Архива

Category Archive for "Набљудување за назначувања засновани на заслуги во високата раководна служба"
item

Инфографици: Кој тоа таму управува?

 

item

Законот за висока раководна служба ќе се објави наскоро, Владата вети широка јавна дебата

Институт за демократија „Социетас Цивилис“ денеска организираше онлајн дискусија за Законот за висока раководна служба на која се разговараше за предизвиците и следни чекори за донесување на законот. Дискусијата ја отвори Миша Поповиќ, постар истражувач во Институт за демократија...

item

Партиска книшка или вистински квалификации – што е пресудно за вработување на високо раководни позиции?

Институциите обезбедуваат услуги како за граѓаните така и за други институции и се клучна алка во успешното спроведување на реформските процеси. Тие трошат јавни (ваши) пари и последиците од нивното работење директно влијаат врз вкупниот квалитет на живеењето и...

item

Кој тоа таму управува?

Овогодинешното издание на анализата се осврнува на именувањата и назначувањето раководни структури по парламентарните избори во 2020 година. Раководните структури што ги набљудувавме претставуваат управители на агенции, управи, претпријатија или единици во состав на министерства кои се именуваат од...

item

Видео: Како погрешните луѓе доаѓаат на вистинските позиции во државните институции?

Како погрешните луѓе доаѓаат на вистинските позиции во државните институции? Лесно – преку партиската машинерија за партиски кадри.

item

Со институциите не треба да раководи оној кој е посакуван, туку оној кој е најпотребен

Функционални државни институции се предуслов за транспарентно и ефективно демократско владеење и задоволни граѓани. Институциите треба да обезбедат квалитетни и навремени јавни услуги кои ќе им го подобрат квалитетот на животот на граѓаните и ќе им ја вратат довербата...

item

Инфографици: Назначувања на раководни лица