Истражување на јавното мислење во Северна Македонија и Грција: Изгледите на Договорот од Преспа

Три години од потпишувањето, Договорот од Преспа за решавање за спорот за името помеѓу Северна Македонија и Грција, се уште е сензитивна тема за многу граѓани во двете земји. Ова го покажува истражувањето на јавното мислење кое го направи канцеларијата на Фондацијата Конрад Аденауер од Грција и Кипар и Грчката фондација за европска и надворешна […]

Паѓа кредибилитетот на ЕУ, но сѐ уште се смета за најголем сојузник на државата

Иако сѐ уште е значително висок, забележан е пад на кредибилитетот на ЕУ и важноста на ЕУ во животите на македонските граѓани, но Унијата се уште се смета за најголем сојузник на државата (во 2018, 72% од испитаниците се изјасниле дека би гласале на референдум за влез во ЕУ, додека 2019 така одговориле 65%).  Во 2018 […]

Анкета: Претседателски избори 2019 – втор дел

Во извештајот „Претседателски избори 2019 – втора анкета“ се презентирани и анализирани ставовите на граѓаните во Македонија во однос на претстојните претседателски избори, добиени преку испитувањето на јавното мислење во периодот од 7 до 11 април 2019 година, а кое за Македонски центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институт за демократија “Социетас цивилис“ – Скопје […]

Анкета за перцепциите на граѓаните за процесот на проценка на влијание на регулативата во 2018

Процесот на проценка на влијание на регулативата кој треба да се спроведува за секоја нова или измена на постоечка легислатива предложена од страна на Владата и во 2018 година остана генерално непознат за граѓаните. Од анкетираните граѓани, 86% oдговорија дека не слушнале за ваков процес што е за 9 процентни поени повеќе отколку во 2017, […]

Анкета: Претседателски избори 2019

Во извештајот „Претседателски избори 2019“ се презентирани и анализирани ставовите на граѓаните во Македонија во однос на претстојните претседателски избори, добиени преку испитувањето на јавното мислење во периодот од 13 до 19 март 2019 година, а кое за Македонски центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институт за демократија “Социетас цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) го направи […]

Референдум 2018 – Ставови на јавноста во Македонија (август – 2018)

Во овој извештај „Референдум 2018“ презентирани се и анализирани се ставовите на јавноста во Македонија во однос на претстојниот референдум за постигнатиот договор со Грција за спорот околу името на државата, добиени преку испитувањето на јавното мислење кое за ТВ Телма, МЦМС и ИДСЦС го спроведе агенцијата М-проспект од 07 до 25 август 2018 година. […]

Анкета: Јавното мислење за политички рејтинзи – ноември 2016

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ Скопје (ИДСЦС) и Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) во соработка со телевизија Телма спроведоа истражувања на јавното мислење за актуелни политички теми. Темата на ова теренско истражување беше јавното мислење за рејтинзите на политичките партии во Р. Македонија во пресрет на 11 декемвриските предвремени парламентарни избори. Анкетата ја спроведе […]

ИНФОРМ лондонска инаугуративна работилница за истражување на формалните и неформалните институции на Балканот

Работилница за „Намалување на јазот меѓу формалните и неформалните институции на Балканот”, од проектот ИНФОРМ во рамки на програмата за научно истражување и иновација ХОРИЗОНТ 2020 се одржува во Лондон, Велика Британија. Учесниците во проектот во Лондон ги презентираат истражувачката агенда на проектот, пред се плановите за изработка на студии на случаи кои ќе анализираат […]

Регионална ИНФОРМ работилница во Охрид

Во периодот од 29 август до 1 септември 2016 во организација на Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС) во Охрид се одржа работилница за развивање на анкетен прашалник во склоп на научно-истражувачкиот проект „ИНФОРМ: Намалување на јазот помеѓу формалните и неформалните институции на Балканот“. Работилницата во Охрид беше ориентирана кон создавање на методологија за истражувањето […]