Истражуваме

  item

  Истражување на јавното мислење во Северна Македонија и Грција: Изгледите на Договорот од Преспа

  Три години од потпишувањето, Договорот од Преспа за решавање за спорот за името помеѓу Северна Македонија и Грција, се уште е сензитивна тема за...

  item

  Паѓа кредибилитетот на ЕУ, но сѐ уште се смета за најголем сојузник на државата

  Иако сѐ уште е значително висок, забележан е пад на кредибилитетот на ЕУ и важноста на ЕУ во животите на македонските граѓани, но Унијата се...

  item

  Анкета: Претседателски избори 2019 – втор дел

  Во извештајот „Претседателски избори 2019 – втора анкета“ се презентирани и анализирани ставовите на граѓаните во Македонија во однос на претстојните претседателски избори, добиени...

  item

  Анкета за перцепциите на граѓаните за процесот на проценка на влијание на регулативата во 2018

  Процесот на проценка на влијание на регулативата кој треба да се спроведува за секоја нова или измена на постоечка легислатива предложена од страна на...

  item

  Анкета: Претседателски избори 2019

  Во извештајот „Претседателски избори 2019“ се презентирани и анализирани ставовите на граѓаните во Македонија во однос на претстојните претседателски избори, добиени преку испитувањето на...

  item

  Референдум 2018 – Ставови на јавноста во Македонија (август – 2018)

  Во овој извештај „Референдум 2018“ презентирани се и анализирани се ставовите на јавноста во Македонија во однос на претстојниот референдум за постигнатиот договор со...

  item

  Анкета: Јавното мислење за политички рејтинзи – ноември 2016

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ Скопје (ИДСЦС) и Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) во соработка со телевизија Телма спроведоа истражувања на јавното мислење...

  item

  ИНФОРМ лондонска инаугуративна работилница за истражување на формалните и неформалните институции на Балканот

  Работилница за „Намалување на јазот меѓу формалните и неформалните институции на Балканот”, од проектот ИНФОРМ во рамки на програмата за научно истражување и иновација...

  item

  Регионална ИНФОРМ работилница во Охрид

  Во периодот од 29 август до 1 септември 2016 во организација на Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС) во Охрид се одржа работилница за...

  item

  ИДСЦС ќе ги истражува неформалните институции преку проект од програмата Хоризонт 2020

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ во рамки на конзорциум на организации предводен од Универзитетскиот колеџ од Лондон е добитник на грант од престижната програма...

  item

  Истражување на јавно мислење за актуелни политички случувања

  Во време на кулминација на политичката криза која следниот месец може да ги донесе и првите еднопартиски парламентарни избори од прогласувањето на независноста во...

  item

  Краток документ на јавна политика: Како се донесе Буџетот за 2015?

  Во услови на бојкот од вкупно 38 пратеници (од вкупно 123) главното прашање кое се отвора е флексибилноста на Деловникот за работа на Собранието...

  item

  SELDI конференција – Зајакнувајќи ги застапувачките активности на граѓанските организации во борба против корупција во критичните сектори на Југоисточна Европа

  На 29 и 30 октомври 2015 година, иницијативите SELDI и ANTICORRP организираа дводневна конференција во Подгорица за да дискутираат за најдобрите методи за трансформирање...

  item

  Се одржа промоцијата на книгата “Живот за утре: општествени трансформации во Југоисточна Европа”

  Мнозинство од граѓаните на Македонија, Србија, Косово и Босна и Херцеговина се незадоволни со развојот на демократијата во нивните земји, исто така тие со...

  item

  Собранието под лупа: Извештај од мониторинг на дискусија за измени на Закон за високо образование

  Фото: Студентски марш на 10 декември 2014 против измените на Законот за високо образование. За измените на ЗВО пратениците расправаа аргументирано и интензивно со...

  item

  Собранието под лупа: Втора анкета за работата на парламентот

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје (ИДСЦС) во периодот 5 мај – 6 јуни 2015 година, во рамки на проектот „Собранието под лупа, засилување...

  item

  Собранието под лупа: Деветти извештај од мониторинг на медиуми

  Во мај медиумите најмалку досега од почетокот на мониторингот консултираa пратеници (20%) како извори во информации во кои се спомнува Собранието. Притоа, и кога...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во мај

  Пратениците во мај ја зголемија меѓусебната интеракција ако се земе предвид дека се зголемија репликите и контрарепликите. Тоа е индикатор дека пратениците во овој...

  item

  Собранието под лупа: Осми извештај од мониторинг на медиуми

  Медиумите во април го намалија известувањето за случувањата во Собранието. Во објавените информации во кои се споменува Собранието, почесто во фокусот беше актуелната политичка...

  item

  Истражување на јавното мислење за судирот на интереси и корупцијата на локално ниво

  Почитувани, Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје, во рамки на проектот „Граѓанска мрежа за спречување на конфликт на интереси во јавната администрација“ го објавува...

  item

  Програмата на УСАИД за антикорупција ja презентира Платформата за борба против корупција

  На 9 декември 2014 година во Скопје, 15 граѓански организации ја основаа Платформата за борба против корупција. Таа цели кон проактивно, динамично и оспособено...

