностите истражувачите на ИНФОРМ изработија 5 студии на случаи за неформалните практики во четири области: политика, економија, односите меѓу јавноста и институциите и уредувањето на меѓусебните односи. Во политичката сфера, нашата студија за изборните практики истражува различни практики од оние кои може да се опишат како […]

Платформа за борба против корупција: Потребна е одлучна борба против корупцијата

platforma bpk

Ние, граѓанските организации од Платформата за борба против корупција по повод 9 декември Меѓународниот ден за борба против корупцијата се придружуваме кон глобалната кампања на Обединетите Нации под мотото „Обединети против корупцијата”. Во периодот кој следи, има потреба од одлучна и непоколеблива борба против корупција. Според извештајот на Европската комисија, корупцијата претставува една од пречките […]

Анкета: Предизборни политички теми

Повеќето граѓани не веруваат (48,2%) одошто веруваат (41,5%) дека изборите ќе донесат разрешување на политичката криза. Ова го покажаа резултатите од истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), Институтот за демократија „Социетас цивилис“ Скопје (ИДСЦС) и Телевизија Телма. Најголеми оптимисти се граѓаните од Југоисточниот регион (57,2%) и оние над 65 годишна возраст (56,8%), а […]

Препораки: Како до поефикасна борба против корупцијата?

Системот за борба против корупција не функционира. Како последица на тоа се забележува значително зголемување на степенот на толеранција кон корупција. Потребни се итни и опсежни реформи со цел институциите да го повратат интегритетот и повторно да воспостават систем кој ќе ги штити граѓаните кои пријавуваат корупција. Мора да се воспостаи и систем на одговорност […]

Анкета: Јавното мислење за политички рејтинзи – ноември 2016

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ Скопје (ИДСЦС) и Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) во соработка со телевизија Телма спроведоа истражувања на јавното мислење за актуелни политички теми. Темата на ова теренско истражување беше јавното мислење за рејтинзите на политичките партии во Р. Македонија во пресрет на 11 декемвриските предвремени парламентарни избори. Анкетата ја спроведе […]