item

  Видео: #УчимеЗаКорупцијата со Стефан Николиќ

  Си бил сведок на корупција и не знаеш каде да ја пријавиш ⁉️ 📹ℹ️ Погледни го видеото на ТикТокерот Стефан Николиќ и информирај се кои алатки за пријавување на корупција ти стојат на располагање. #УчимеЗаКорупцијата

  item

  Video: Kuvendi në luftë kundër korrupsionit

  Kuvendi ka rol mbikëqyrës mbi Qeverinë, Prokurorinë Publike dhe Komisionin Antikorrupsion. Këto institucione janë përgjegjëse para Kuvendit për sa i përket luftës së tyre kundër korrupsionit. Gjatë seancave parlamentare, deputetët duhet t’u bëjnë thirrje këtyre institucioneve për të shpjeguar...

  item

  Видео: Собранието во борбата против корупцијатa

  Собранието има надзорна улога врз Владата, Јавното обвинителство и Антикорупциската комисија. На собраниските седници, потребно е пратениците да ги повикуваат овие институции да ги образложат актуелните случаи. Важно на овие седници да бидат повикани и граѓанските организации и истражувачки...

  item

  Video: Roli i Kuvendit në integrimet europiane: antikorrupsioni

  Roli i Kuvendit ka të bëjë me sigurimin e reformave të qëndrueshme përmes dialogut midis partive të ndryshme politike dhe në të njëjtën kohë, të arrijë sukses në mbikëqyrjen e përhershme parlamentare të institucioneve. Roli i Kuvendit në integrimet...

  item

  Видео: Улогата на Собранието во европските интеграции: антикорупција

  Улогата на Собранието во евроинтеграциите е да обезбеди дијалог помеѓу политичките партии за стратешките насоки и реформите кои што треба да се предмет на постојан собраниски надзор со цел спречување на корупцијата. Прочитајте повеќе за улогата на Собранието во...

  item

  Video: Maqedonia e Veriut në NATO: shans për rritjen e rolit mbikëqyrës të Kuvendit

  Për NATO-n, korrupsioni përbën rrezik për sigurinë e vendeve anëtare. Për të zvogëluar rrezikun e korrupsionit, Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut do të duhet të rrisë mbikëqyrjen ndaj institucioneve të mbrojtjes dhe të sigurisë dhe të ushtrojë...

  item

  Видео: Северна Македонија во НАТО: Шанса за зголемена надзорна улога на Собранието

  За НАТО корупцијата преставува ризик по безбедноста на земјите членки. За намалување на ризикот од корупција, Собранието ќе мора да го зголеми својот надзор над институциите во одбраната и безбедноста. Прочитајте повеќе за релацијата помеѓу членството во НАТО и...

  item

  Отворен повик за експерт за стратешко планирање

  Отворениот повик за експерт за стратешко планирање е во рамки на проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија” (Improved capacity for crisis response in municipalities in North Macedonia) – финансиран со помош од Обединетото...

  item

  Отворен повик за експерт(ка) за управување со кризи

  Отворениот повик за експерт(ка) за управување со кризи е во рамки на проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија” (Improved capacity for crisis response in municipalities in North Macedonia) – финансиран со помош од...

  item

  Жените во собраниските комисии: Нов состав, стара пракса

  На 15 јули 2020г. беа избрани новите пратеници во Собранието на Северна Македонија. По неколкуте измени во неговата структура, актуелниот собраниски состав брои 61% мажи и 39% жени. Конституирањето на новиот пратенички состав го покрена и прашањето за тоа...