Новости

  item

  Граѓанските организации ја повикуваат владата на РСМ да ја промени одлуката за драстично намалување на финансиската поддршка за граѓанското општество

  Граѓанското општество и Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор ја повикуваат Владата на Република Северна Македонија...

  item

  Јавните претпријатија се управувани од луѓе со несоодветно формално образование

  Како доставувачи на низа основни услуги на граѓаните, јавните претпријатија со нивната работа директно влијаат врз вкупниот квалитет на...

  item

  Јавните претпријатија имаат раководни структури без доволно искуство

  Работата на директорот, раководителот на оддел или на целото претпријатие е синоним за одговорна работа. Раководна позиција се добива...

  item

  Реакција: Собранието на РСМ мора да се состане за да одлучи за вонредната состојба

  Институтот за демократија смета дека Собранието на РСМ мора повторно да се состане за да констатира дали постојат услови...

  item

  Јавните претпријатија немаат формален систем за мерење на задоволството на граѓаните од јавните услуги

  Граѓаните секојдневно користат разни јавни услуги кои за нив ги овозможуваат јавните претпријатија. Дали тие ќе бидат задоволни од...

  item

  Зголемување на ефикасноста на работењето на ДКСК

  Досегашните резултати отвораат дилема дали можеби Антикорупциска комисија вложува голем дел од своите ресурси на случаи каде што последиците...

  item

  Стратешко управување на јавните претпријатија, слаба алка во јавните претпријатија

  Сигурно сте слушнале за стратешко планирање, сте го изучувале или пак редовно преку него ги одредувате целите на вашата...

  item

  Што може системот на јавни услуги да научи од пандемијата?

  Oвие тешки моменти, кога во светот владее пандемијата на COVID-19, сепак може да се искористат за да се извлечат...

  item

  Кој „тоа“ таму управува? Извештај за 2019 година

  Јавните претпријатија располагаат со јавни ресурси и вршат задачи од јавен интерес и затоа неопходен е непосреден надзор на...

  item

  Политика за спречување на корупцијата кај јавните претпријатија

  Јавните претпријатија не се имуни на притисок за корупција. Затоа, политиката за спречување на корупција треба да биде обврска...

  item

  Анализа на внатрешни процедури и процедурални празнини кај јавните претпријатија и секторска длабинска анализа на шест комунални претпријатија

  Анализата на внатрешните процедури и процедуралните празнини за следење на перформансот на менаџментот во јавните претпријатија со препораки за...

  item

  Анализа на комисиската расправа за буџетот за 2020 година: Како се дебатираше во матичното работно тело?

  Користејќи го Индексот за квалитетот на дебатата како инструмент, Институт за демократија ја набљудуваше буџетската расправа во Комисијата за...

  item

  Промената во составот на Собранието да не ја промени посветеноста во борбата против корупцијата

  Собранието треба да биде централната институција во борбата против корупцијата. Во прилог на ваквото тврдење е фактичката поставеност на...

  item

  Видео: Парламентите за младите – Програма на Парламентарен институт „Имам став“

  Парламентите во модерните демократии имаат обврска за зголемена заложба за одговорност, и вклучување на граѓаните во парламентарната работа. Тоа...

  item

  ИДСЦС го организираше третиот Тинк Тенк Форум „Стимулирање на стратешка автономија. Придонесот на Западен Балкан за заедничка европска иднина“

  Институт за демократија „Социетас Цивилис“ во соработка со Европскиот совет за надворешни односи канцеларија Софија, од 8 до 10...

  item

  Информирани пратеници, отчетни институции – обука за вработените во Собранието

  Во периодот од 5 до 7 март во Струга се реализира обуката „Информирани пратеници, отчетни институции“ со цел зајакнување...

  item

  Улогата на Собранието во новиот пристап за преговарање кон ЕУ

  На почетокот на февруари 2020 година, Европската комисија ги соопшти контурите на предлогот на новата преговарачка методологија со земјите...

  item

  Паѓа кредибилитетот на ЕУ, но сѐ уште се смета за најголем сојузник на државата

  Иако сѐ уште е значително висок, забележан е пад на кредибилитетот на ЕУ и важноста на ЕУ во животите на...

  item

  Собрание под лупа: Како дебатираа пратениците од јули до декември 2019

  Извештајот од набљудувањето на квалитетот на дебатата во Собранието (јули – декември 2019) го потврдува ниското ниво на квалитетот...

  item

  Во Велес одржани обуки за зајакнување на капацитетите на граѓанското општество и политичките партии

  Во периодот од 10-13 февруари во Велес, Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата во рамки на проектот...

  item

  Нов пристап за проширување: добри идеи кои имаат потреба од капетан

  Предлогот на Европската комисија за ревидиран пристап за проширување зема предвид клучни предлози за брифинзи за Извештаи и политика...

  item

  Влог – Квалитетот на јавните претпријатија зависи од квалитетот на луѓето кои ги управуваат

  Граѓаните секојдневно се среќаваат со услуги кои ги нудат јавните претпријатија и затоа (не)квалитетот кој го нудат го обликува...

  item

  Повик за швајцарска стипендиска програма 2019/2020

  Во период од 7 до 19 февруари 2020 г. отворен е повик за аплицирање за швајцарската стипендиска програма за...

  item

  Одржана работилница за новиот предлог на Европската комисија за методологија за пристапни преговори

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС), во соработка со г. Франсоа Лафонд, советник на заменикот на претседателот на Владата...

  item

  Јавните претпријатија трошат наши пари и затоа е важно да ги управуваат најдобрите

  Замислете дека сте во продавница со намера да си купите зимска јакна. Ви се допаѓа јакна која чини 3.000...

  item

  Реакција на вчерашниот избор на членови на управни и надзорни одбори во Советот на Град Скопје

  Ја информираме јавноста дека на вчерашната седница на Совет на Град Скопје за избор на членови на управни и...

  item

  Партиските програми и борбата против корупцијата: визија или предизборен памфлет?

  Предизборието е период кога граѓаните очекуваат политичките партии да покажат дека ги разбираат нивните проблеми и очекувања. Повеќе од...

  item

  Повик за учество на обуки

  Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата во рамки на проектот „Набљудување на успешноста на работата на Државната...

  item

  Презентиран првиот извештај за работата на ДКСК

  Платформата на граѓански организации за борба против корупција денеска во Јавна Соба во Скопје, одржа презентација на „Прв извештај...

  item

  Реакција: 94 закони предложени во декември 2019 не се објавени на ЕНЕР

  Владата на Република Северна Македонија, во декември го прекршила сопствениот Деловник бидејќи од усвоени 120 закони, 94 не биле...

  На почеток