logo

Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија

Share on facebook
Share on twitter

Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје ќе им помага на општините во Северна Македонија во развојот на стратегии и планови за превенција и управување со кризи.

Преку проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија“ (Improved capacity for crisis response in municipalities in North Macedonia) ќе се анализира правната и институционалната поставеност на системот за управување со кризи, улогата на општините која ја предвидува, и ќе се идентификуваат системските празнини и предизвици кои пандемијата на Ковид-19 ги изнесе на површината.

Целта на проектот е да се зајакне стратешкото управување со кризи во неколку избрани општини, и да се прикаже процесот на развој на стратегии за подготвеност и управување со кризи на остатокот од општините во државата.

На осум селектирани општини ќе им биде понудена поддршка во развојот на планови, стратегии и процедури за управување со кризи, согласно нивните различни економски, општествени и географски карактеристики.  Во соработка со Заедницата на единиците на локалната самоуправа (ЗЕЛС), на останатите општини ќе им бидат споделени подготвените планови и стекнатите знаења во процесот, и преку консултативни сесии ќе биде ревидирана нивната подготвеност за управување со кризи.

Преку проектот ќе се информираат граѓаните за надлежностите на општините и начините на кои тие можат да придонесат во процесот на превенција и управување со кризи, со цел креирање на јавен интерес и побарувачка за подобар перформанс од локалните власти.

Дополнително, преку проектот ќе се набљудува вклученоста на плановите за управување со кризи во предизборните кампањи на локални избори во 2021 година, и ќе се застапува за нивно вклучување во програмите на политичките партии.

Времетраење на проектот: Октомври, 2020 – Март, 2022

Одобрени средства: £124.184

 Донатор: Обединетото Кралство преку Владата на Обединетото Кралство.

Настани поврзани со проектот

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Град Скопје за периодот 2021 – 2025 (Нацрт-верзија 5.0)

09.06.2022

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Град Скопје...

Plani strategjik për zvogëlimin e rreziqeve nga katastrofa i Komunës së Kërçovës 2022 – 2026

29.04.2022

Plani strategjik për zvogëlimin e rreziqeve nga katastrofa i Komunës...

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Кичево 2022 – 2026

29.04.2022

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Кичево...

План за итни состојби

29.04.2022

Пополнете го и зачувајте го овој формулар со најважните податоци...

Комплет за итни состојби

05.04.2022

Доколку се случи некоја катастрофа треба да имате: храна што...

Udhëzime për përfshirjen e zvogëlimit të rreziqeve nga katastrofa në nivel lokal

01.04.2022

Duke pasur parasysh numrin në rritje të ngjarjeve katastrofike në...

Насоки за вклучување за намалувањето ризици од катастрофи на локално ниво

01.04.2022

Со оглед на зголемениот број на катастрофалните настани што се...

Видео: Симулациската вежба „Кавадарци – Поплава 2022“

29.03.2022

ИДСЦС во соработка со Општина Кавадарци спроведе симулациска вежба за...

ИДСЦС спроведе симулациска вежба за поплави во Општина Кавадарци

25.03.2022

Институт за демократија во соработка со Општина Кавадарци на 17...

Letra duron çdo gjë: Çfarë premtuan dhe sa do të përmbushin?

24.03.2022

Në tetor 2021 u mbajtën zgjedhjet e shtata lokale që...

Хартијата трпи сè: Што ветиле и колку ќе исполнат?

24.03.2022

Во октомври 2021 година се одржаа седмите по ред локални...

Plani strategjik për zvogëlimin e rreziqeve nga katastrofa i Komunës së Gostivarit 2022 – 2026

23.03.2022

Plani strategjik për zvogëlimin e rreziqeve nga katastrofa i Komunës...

Стратешки план за намалување на ризици од катастрофи на Општина Гостивар 2022 – 2026

23.03.2022

Стратешки план за намалување на ризици од катастрофи на Општина...

Брзи инструкции за заштита од пожари

22.03.2022

Доколку се случи пожар не користете лифт! Ако облеката ви...

Брзи инструкции за заштита од техничко-технолошки катастрофи

21.03.2022

Доколку дојде до несреќа, покријте ги устата и носот и...

Брзи инструкции за заштита од поплава

15.03.2022

При поплава, напуштете го објектот или ако не можете качете...

