Архива

Tag Archives for "евроинтеграции"
item

Коментар на ИДСЦС, ЕВРОТИНК и Еко-свест: Што кажува извештајот на Европската комисија и што треба да направиме?

На 6-ти октомври оваа година, Европската комисија (ЕК) го претстави извештајот за Северна Македонија, 2020. Генералната оцена е дека земјава позитивно се издвојува од останатите земји од Западен Балкан. ЕК забележува најголем напредок во исполнувањето на реформите посочени од...

item

Паѓа кредибилитетот на ЕУ, но сѐ уште се смета за најголем сојузник на државата

Иако сѐ уште е значително висок, забележан е пад на кредибилитетот на ЕУ и важноста на ЕУ во животите на македонските граѓани, но Унијата се уште се смета за најголем сојузник на државата (во 2018, 72% од испитаниците се изјасниле...

item

Позиции на граѓански организации: Модел на преговори со ЕУ по мерка на целото општество

Целта на овој документ е да ги сумира позициите на дел од граѓанските организации во однос на контурите на преговарачката структура на Македонија со ЕУ кои засега ѝ се познати на јавноста давајќи препораки за подобрување на процесот. Главните...

item

Работилница за вклучување на недржавните чинители во процесот на преговори за приклучување на Македонија во ЕУ

Како ќе се одвива процесот на приклучување на Македонија во ЕУ и каква ќе биде преговарачката структура се прашањата кои ги обработуваат претставниците на граѓански организации и на државните институции на тродневна работилница насловена како Школа за европски политики...

item

Останува висока поддршката за членство во ЕУ, Унијата перцепирана како најдобар сојузник за сметка на Русија

Пoддршката на граѓаните за зачленување во Европската Унија останува силна во Македонија и покрај постојаниот тренд на благо опаѓање низ годините. Скоро три четвртини од анкетираните (73%) граѓани во ноември 2017 изјавија дека го поддржуваат членството на земјава во...

item

Документ за јавни политики: Иднината на Берлинскиот процес

Берлинскиот процес е единствениот процес на највисоко политичко ниво кој исклучиво се фокусира на шесте преостанати земји од Западниот Балкан кои не се членки на Европската Унија. И покрај повеќето кризи во ЕУ кои изминатите години го пренасочија вниманието...

item

Документ за јавни политики: Што се оствари, а што не од Берлинскиот процес? И зошто?

Документот ги анализира резултатите од рамката на Берлинскиот процес. Ги вреднува напредокот направен во однос на политиките како оние за младинска соработка, за инфраструктурно поврзување и билатералните прашања. Притоа, се забележува дека во однос на младинската соработка е постигнат...

item

Документ за јавни политики: Поттикнување на отпорноста во Западниот Балкан

Долго се сметаше дека Европската Унија ќе го презеде водството во трансформацијата на Западниот Балкан. Oваа претпоставка денеска е предизвикана. Процесот на проширување на ЕУ се чини дека го загуби моментумот, а други надворешни играчи, Русија, Кина, Турција и...

item

Конференција: „Стратегија на Европската Унија за проширување на Западен Балкан: Ефекти од владеењето на правото“

Научна конференција на која се анализираа ефектите од условувањето на пристапувањето на земјите од Западен Балкан со усогласување со Европската Унија се одржа во Скопје во организација на Центарот за компаративни и меѓународни студии на Швајцарскиот федерален институт за...

item

Конференција во петок: Европска Унија, Македонија и што можеме да очекуваме по изборите

Институтот за Демократија “Социетас Цивилис” – Скопје (ИДСЦС) во соработка со Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) и Центарот за Јужноевропски Студии на Универзитетот во Грац, Ве покануваат на конференција насловена “Европска Унија, Македонија, и што можеме да...