Корупцијата во 2030: Стратешко планирање со антикорупциските институции

Институт за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје ја организираше првата работилница за стратешко планирање со институциите вклучени во борбата против корупцијата. Со оваа работилница отпочна работната фаза од процесот на долгорочно стратешко планирање како институциите да се справат со современите предизвици кои ги носи борбата против корупцијата. Процесот вклучува преглед на постоечките стратегии и процедури […]

Повик за швајцарска стипендиска програма – курсеви и обуки

Отворен е повик за аплицирање за швајцарската стипендиска програма за професионално усовршување, наменета за вработените во Собранието на Република Северна Македонија кои имаат интерес за професионално усовршување и развој преку обуки и курсеви. Овој повик за стипендирање на курсеви/обуки, ќе биде отворен во текот на целата година, додека процесот на селекција се реализира квартално. Швајцарската […]

Повик за швајцарска стипендиска програма 2021/2022

Во период од 12 до 27 јануари 2022 година отворен е повик за аплицирање за швајцарската стипендиска програма за професионално усовршување, наменета за вработените во Собранието на Република Северна Македонија, кои имаат интерес за професионално усовршување и развој, односно интерес за магистерски студии во академска 2021/2022 година. Швајцарската стипендиска програма за професионално усовршување се реализира […]

Поттикнување на јавната дебата за антикорупција

Поттикнување на јавната дебата за антикорупција Проектот вклучува активности за истражување и застапување со цел поддршка на реформскиот процес во Северна Македонија преку зајакнување на реформската агенда во областа на владеењето на правото, а за остварувањето на оваа цел проектот предвидува соработка и консултација со сите релевантни чинители во борбата против корупцијата. Проектот цели заедно [...]

ИДСЦС ја организираше дискусијата „Превенција или реакција: улогата на општините при намалување на ризици од несреќи и катастрофи“

Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) денеска организираше модерирана дискусија „Превенција или реакција: улогата на општините при намалување на ризици од несреќи и катастрофи“ посветена на локалните капацитети за управување со кризи во Република Северна Македонија. Настанот го отворија Ивана Најдоска, Програмска директорка на ИДСЦС и Ендру Бренд, Раководител на програма во Британската […]

Новиот американски влог во борбата против корупцијата во Северна Македонија

  Во земјите во развој, како што е Северна Македонија, билатералната соработка и поддршката од стратешките партнери се од клучно значење за ефективна борба против корупцијата. Клучен актер тука се и САД кои преку политичка, финансиска и административна помош ги поддржуваат овие процеси. Од воспоставувањето на билатералните односи во 1995 година, САД во Северна Македонија, […]

Колку чини борбата против корупцијата: инвестиција во човечките ресурси

  Корупцијата е сè позначаен приоритет за граѓаните, а толеранцијата кон корупцијата постојано се намалува. Предуслов за исполнување на очекувањата на граѓаните за резултати во борбата против корупцијата, дополнително на политичките заложби, се ресурсите и капацитети со кои располагаат клучните актери во тој процес. Тука особено се важни институциите што имаат таканаречена превентивна улога во […]

Стратегизирање од иднината: Нови начини на планирање на борбата против корупцијата

Процесот од дизајнирање до производство на нов автомобил трае околу десетина години. За инженерите и дизајнерите трикот е да направат автомобил не за потрошувачите денес, туку за пазарот, онаков каков што може да биде за една деценија отсега. Овој процес вообичаено се нарекува foresight, а кај нас, во оваа смисла би го превеле како далекувидост. Целта […]