Архива

  Author Archive for: "429T_uPqx8G76q"
  item

  Барање за доставување на понуди за истражување на јавно мислење во рамки на институционален грант од програмата „Цивика мобилитас“

  Барање за доставување на понуди за истражување на јавно мислење во рамки на институционален грант од програмата „Цивика мобилитас“ бр. 11-177/1-2016. Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје, Ве поканува да доставите понуда за испорака на теренско истражување за...

  item

  Барање за доставување на понуди за истражување на јавно мислење во рамки на проектот „ПВР во сенка“

  Барање за доставување на понуди за истражување на јавно мислење во рамки на ЕУ проектот: “Проценка на влијанието на регулативата во сенка: Промовирање на креирање политики базирани на докази”. Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје, Ве поканува да...

  item

  ПВР во сенка: Отворен повик за експерт за стратешко планирање

  Повик за консултантски услуги за експерт за планирање на стратегија за развој на мрежа во рамки на проектот „Проценка на влијанието од регулативата во сенка : Промовирање на креирање на политики базирани на докази“ . Со проектните активности во...

  item

  ИНФОРМ Билтен #1: Истражуваме за изборна корупција, лидерски средби, економија, јавноста и институциите и меѓучовечките односи во Западен Балкан

  Преглед на студии на случаи Во првата година од активностите истражувачите на ИНФОРМ изработија 5 студии на случаи за неформалните практики во четири области: политика, економија, односите меѓу јавноста и институциите и уредувањето на меѓусебните односи. Во политичката сфера,...

  item

  Регионална ИНФОРМ работилница во Охрид

  Во периодот од 29 август до 1 септември 2016 во организација на Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС) во Охрид се одржа работилница за развивање на анкетен прашалник во склоп на научно-истражувачкиот проект „ИНФОРМ: Намалување на јазот помеѓу формалните...

  item

  ДИК: Проверете дали сте спорен гласач

  Во процесот на проверка и креирање на веродостоен Избирачки список, Државната изборна комисија (ДИК) го објави списокот на граѓани чиишто записи во Избирачкиот список (ИС) по извршените вкрстени и теренски проверки се спорни записи, односно за кои има несовпаѓање...

  item

  Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците од април до јуни 2016 и за предлогот за импичмент на Претседателот

  Набљудувањето на квалитетот на дискусијата во Собранието во периодот од 7 април до 30 јуни 2016 во кое се вклучени и дискусиите од седниците на кои се расправаше за првото барање за покренување на одговорност од Претседателот на Републиката...

  item

  Конференција на граѓански организации: Системот мора итно да се реформира

  Со оглед на развојот на настаните и продлабочувањето на политичката криза во земјата група граѓански организации излегоа пред јавноста со иницијативата „Предлог за итни демократски реформи“. Документот на концизен начин дава насока за клучните демократски промени во земјата потребни...

  item

  Берлински процес: Точка на кристализација на западниот Балкан

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје во партнерство со организациите „Група за развојни политики“ од Србија и Фондацијата „Нови политики“ од Босна и Херцеговина промовираше студија за политики „Берлински процес: Точка на кристализација на западниот Балкан“. Студијата истражува...

  item

  РРПП- Градење на капацитетите на мрежата ИНФОРМ