Прирачник за претседателски избори во Република Македонија

  Прирачник за претседателски избори во Република Македонија

  Анализи /Избори /Област /Прирачник /Публикација

  На 13 април 2014 година ќе се одржат петтите по ред општи претседателски избори во Република Македонија. За функцијата претседател на Република Македонија ќе се натпреваруваат четворица кандидати: кандидатот на вонпарламентарната партија Граѓанска алијанса за Македонија (ГРОМ) Зоран Поповски, кандидатитот на Демократската партија на Албанците (ДПА), која е во опозиција, Илјаз Халими, кандидатот на опозициската Социјалдемократски сојуз на Македонија (СДСМ), Стево Пендаровски и актуелниот претседател на државата, како кандидат на владеачката Внатрешна македонска револуционерна организација – Демократска партија за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ), Ѓорге Иванов.

  Целосниот документ може да го најдете на следниот линк: http://idscs/priracnikpretsedatelski2014enupd.pdf

   

  Më 13 prill të vitit 2014 do të mbahen zgjedhjet e përgjithshme presidenciale të pestat me radhë në Republikën e Maqedonisë. Për funksionin President të Republikës së Maqedonisë do të garojnë katër kandidatë: kandidati i partisë jashtëparlamentare Opsioni Qytetar për Maqedoni (OPQM/GROM) Zoran Popovski, kandidati i Partisë Demokratike Shqiptare (PDSH), e cila është në opozitë, Iljaz Halimi, kandidati i partisë opozitare të Lidhjes Socialdemokrate të Maqedonisë (LSDM), Stevo Pendarovski dhe Presidenti aktual i shtetit, si kandidat i partisë në pushtet VMRO-DPMNE, Gjorge Ivanov.

  Тë njëjtin dokument mund ta gjeni edhe në gjuhën shqipe këtu: http://idscs/priracnikpretsedatelski2014alupd.pdf

   

  Прирачник за претседателски избори во Република Македонија

  Share