Новости

  item

  Подобрување на положбата во врска со информациите во парламентите во Албанија, Косово и Северна Македонија

  Како и во повеќето земји, и парламентите во Албанија, Косово и Северна Македонија се засегнати од парадокс со информации:...

  item

  Информирани пратеници – отчетни институции – Обука за стручната служба на антикорупциските институции

  Институт за демократија на 13 и 14 јули ја одржа обуката „Информирани пратеници-отчетни институции” наменета за стручните служби на антикорупциските...

  item

  Повик за изработка на анимирано видео

  Видеото кое ќе треба да се изработи со овој повик е во рамки на кампања која ќе има цел...

  item

  ИДСЦС учествуваше на панелот посветен на научените лекции од долготрајните спорови во Југоисточна Европа, дел од „Преспа форум за дијалог“

  Во рамки на меѓународната конференција „Преспа форум дијалог“, денеска беше организирана панел дискусија насловна „Во потрага по двигатели за...

  item

  Отворен повик за дизајнерски услуги

  Отворениот повик за дизајнерски услуги е во рамки на проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во...

  item

  Во рамки на „Преспа форум дијалог“ одржан првиот настан за придонесот на Западен Балкан на „Конференцијата за иднината на Европа“

  Институт за демократија „Социетас Цивилис“ во соработка со Германскиот совет за надворешни односи, и со поддршка на Европска служба...

  item

  Застапување на интересите на граѓаните од страна на пратениците – вистина или мит

  Според бројките од теренските анкети спроведени во периодот од 2018 до 2021 година од страна на Институтот за демократија...

  item

  Истражување на јавното мислење во Северна Македонија и Грција: Изгледите на Договорот од Преспа

  Три години од потпишувањето, Договорот од Преспа за решавање за спорот за името помеѓу Северна Македонија и Грција, се...

  item

  Дали вашите деца знаат за корупција?

  Дали зборувате отворено со вашите деца на тема корупција? Колку вашите деца се свесни за корупцијата во општеството? Дали...

  item

  Западен Балкан 2020: Ризици за заробување на државата и реформи на политиките

  Во последните две децении, земјите од Западен Балкан претрпеа значајни политички, социјални и економски трансформации. Меѓутоа, голем број на...

  item

  Одржана обука за зајакнување на капацитетите на Собранието во борбата против корупција

  Во периодот 17-20 мај, Институт за демократија ја одржа обуката „Информирани пратеници, отчетни институции“ со цел зајакнување на капацитетите...

  item

  „Огледалце, огледалце, како ни оди против корупцијата?“ Насоки за надзор врз националната стратегија

  Надзорот, при исполнувањето на Националната стратегија за борба против корупција, е важно средство за да обезбеди дека таа дава...

  item

  Законот за висока раководна служба ќе се објави наскоро, Владата вети широка јавна дебата

  Институт за демократија „Социетас Цивилис“ денеска организираше онлајн дискусија за Законот за висока раководна служба на која се разговараше...

  item

  Централни напори, фрагментирани надлежности: Владини aнтикорупциски планови и улогата на Собранието

  Антикорупциските политики и наративи заземаат сè поголемо место во агендите на владите во регионот на Западен Балкан. Корупцијата претставува...

  item

  Партиска книшка или вистински квалификации – што е пресудно за вработување на високо раководни позиции?

  Институциите обезбедуваат услуги како за граѓаните така и за други институции и се клучна алка во успешното спроведување на...

  item

  Учењето за борба против корупција функционира, останува уште образованието

  Резултатите од истражувањето покажуваат дека наставните помагала се соодветна алатка за пренесување на знаења за проблемот на корупцијата во...

  item

  Образование како фактор на одржлива борба против корупција

  Образованието е неодминлив дел од борбата против корупцијата. Тоа е дел од долгорочниот процес на социјализација, и место каде...

  item

  Кој тоа таму управува?

  Овогодинешното издание на анализата се осврнува на именувањата и назначувањето раководни структури по парламентарните избори во 2020 година. Раководните...

  item

  Информирање на граѓаните за работата на Собранието на Република Северна Македонија

  Изворот на легитимитетот во заседавањето, постапувањето и одлучувањето на пратениците во Собранието, лежи во граѓаните. Оваа претставничка функција ги...

  item

  ИДСЦС и КАС ја одржаа конференцијата „Пристапниот процес на Северна Македонија кон ЕУ и улогата на Европскиот парламент”

  Институт за демократија во соработка со Фондација Конрад Аденауер денеска ја организираше онлајн конференцијата „Пристапниот процес на Северна Македонија...

  item

  Над две третини од граѓаните поддржуваат онлајн работа на Собранието  

  Над две третини од граѓаните поддржуваат онлајн работа на Собранието, но 37% од нив сметаат дека онлајн треба да...

  item

  Студија за јавни политики за управување со кризи

  Системот за управување со кризи се организира и остварува заради превенција, рано предупредување и справување со кризи кои претставуваат...

  item

  ИДСЦС организираше конференција посветена на локалните капацитети за управување со кризи

    Институт за демократија денеска ја организираше конференцијата „Подобрен капацитет за превенција на несреќи и управување со кризи на...

  item

  Угоре високо, удолу длабоко: За потребата од широк консензус во состојба на безизлезност

    Во текот на најголемата здравствена и економска криза со која земјата се соочила во трите децении од самостојноста,...

  item

  Зајакнување на надзорот над разузнавањето во Албанија, Косово и Северна Македонија

  Иако е голем предизвик да се воспостави демократски надзор над разузнавачката заедница во демократиите во развој како Албанија, Косово...

  item

  Борбата против корупција за време на пандемијата: намалени напори и стагнација

  Борбата против корупција мора да продолжи и во услови на криза. Справувањето со пандемијата на Ковид-19 покажа дека намалените...

  item

  Видео: Несреќа е да се нема план за несреќи

  Од нашите локални власти, треба да бараме и да очекуваме да имаат планови за намалување на ризици од несреќи...

  item

  Инфографик: Побарај од твојата општина да спречи наместо да лечи

  Инфографик: Побарај од твојата општина да спречи наместо да лечи Овој производ е подготвен во рамки на проектот „Подобрен...

  item

  Се зголемува евроскептицизмот кај младите, но ЕУ се уште се смета за најголем сојузник

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис” – Скопје (ИДСЦС) во соработка со канцеларијата на Фондацијата Конрад Аденауер во Скопје денес...

  item

  Поглед на Собрание: Средната оценка на квалитетот на дебатата во Собранието е 5.5

  Институт за демократија, од јуни 2014 година, го следи квалитетот на дебатата во Собранието и работата на Собранието генерално....

  На почеток