Архива

  Category Archive for "Адресирање на тековите на корозивниот капитал"
  item

  Втурнати во ќорсокак: заблудената верба во кинескиот корозивен капитал за изградбата на автопатите во Северна Македонија

  Во оваа студија се разгледуваат трговските односи и економската соработка помеѓу Народна Република Кина и Република Северна Македонија. Документот вклучува и оценка за тоа како кинеските инвестиции во земјата влијаат врз нејзиното управување. Корозивниот капитал испреплетен во ваквите инвестиции...

  item

  Корозивниот капитал е закана за кревките демократии од Западен Балкан

  Институтот за демократија организираше онлајн конференција „Заканата од корозивен капитал за демократиите од Западен Балкан“ на која истражувачи од Северна Македонија, Црна Гора и Србија ги презентираа своите откритија во врска со протокот на корозивен капитал во овие три...

  item

  Инфографик: Јавно мислење за најголемиот сојузник на Северна Македонија (2017-2019)

  item

  Инфографик: Кумулативни инвестиции од Кина и ЕУ 28 во Северна Македонија (2010-2018)

  item

  Инфографик: Странски директни инвестиции во Северна Македонија (2010-2018)

  item

  Kredi “të shpejta” dhe “të lira” për realizim të shtrenjtë dhe të vështirësuar të projekteve kapitale

  Lidhja e marrëveshjeve të drejtpërdrejta për projekte infrastrukturore kapitale, pa ankand publik, rrit rrezikun për korrupsion.  I tillë ishte edhe marrëveshja e qeverisë së atëhershme me kompaninë kineze “Sinohidro” për ndërtimin e autostradave Milladinovci – Shtip dhe Kërçovë –...

  item

  „Брзи” и „евтини” кредити за скапа и отежната реализација на капитални проекти

  Склучувањето на директни договори за капитални инфраструктурни проекти, без јавно наддавање го зголемува ризикот од корупција. Таков беше и договорот на тогашната влада со кинеската компанија „Синохидро“ за изградба на автопатите Миладиновци-Штип и Кичево-Охрид. Но и покрај тој ризик,...

  item

  Адресирање на тековите на корозивниот капитал