Manual për qytetarët

15.03.2022

Profili i rreziqeve në Republikën e Maqedonisë së Veriut përbëhet...

Прирачник за граѓани

15.03.2022

Профилот на опасности во Република Северна Македонија се состои од...

Прирачник за граѓани целосна верзија

09.03.2022

Неопходно е граѓаните секогаш да бидат подготвени за одговор на...

Брзи инструкции за заштита од земјотрес

09.03.2022

Не користете лифт за време и по земјотрес! Застанете под...

Si të reagoni dhe të mbroheni në rast tërmeti

08.03.2022

Sapo ndodh një tërmet, zakonisht shumica prej nesh, kontrollojmë fillimisht...

Како да реагирате и да се заштитите во случај на земјотрес

08.03.2022

Штом се случи земјотрес, најчесто и поголемиот број од нас,...

Брзи инструкции за заштита од студено време и снежни врнежи

01.03.2022

Доколку сте подолго време изложени на студ, загрејте го централниот...

Бидете подготвени за зимски услови и поплави

17.02.2022

Справувањето со ризици и опасности од катастрофи е обврска и...

Video: Udhëzim sigurie në rast rreziku

16.02.2022

Nëse në tre vende ndodhin aksidente, cila popullatë do të...

Видео: Безопасно упатство при опасности

16.02.2022

Ако на три места се случат несреќи кое население најлесно...

Стратешки планови за намалување на ризици од несреќи и катастрофи 2021 – 2025 усвоени од советите на општините

01.02.2022

Со цел поуспешно справување со предизвиците на отпорноста, а врз...

Инфографик: Совети при планирање на патување во зимски период

20.01.2022

Возете внимателно кога патувате во зимски услови, прилагодете ја брзината...

Инфографик: Подгответе се за зимските месеци и периодите на ниски температури, мраз и снежни врнежи

17.01.2022

Подгответе се за зимските месеци и периодите на ниски температури,...

Повик за услуги – дизајн и спроведување на симулациска вежба

21.12.2021

Отворениот повик за дизајн и спроведување на симулациска вежба е...

ИДСЦС ја организираше дискусијата „Превенција или реакција: улогата на општините при намалување на ризици од несреќи и катастрофи“

06.12.2021

Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) денеска организираше...

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Кавадарци 2021 – 2025

19.10.2021

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Кавадарци...

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Велес 2021 – 2025

19.10.2021

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Велес...

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Конче 2021 – 2025

19.10.2021

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Конче...

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Карбинци 2021 – 2025

19.10.2021

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Карбинци...

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Маврово и Ростуше 2021 – 2025

18.10.2021

Стратешки план за намалување ризици од катастрофи на Општина Маврово...

Отворен повик за изработка на видео

28.09.2021

Отворениот повик за подготовка на видео е во рамки на...

Video: Kërkojini komunës tuaj që të ketë plan se si të parandalon në vend që të kuron

20.08.2021

Vijojnë vite të fatkeqësive ekstreme të motit dhe katastrofash si...

Видео: Побарај од твојата општина да има план како да спречи наместо да лечи

20.08.2021

Ни претстојат години на екстремни временски непогоди и катастрофи како...

Паметното планирање може да спречи незгоди и катастрофи

16.08.2021

Илјадници хектари шума изгоре во пожарите кои ја зафатија земјата...

Отворен повик за дизајнерски услуги

02.07.2021

Отворениот повик за дизајнерски услуги е во рамки на проектот...

Studim për politika publike për menaxhim me kriza

02.04.2021

Sistemi për menaxhim me kriza është i organizuar dhe realizohet...

Студија за јавни политики за управување со кризи

26.03.2021

Системот за управување со кризи се организира и остварува заради...

ИДСЦС организираше конференција посветена на локалните капацитети за управување со кризи

25.03.2021

Институт за демократија денеска ја организираше конференцијата „Подобрен капацитет за...

Инфорафик: Паметното планирање може да спречи пожари

12.03.2021

Шумските пожари значат хектари поцрнета површина, загуба на природни ресурси,...

Video: Fatkeqësi është mos ketë plan për fatkeqësi

01.03.2021

Nga autoritetet tona lokale, duhet të kërkojmë dhe të presim...

Поврзани објави