Архива

Category Archive for "Uncategorized"
item

Повик за учесници на четвртата Лидерска академија за развој

Институт за демократија (ИДСЦС) во соработка со Центарот за демократија, развој и владеење на правото на Универзитетот Стенфорд и во партнерство со Катедрата за политички науки во рамките на Правниот факултет „Јустинијан Први“, Универзитет Св. Кирил и Методиј “во...

item

Корозивниот капитал е закана за кревките демократии од Западен Балкан

Институтот за демократија организираше онлајн конференција „Заканата од корозивен капитал за демократиите од Западен Балкан“ на која истражувачи од Северна Македонија, Црна Гора и Србија ги презентираа своите откритија во врска со протокот на корозивен капитал во овие три...

item

Инструмент за соработка на аналитичките центри од Западен Балкан – ТИНК БАЛКАНС

item

СЕЛДИ: Политичката корупција го надмина подмитувањето на Балканот

Подмитувањето останува широко распространето на Балканот, но вистинскиот проблем е корупцијата во политиката на високо ниво и застоеноста на процесот на пристапување кон Европската Унија, покажуваат резултатите од истражувањето на Системот за набљудување на корупцијата на Мрежата на граѓански...

item

Извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (јануари – април 2016)

Прв пат од почетокот на набљудувањето (јуни 2014) на медиумското известување за Собранието, објавени се повеќе информации во кои како извори се застапени истовремено пратеници и од мнозинството и од опозицијата (51%) отколку само со пратеници од една политичка опција (49%). Во...

item

Работилница на СЕЛДИ во Брисел: Мора да се зголеми отпорноста кон корупција во Југоисточна Европа

Како да се засили отпорноста кон корупцијата и да се спречи „заробувањето на државите“ од корумпирани елити е тема на која во Брисел се одржа работилница за создавање политики во рамки на антикорупциската мрежа на граѓански организации од Југоисточна...

item

Собранието под лупа: Повик за набљудувачи на квалитет на собраниска дебата и медиумско известување

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС) објавува повик за платен ангажман на набљудувачи на квалитетот на дискусијата во Собранието и на медиумското известување за работата на законодавниот дом. Повикот се однесува за мотивирани дипломирани (магистрирани), студенти од сите општествено-хуманистички...

item

Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците од декември 2015 до април 2016

Во периодот од 1 декември 2015 до 6 април 2016 набљудувачите анализираа вкупно 1542 дискусии на пратеници во Собранието кои беа изнесени по однос на 51 точка од дневниот ред кои влегуваат во темите владеење на право, демократија, човекови...

item

Прв извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (септември – декември 2015)

Враќањето на опозицијата во Собранието одново го врати медиумскиот интерес кон парламентарните дебати. Значителен дел (43%) од анализираните информации во кои се спомнува Собранието се однесуваат на дебатите во пленарните и комисиските седници. Споредено со истиот период од минатата...

item

Завршна конференција за Собранието под лупа: Пратениците дебатираат ретко и од ровови

Претходно изградени позиции, неменливи ставови, ретко продлабочување на дебатата околу точките од дневниот ред, игнорирање и затвореност кон аргументите на другите говорници, доминација на жените во дискусиите и искажување почит претежно кон личноста и аргументите на сопартијците. Ова се...