Архива

  Category Archive for "СЕЛДИ – Регионална мрежа за антикорупција"
  item

  Антикорупциски билтен бр. 36 за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

  На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите на организациите кои се дел од Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа – СЕЛДИ во областа на борбата против корупцијата. Билтен бр. 36 – Мрежата за развој и интегритет...

  item

  Антикорупциски билтен за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

  На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите на организациите кои се дел од Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа – СЕЛДИ во областа на борбата против корупцијата. Билтен бр. 34 – Мрежата за развој и интегритет...

  item

  Извештај на СЕЛДИ: Главните напори да се насочат кон справување со високата политичка корупција и со заробената држава

  Во ниту една од земјите од регионот на југоисточна Европа не е забележан јасен и издржан пробив на политики во областа на борбата против корупцијата. Сепак, се забележуваат напори да се внесат технички решенија и да се подобри работата...

  item

  Антикорупциска конференција во Скопје: Заробената држава не е повеќе само метафора

  Прашањата за борба против корупцијата во земјите од Западен Балкан и Турција беа тема на регионалниот форум наречен „Справување со корупцијата и заробената држава во Југоисточна Европа“ што се одржа на 29 и 30 октомври 2016 година во Скопје,...

  item

  СЕЛДИ: Политичката корупција го надмина подмитувањето на Балканот

  Подмитувањето останува широко распространето на Балканот, но вистинскиот проблем е корупцијата во политиката на високо ниво и застоеноста на процесот на пристапување кон Европската Унија, покажуваат резултатите од истражувањето на Системот за набљудување на корупцијата на Мрежата на граѓански...

  item

  Работилница на СЕЛДИ во Брисел: Мора да се зголеми отпорноста кон корупција во Југоисточна Европа

  Како да се засили отпорноста кон корупцијата и да се спречи „заробувањето на државите“ од корумпирани елити е тема на која во Брисел се одржа работилница за создавање политики во рамки на антикорупциската мрежа на граѓански организации од Југоисточна...

  item

  SELDI конференција – Зајакнувајќи ги застапувачките активности на граѓанските организации во борба против корупција во критичните сектори на Југоисточна Европа

  На 29 и 30 октомври 2015 година, иницијативите SELDI и ANTICORRP организираа дводневна конференција во Подгорица за да дискутираат за најдобрите методи за трансформирање на современите истражувања во доброто управување и борбата против корупцијата во ефикасни мерки за политика...

  item

  Објавен споредбен преглед на состојбите со корупцијата во регионот

  На 13 и 14 ноември 2014 година во Тирана, Албанија се одржа завршната конференција на Мрежата за лидерство за развој и интегритет на Југоисточна Европа (СЕЛДИ). Конференцијата беше посветена на доброто владеење и антикорупциските предизвици во регионот. Првиот ден...

  item

  ИДСЦС на СЕЛДИ регионалната работилница

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје (ИДСЦС) на 19 и 20 јуни 2014 во Истанбул, Турција, учествуваше на состанокот на управниот одбор и работилницата за застапување во рамки на СЕЛДИ регионалната мрежа за антикорупција. Во рамки на настанот, претставниците...

  item

  Меѓународен повик за пракса во СЕЛДИ мрежата (со промена)

  СЕЛДИ коалицијата за спречување на корупцијата и добро владеење, на која припаѓаат Институтот за демократија (ИДСЦС), Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Охрид Институтот (ОИ) објавува меѓународен конкурс за практикантска работа за мотивираните студенти/ки или скорешни дипломци од...