  item

  Објавен споредбен преглед на состојбите со корупцијата во регионот

  На 13 и 14 ноември 2014 година во Тирана, Албанија се одржа завршната конференција на Мрежата за лидерство за развој и интегритет на Југоисточна...

  item

  Извештај од мониторинг на транспарентноста и отчетноста на буџетските корисници

  Центарот за економски анализи (ЦЕА) и Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) спроведоа мониторинг на транспарентноста и отчетноста на буџетските корисници. Мониторингот...

  item

  Форум „Политики за антикорупција“

  Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), во партнерство со Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје, Транспарентност Македонија и Асоцијацијата за демократски иницијативи, ве поканува на...

  item

  Анкета за работата на собранието

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје (ИДСЦС) во периодот 15 мај – 15 јуни 2014 година, во рамки на проектот „Собранието под лупа, засилување...

  item

  Презентација на истражување на јавно мислење „Перцепции за состојбата со судирот на интереси и проценка на напредокот на Македонија во Европските интеграции“

  Работата на општинската администрација и процесите на јавните набавки се умерено транспатентни додека непотизмот, праксата „услуга за услуга“ и судирот на интереси во работата...

  item

  Истражување на јавното мислење во врска со предвремените парламентарни избори

  Институтот за демократија во периодот од 22 март до 6 април 2014 година спроведе истражување на јавното мислење во врска со прашања кои се...

  item

  ИДСЦС со проект за локални јазични политики

  Во периодот ноември-април 2013, Институтот за демократија СОЦИЕТАС ЦИВИЛИС – Скопје (ИДСЦС) ќе го спроведува истражувачкиот проект „Локални јазични политики за немнозинските заедници –...

  item

  Повик за објавување на текстови

  Центарот за емпириски културни студии на Југоисточна Европа (Србија), Институтот за демократија “Социетас Цивилис” – Скопје (Македонија), „Социјално истражување на Косово“ (Косово) и Центарот...

  item

  ИДСЦС партнер на проект од програмата на УСАИД за борба против корупцијата

  На 18.09.2013 (среда) се одржа конференцијата со која официјално се означи започнувањето на Програмата на УСАИД за борба против корупцијатата. Со Програмата ќе бидат...

  item

  Конференција од РРПП проектот „Европа, тука и таму: Анализа на европеизацискиот дискурс на Балканските медиуми

    Процесот на евроинтегрирање најчесто се смета за топ приоритет на сите земји од Западен Балкан. Поширокиот процес на европеизација навлегува и подабоко во...

  item

  ИДСЦС на ТРАИН 2013

  ИДСЦС,  заедно со Босанската невладина организација „Зашто не“, се избрани да учествуваат на ТРАИН програмата во 2013. ИДСЦС и Зашто не ќе изработат документ...

  item

  Рејтинзи на кандидатите и партиите мерени во месец Март 2013

  Институтот за Демократија СОЦИЕТАС ЦИВИЛИС Скопје (ИДСЦС) во соработка со Македонскиот Центар за Меѓународна Соработка (МЦМС) во текот на месец март спроведоа неколку анкети...

  item

  Регионална коалиција за антикорупција

  Институтот за демократија во јануари 2013 година започна со имплементација на двегодишен регионалниот проект „Граѓанско општество за добро владеење и антикорупција во Југоисточна Европа:...

  item

  Think and Link „Регионална Програма за Политики“

  Институтот за демократија е избран да учествува во “Think and Link” Регионалната програма за политики на Европскиот фонд за Балканот.  Во рамките на оваа...

  „Иднината на eвротo – предизвиците за финансиска стабилност“

  На конференцијата одржана во хотел Александар Палас на 30-ти Март 2012 година на тема „Иднината на eвротo – предизвиците за финансиска стабилност“ беше презентирана...

  Корупција и транспарентност кај локалната самоуправа во Македонија

  Ова истражување има за цел да укаже на системските недостатоци при процесот на мониторинг на работата на локалната самоуправа во Македонија. Ќе се истражува...

  item

  РРПП – „Европеизација преку имплементација на правото во Западен Балкан“

  Фокусот на овој истражувачки проект ќе биде реформата во судството во пет избрани земји од Западен Балкан: БиХ, Србија, Косово, Црна Гора и Македонија....

  Јавното мислење за работата на Собранието на Република Македонија

  Нова Македонија: Собранието не мрдна над „три минус“ Утрински: Се поправил имиџот на парламентот Дневник: Граѓаните бараат поголема иницијативност од пратениците Алфа: Уште малку...

  Анкета: 100 дена од работата на Владата

  – Канал 5 Анкета на ИД и МЦМС: 54% од граѓаните задоволни од работата на владата во првите 100 дена – Sky Анкета на...

  item

  Информации за проектот

  Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) заедно со Институтот за демократија Социетас Цивилис (ИДСЦС) и Македонскиот институт за медиуми, започна проект Платформа за интегрирано...

  item

  Испитување на јавното мислење

  Со повеќегодишната работа во доменот на испитување на политичкото јавно мнение, ИДСЦС се стекна со одлично реноме. Причината за тоа се испитувањата кои ги...