item

  Локални избори 2021 и борбата против корупцијата на локално ниво

  Локалната самоуправа е основа на демократијата. Општините, како најблиски форми на власт до граѓаните, треба да ги задоволуваат нивните интереси и потреби на локално ниво. Изборните кампањи се период кога претендентите за локалната власт ги образложуваат заложбите, визијата и...

  item

  Квалитетот на дебатата во Собранието – краток осврт на квалитетот на дебатата во периодот 2020 – 2021 година

  Врз основа на податоците презентирани во оваа кратка анализа, но и долгогодишната работа на Институтот за демократија (ИДСЦС) во набљудување на работата на Собранието, во продолжение неколку препораки кои може да бидат имплементирани за подобрување на квалитетот на дебата:...

  item

  Отворен повик за изработка на видео

  Отворениот повик за подготовка на видео е во рамки на проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија” (Improved capacity for crisis response in municipalities in North Macedonia) – финансиран со помош од Обединетото Кралство...

  item

  ИДСЦС ја организираше работилницата „Колку чини борбата против корупцијата?“

  Институт за демократија „Социетас Цивилис“ во рамки на проектот „Антикорупциски разговори во Парламентот“, од 22 до 24 септември во Охрид ја организираше работилницата  „Колку чини борбата против корупцијата?“. На работилницата присуствуваа пратеници од Собранието, претставници од Кабинетот на Вицепремиерот...

  item

  Video: Sa kushton lufta kundër korrupsionit?

  Në garë kundër problemeve sistemore, garojnë korrupsioni dhe shteti. Shikoni videon për të parë çfarë duhet, që shteti të fitojë këtë garë dhe të mposhtë korrupsionin.

  item

  Видео: Колку чини борбата против корупцијата?

  Во трката против системските проблеми се натпреваруваат корупцијата и државата. Погледнете го видеото за да видите што се е потребно за државата да победи во овој натпревар и да ја порази корупцијата.

  item

  Локални избори 2021 и улогата на антикорупциските институции

  Изборот на граѓаните на Локалните избори ќе определи кој ќе раководи со локалната заедница и во која насока ќе се движи локалниот развој. Евидентно е дека локалните теми стануваат сè поважни за граѓаните бидејќи управувањето на локално ниво директно...

  item

  Локални избори 2021 и улогата на антикорупциските институции

  Изборот на граѓаните на Локалните избори ќе определи кој ќе раководи со локалната заедница и во која насока ќе се движи локалниот развој. Евидентно е дека локалните теми стануваат сè поважни за граѓаните бидејќи управувањето на локално ниво директно...

  item

  Справувањето со корупцијата под будното око на меѓународната заедница. Што може да направи Собранието?

  Во изминатиот период бевме сведоци на значително приоретизирање на борбата против корупцијата од повеќе клучни актери во меѓународната заедница во однос на нивната политика кон Западниот Балкан. Владата на САД усвои Меморандум што ја воспоставува борбата против корупцијата како...

  item

  Video: Kërkojini komunës tuaj që të ketë plan se si të parandalon në vend që të kuron

  Vijojnë vite të fatkeqësive ekstreme të motit dhe katastrofash si zjarret këtë verë. Kërkojini komunës tuaj që të ketë plan se si të parandalon në vend që të kuron.