Архива

  Category Archive for "Антикорупциски разговори во Парламент"
  item

  Борбата против корупција за време на пандемијата: намалени напори и стагнација

  Борбата против корупција мора да продолжи и во услови на криза. Справувањето со пандемијата на Ковид-19 покажа дека намалените антикорупциски напори придонесуваат кон продлабочување на кризата и оневозможуваат ефикасен одговор на институциите. Стагнирање во владеењето на правото и борбата...

  item

  Колку чини и колку треба да чини борбата против корупцијата?

  Борбата против корупцијата не е бесплатна. Како мултидимензионален проблем борбата против корупцијата бара политички, институционални и материјални ресурси кои ќе ги отсликаат декларативните заложби и ќе придонесат кон видливи резултати. Дури и во услови на потенцијален политички консензус тоа...

  item

  ИДСЦС разговараше со засегнати страни за вложување заеднички напори во борбата против корупцијата

  Институт за демократија во рамки на проектот „Антикорупциски разговори во Парламентот“ одржа неколку средби со претставници на Државниот завод за ревизија, Инспекцискиот совет, Комисијата за заштита на конкуренцијата, Државната комисија за спречување на корупцијата и членовите на собраниската комисија...

  item

  Video: Kuvendi në luftë kundër korrupsionit

  Kuvendi ka rol mbikëqyrës mbi Qeverinë, Prokurorinë Publike dhe Komisionin Antikorrupsion. Këto institucione janë përgjegjëse para Kuvendit për sa i përket luftës së tyre kundër korrupsionit. Gjatë seancave parlamentare, deputetët duhet t’u bëjnë thirrje këtyre institucioneve për të shpjeguar...

  item

  Видео: Собранието во борбата против корупцијатa

  Собранието има надзорна улога врз Владата, Јавното обвинителство и Антикорупциската комисија. На собраниските седници, потребно е пратениците да ги повикуваат овие институции да ги образложат актуелните случаи. Важно на овие седници да бидат повикани и граѓанските организации и истражувачки...

  item

  Video: Roli i Kuvendit në integrimet europiane: antikorrupsioni

  Roli i Kuvendit ka të bëjë me sigurimin e reformave të qëndrueshme përmes dialogut midis partive të ndryshme politike dhe në të njëjtën kohë, të arrijë sukses në mbikëqyrjen e përhershme parlamentare të institucioneve. Roli i Kuvendit në integrimet...

  item

  Видео: Улогата на Собранието во европските интеграции: антикорупција

  Улогата на Собранието во евроинтеграциите е да обезбеди дијалог помеѓу политичките партии за стратешките насоки и реформите кои што треба да се предмет на постојан собраниски надзор со цел спречување на корупцијата. Прочитајте повеќе за улогата на Собранието во...

  item

  Video: Maqedonia e Veriut në NATO: shans për rritjen e rolit mbikëqyrës të Kuvendit

  Për NATO-n, korrupsioni përbën rrezik për sigurinë e vendeve anëtare. Për të zvogëluar rrezikun e korrupsionit, Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut do të duhet të rrisë mbikëqyrjen ndaj institucioneve të mbrojtjes dhe të sigurisë dhe të ushtrojë...

  item

  Видео: Северна Македонија во НАТО: Шанса за зголемена надзорна улога на Собранието

  За НАТО корупцијата преставува ризик по безбедноста на земјите членки. За намалување на ризикот од корупција, Собранието ќе мора да го зголеми својот надзор над институциите во одбраната и безбедноста. Прочитајте повеќе за релацијата помеѓу членството во НАТО и...

  item

  Повеќе од надзор? Како до зголемена соработка на Собранието и антикорупциските институции

  Во годината што претстои ќе биде исклучително важно Собранието да изгради партнерски однос со најизложените институции во борбата против корупцијата од извршната власт, како Државната комисија за спречување на корупцијата, Државниот завод за ревизија, Инспекцискиот совет и Комисијата за...