Архива

Category Archive for "Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија"
item

Отворен повик за изработка на видео

Отворениот повик за подготовка на видео е во рамки на проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија” (Improved capacity for crisis response in municipalities in North Macedonia) – финансиран со помош од Обединетото Кралство...

item

Video: Sa kushton lufta kundër korrupsionit?

Në garë kundër problemeve sistemore, garojnë korrupsioni dhe shteti. Shikoni videon për të parë çfarë duhet, që shteti të fitojë këtë garë dhe të mposhtë korrupsionin.

item

Video: Kërkojini komunës tuaj që të ketë plan se si të parandalon në vend që të kuron

Vijojnë vite të fatkeqësive ekstreme të motit dhe katastrofash si zjarret këtë verë. Kërkojini komunës tuaj që të ketë plan se si të parandalon në vend që të kuron.

item

Видео: Побарај од твојата општина да има план како да спречи наместо да лечи

Ни претстојат години на екстремни временски непогоди и катастрофи како пожарите ова лето. Побарај од твојата општина да има план како да спречи наместо да лечи.  

item

Паметното планирање може да спречи незгоди и катастрофи

Илјадници хектари шума изгоре во пожарите кои ја зафатија земјата за време на топлотниот бран ова лето кој донесе натпросечно високи температури. Штетата е голема и тешко се надоместува. Последиците од опустошените шумски предели веднаш ќе ги почувствуваме сите...

item

Отворен повик за дизајнерски услуги

Отворениот повик за дизајнерски услуги е во рамки на проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија” (Improved capacity for crisis response in municipalities in North Macedonia) – финансиран со помош од Обединетото Кралство преку...

item

Studim për politika publike për menaxhim me kriza

Sistemi për menaxhim me kriza është i organizuar dhe realizohet për parandalimin, paralajmërim të hershëm dhe menaxhimin e krizave që paraqesin rrezik për mirëqenien, shëndetin dhe jetën e njerëzve dhe kafshëve dhe janë shkaktuar nga katastrofa natyrore dhe epidemi...

item

Студија за јавни политики за управување со кризи

Системот за управување со кризи се организира и остварува заради превенција, рано предупредување и справување со кризи кои претставуваат ризик за добрата, здравјето и животот на луѓето и животните, а се настанати од природни непогоди и епидемии или други...

item

ИДСЦС организираше конференција посветена на локалните капацитети за управување со кризи

  Институт за демократија денеска ја организираше конференцијата „Подобрен капацитет за превенција на несреќи и управување со кризи на локално ниво“ посветена на локалните капацитети за управување со кризи во Република Северна Македонија. На конференцијата се дискутираше за системот...

item

Инфорафик: Паметното планирање може да спречи пожари

Шумските пожари значат хектари поцрнета површина, загуба на природни ресурси, но и човечки животи. Локалните власти кои на својата територија имаат планини, шуми и пасишта треба да имаат план за превенција и справување со пожари на отворено.