Новости

  item

  Видео: Парламентите за младите – Програма на Парламентарен институт „Имам став“

  Парламентите во модерните демократии имаат обврска за зголемена заложба за одговорност, и вклучување на граѓаните во парламентарната работа. Тоа...

  item

  ИДСЦС го организираше третиот Тинк Тенк Форум „Стимулирање на стратешка автономија. Придонесот на Западен Балкан за заедничка европска иднина“

  Институт за демократија „Социетас Цивилис“ во соработка со Европскиот совет за надворешни односи канцеларија Софија, од 8 до 10...

  item

  Информирани пратеници, отчетни институции – обука за вработените во Собранието

  Во периодот од 5 до 7 март во Струга се реализира обуката „Информирани пратеници, отчетни институции“ со цел зајакнување...

  item

  Улогата на Собранието во новиот пристап за преговарање кон ЕУ

  На почетокот на февруари 2020 година, Европската комисија ги соопшти контурите на предлогот на новата преговарачка методологија со земјите...

  item

  Паѓа кредибилитетот на ЕУ, но сѐ уште се смета за најголем сојузник на државата

  Иако сѐ уште е значително висок, забележан е пад на кредибилитетот на ЕУ и важноста на ЕУ во животите на...

  item

  Собрание под лупа: Како дебатираа пратениците од јули до декември 2019

  Извештајот од набљудувањето на квалитетот на дебатата во Собранието (јули – декември 2019) го потврдува ниското ниво на квалитетот...

  item

  Во Велес одржани обуки за зајакнување на капацитетите на граѓанското општество и политичките партии

  Во периодот од 10-13 февруари во Велес, Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата во рамки на проектот...

  item

  Нов пристап за проширување: добри идеи кои имаат потреба од капетан

  Предлогот на Европската комисија за ревидиран пристап за проширување зема предвид клучни предлози за брифинзи за Извештаи и политика...

  item

  Влог – Квалитетот на јавните претпријатија зависи од квалитетот на луѓето кои ги управуваат

  Граѓаните секојдневно се среќаваат со услуги кои ги нудат јавните претпријатија и затоа (не)квалитетот кој го нудат го обликува...

  item

  Повик за швајцарска стипендиска програма 2019/2020

  Во период од 7 до 19 февруари 2020 г. отворен е повик за аплицирање за швајцарската стипендиска програма за...

  item

  Одржана работилница за новиот предлог на Европската комисија за методологија за пристапни преговори

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС), во соработка со г. Франсоа Лафонд, советник на заменикот на претседателот на Владата...

  item

  Јавните претпријатија трошат наши пари и затоа е важно да ги управуваат најдобрите

  Замислете дека сте во продавница со намера да си купите зимска јакна. Ви се допаѓа јакна која чини 3.000...

  item

  Реакција на вчерашниот избор на членови на управни и надзорни одбори во Советот на Град Скопје

  Ја информираме јавноста дека на вчерашната седница на Совет на Град Скопје за избор на членови на управни и...

  item

  Партиските програми и борбата против корупцијата: визија или предизборен памфлет?

  Предизборието е период кога граѓаните очекуваат политичките партии да покажат дека ги разбираат нивните проблеми и очекувања. Повеќе од...

  item

  Повик за учество на обуки

  Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата во рамки на проектот „Набљудување на успешноста на работата на Државната...

  item

  Презентиран првиот извештај за работата на ДКСК

  Платформата на граѓански организации за борба против корупција денеска во Јавна Соба во Скопје, одржа презентација на „Прв извештај...

  item

  Реакција: 94 закони предложени во декември 2019 не се објавени на ЕНЕР

  Владата на Република Северна Македонија, во декември го прекршила сопствениот Деловник бидејќи од усвоени 120 закони, 94 не биле...

  item

  Влог – Како до промена? Да ги избереме најдобрите за јавните претпријатија

  Јавните претпријатија се важни и затоа е потребно да ги водат квалитетни луѓе. Промената на Законот за јавни претпријатија...

  item

  Конкурс за изработка на документи за јавни политики

  Со овој конкурс, Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата ги поканува претставниците на граѓанските организации, да го...

  item

  (Анти)корупцијата во 2019 и што со неа во 2020 година?

  Минатата (2019) година беше амбивалентна во поглед на борбата против корупцијата. Годината започна со новиот Закон за спречување на...

  item

  Анкета: Доверба во политичарите и политичките партии

  Вонредните парламентарни избори кои треба да се одржат во април 2020 година беа причина Македонскиот центар за меѓународна соработка...

  item

  Повик за обучувачи – Следење на работата на ДКСК и политичките партии за време на изборен период 

  Отворениот повик за обучувачи е во рамки на проектот „Набљудување на успешноста на работата на Државната комисија за спречување...

  item

  Повик за обучувачи – Антикорупциски политики и пракси 

  Отворениот повик за обучувачи е во рамки на проектот „Набљудување на успешноста на работата на Државната комисија за спречување...

  item

  Анкета: Гласачки ставови и перцепции за актуелни политички случувања

  Вонредните парламентарни избори кои треба да се одржат во април 2020 година беа причина Македонскиот центар за меѓународна соработка...

  item

  Одржана обука за наставници во рамки на проектот „Антикорупциска едукација за ученици во средните училишта“

  Институт за демократија „Социетас Цивлис“ (ИДСЦС) од 16 до 18 декември во хотел Дрим во Струга организираше обука за...

  item

  Состојбите и предизвиците на ПВР процесот тема на завршната конференција на проектот „ПВР во сенка“

  Институт за демократија „Социетас Цивлис“ (ИДСЦС) и Центар за економски анализи – Скопје (ЦЕА), денес (18 декември) во хотел...

  item

  Повик за текстови за „Политичка мисла“ бр.58

  „Политичка мисла“ е стручно тематско списание за политички и социјални прашања. Меѓународниот уредувачки одбор на списанието го објавува отворениот...

  item

  ИДСЦС и ЦЕСС спроведоа интервјуа со засегнати страни поврзани со надзорот над безбедносниот сектор

  Во рамки на истражувачката компонента на проектот “Развој на капацитети, соработка и култура во надзорот врз безбедносните сектори во...

  item

  ИДСЦС организираше тркалезна маса „Значењето на уставната жалба за заштитата на граѓаните и за развојот на националното право“

  На 04 декември во хотелот Стоун Бриџ во Скопје, во организација на Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје...

  item

  Ко-претседателството на Северна Македонија и Бугарија со Берлински процес го отвара патот за поблиска соработка помеѓу регионот и ЕУ

  Институт за демократија „Социетас Цивилис” – Скопје (ИДСЦС), координатор на Тинк Нет Мрежата на Југоисточна Европа (SEE Think Net),...

  На почеток