logo

ИДСЦС ја организираше панел дискусијата „Превенција на кризи и управување со критична инфраструктура во Западен Балкан”

Share on facebook
Share on twitter

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС) организираше панел дискусија „Превенција на кризи и управување со критична инфраструктура во Западен Балкан“ на 4 мај во Скопје.

На настанот беше презентиран трудот „Превенција на кризи и управување со критична инфраструктура во Западен Балкан“  од истакнати експерти од Западен Балкан.

На настанот поздравни обраќања дадоа Марко Трошановски, Претседател на Институтот за демократија и Владимир Анчев, Државен секретар на Министерството за одбрана на Северна Македонија.

Трошановски во своето обраќање зборуваше за главната мотивација зад проектот и за важноста на критичната инфраструктура.

Денешната тема за критична инфраструктура е исклучително важна. Во моментов Министерството за одбрана е во фаза на подготовка на закон за критична инфраструктура каде дел од работната група е и Институтот за демократија. Одржливоста на критичната инфраструктура, од сајбер безбедност до одржување на системите за наводнување, патната инфраструктура, целокупната физичка инфраструктура е од витално значење за социјалниот и економскиот бенефит на заедницата“, изјави Трошановски.

Анчев зборуваше за позицијата на Министерството за одбрана во регулацијата на критичната инфраструктура и ја истакна важноста од дискусија меѓу сите засегнати страни во општеството.

Министерството за одбрана во Северна Македонија долги години е предлагач на норми, кои се поврзани со целиот систем на управување со кризи. Меѓу другото, за прв пат на ниво на Влада на Република Северна Македонија се разговараше за регулирање на критичната инфраструктура како таква. Кај нас досега немало законско решение, законска надлежност на ниту една државна институција која се занимава со критичната инфраструктура. Се трудиме да имаме поширока консултација со многу повеќе засегнати страни за да не избрзуваме и постоечкио систем да не го направиме полош. Законот за критична инфраструктура е во завршна фаза“, рече Анчев.

Првиот труд се осврна на темата Превенција на кризи и управување со критична инфраструктура во Западен Балкан. Васко Поповски, експерт за управување со ризици од катастрофи, управување со кризи, урбана отпорност, социјални иновации и развој, Доника Емини, извршна директорка на платформата Цивикос и член на Балканскиот истражувачки центар, Александар Ковачевиќ, истражувач во Оксфордскиот институт за енергетски студии ( OIES), Анамарија Велиновска, Истражувачка во Центарот за европски интеграции при ИДСЦС ја споделија својата перспектива на темата за управување со критична инфраструктура.

Секој од панелистите дадоа свои видувања на национални контексти во земјите од Западен Балкан и ја презентираа формулација на напредни препораки насочени кон поддршка за градење на отпорност на критичната инфраструктура на кризи и катастрофи. Поповски даде детален преглед на целокупната рамка за критична инфраструктура и заклучи дека иако националните контексти и системите за управување со кризи и ризици од катастрофи на земјите се различни, регионалниот пристап во овој потфат за градење отпорност е начин на работа за интензивирање на овие активности и придонес за побезбеден, побезбеден и поотпорен Западен Балкан. Емини информираше за напорите на Косово за градење на отпорност на критичната инфраструктура и посочи дека треба да ја префрлиме парадигмата на критичната инфраструктура од ризик на отпорност и од заштита кон градење еластичност. Презентирајќи ја македонската перспектива, Велиновска истакна дека иако Северна Македонија имаше добар почеток во управувањето со Ковид-19 кризата, но последователните случувања поврзани со набавките, вакцините, приватните здравствени услуги и скандалите во системот на јавното здравство открија големи празнини во системот на менаџирање со криза.

Панелите беа модерирани и заклучни зборови беа дадени од Зоран Нечев, раководител на Центарот за европски интеграции при ИДСЦС.

Проектот ‘Инструмент за соработка на аналитичките центри од Западен Балкан – ТИНК БАЛКАНС’ е финансиски поддржан од Меѓународниот Фонд на Вишеград и се надоврзува на претходно воспоставената соработка помеѓу членките на Мрежата на аналитички центри на Југоисточна Европа – Southeast European Think Net Network (SEE Think Net) и Тинк Вишеград (Think Visegrad) во рамки на проектот ‘Регионална соработка на Западен Балкан: Споредба на Берлинскиот Процес и Вишеградската Група и проектот „Инструмент за соработка за тинк тенкови на Западен Балкан – THINK BALKANS“ поддржан од Меѓународниот Фонд на Вишеград .

Врз основа на претходната успешна соработка, Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје ќе продолжи со проектното координирање, кое, во соработка со Европското движење во Србија (EMinS)Платформата ЦивиКос (CiviKos) од Косово*, Мрежата Политикон од Црна Гора, Албанскиот институт за меѓународни студии (AIIS) од Албанија, , Humanity in Action од Босна и Херцеговина, Центарот за источни студии (OSW) од Полска, Институтот за меѓународни работи и трговија (IFAT) од Унгарија, Истражувачкиот центар на словачкото здружение за меѓународна политика (RC SFPA) од Словачка и Институтот за европска политика ЕУРОПЕУМ (EUROPEUM) од Чешка, ќе се насочи кон исполнување на целите на проектот.

 

„Превенција на кризи и управување со критична инфраструктура во Западен Балкан“

 

Поврзани објави