logo

СДЦ – Собранието под лупа

Share on facebook
Share on twitter

Цели, специфични цели на проектот:  Зголемување на квалитетот на политичката дебата и аргументацијата во развивањето на јавни политики и закони во Собранието на Република Северна Македонија преку набљудување на квалитетот на дебатата во Собранието и поддршка на Парламентарен институт преку стипендирање на нивната служба.

Времетраење на проект: Септември 2015 – декември 2017

Продолжување на проектот: јануари 2018 – декември 2019

Одобрени средства: € 86.226

Продолжување на проектот: 8.235.516 денари

Донатор и партнери: Швајцарска агенција за развој и соработка

Проектни активности и резултати:

  • 24 месеци набљудување и оценување на квалитетот на дебатата во Собранието со користење на Индекс за квалитет на дебата на теми од дневниот ред кои се однесуваат на јавни финансии, владеење на право, човекови права и слободи, европски интеграции и други теми за кои постои јавен интерес.
  • Спроведување на две теренски анкети за перцепциите на јавното мислење за работата на Собранието.
  • Менаџирање на фонд за стипендирање на службата на Парламентарен институт.

Резултати од проектни активности:

  • 4 полугодишни извештаи од набљудување на квалитетот на дебатата во Собранието
  • Извештаи од 2 теренски анкети за перцепциите на граѓаните за работата на Собранието.
  • Кратки документи за јавни политики
  • Обучени набљудувачи за користење на Индекс за квалитет на дебата за следење на квалитет на дебата.

Настани поврзани со проектот

Видео: Парламентите за младите – Програма на Парламентарен институт „Имам став“

20.03.2020

https://youtu.be/3KgGCt5CNF8 Парламентите во модерните демократии имаат обврска за зголемена заложба...

Video: Parlamentet për të rinjtë: Programi i Institutit Parlamentar “Kam qëndrim”

20.03.2020

Video: Parlamentet për të rinjtë: Programi i Institutit Parlamentar "Kam...

Собрание под лупа: Како дебатираа пратениците од јули до декември 2019

24.02.2020

Извештајот од набљудувањето на квалитетот на дебатата во Собранието (јули...

Повик за промотивни услуги

28.11.2019

Отворениот повик за промотивни услуги е во рамки на проектот...

Инфографик: Перцепции на граѓаните за работата на Собранието

03.09.2019

Инфографик: Перцепции на граѓаните за работата на Собранието

Собрание под лупа: Анкета за перцепциите на граѓаните и Извештај за квалитетот на дебата

23.08.2019

Институтот за демократија во рамки на проектот Собранието под лупа...

Raport nga monitorimi i cilësisë së debatit në Kuvendin (janar – qershor 2019)

15.08.2019

Raport nga monitorimi i cilësisë së debatit në Kuvendin (janar...

Извештај од набљудувањето на квалитетот на дебатата во Собранието (јануари – јуни 2019)

15.08.2019

Извештај од набљудувањето на квалитетот на дебатата во Собранието (јануари...

Rezultate nga anketa në terren për perceptimet e qytetarëve për punën e Kuvendit 2019

15.08.2019

Rezultate nga anketa në terren për perceptimet e qytetarëve për...

Резултати од теренска анкета за перцепциите на граѓаните за работата на Собранието 2019

15.08.2019

Резултати од теренска анкета за перцепциите на граѓаните за работата...

Повик за услуги – изработка на промотивно видео

13.08.2019

Отворениот повик има цел да се избере понудувач за изработка...

Перцепциите на граѓаните за работата на Собранието 2008-2019 година

30.07.2019

Институт за демократија „Социетас Цивилис“, континуирано од 2008 година изработува...

Повик за ангажирање на набљудувач/ка на квалитет на собраниска дебата

29.07.2019

Институт за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС) објавува повик за пријавување...

Анализа: Пратенички прашања – Мерка за надзор врз извршната власт или платформа за пофлаби?

23.04.2019

Пратенички прашања - Мерка за надзор врз извршната власт или...

Aнализа на собраниската дебата за Законот за употреба на јазиците

23.04.2019

Aнализа на собраниската дебата за Законот за употреба на јазиците

Sobranie foto sednica

Анализа: Работата на Комисијата за европски прашања при хармонизација на законодавството во 2018 година

23.04.2019

Работата на Комисијата за европски прашања при хармонизација на законодавството...

Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците во КЕП, за Законот за употреба на јазиците и на пратенички прашања

23.04.2019

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ преку проектот „Собранието под лупа“...

Комисија за култура: Или, пример како може и треба да работи парламентот

27.02.2019

Пратениците во Собранието можат да направат многу повеќе во насока...

Собранието под лупа: Повик за кандидати за набљудувачи на квалитетот на дискусијата во Собранието

24.08.2018

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС) објавува повик за пријавување...

Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците од септември до декември 2017

22.03.2018

Институтот за демократија преку проектот „Собранието под лупа“ работи на...

Собрание под лупа: Повик за набљудувачи на квалитет на собраниска дебата

29.01.2018

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС) објавува повик за платен...

Собрание под лупа: Извештај за квалитетот на дебатата во Собранието во периодот мај – август 2017

19.01.2018

Институтот за демократија во рамки на проектот Собранието под лупа...

Анкета: Граѓаните сѐ уште сметаат дека Владата го контролира Собранието

25.12.2017

Институтот за демократија во рамки на проектот „Собранието под лупа“...

Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците на „најдолгата конститутивна седница“

01.08.2017

Конститутивната седница почна на 27 март, имаше 21 продолжение и...

ИДСЦС и Џафери разговараа за поголемо учество на граѓанските организации во Собранието

29.05.2017

Собранието мора повеќе да ги отвори вратите за јавноста, граѓаните...

Извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (август – октомври 2016)

20.03.2017

Институтот за демократија преку проектот „Собранието под лупа“ работи на...

Краток документ за јавни политики: Пратеничка активност, должност или избор?

03.02.2017

Институтот за демократија во насока на развојот на доброто управување,...

sobranie-zgrada

Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците од јули до октомври 2016

03.02.2017

Институтот за демократија преку проектот „Собранието под лупа“ работи на...

Анализа на собраниската дебата за поплавите: Партијата посилна од невремето

09.12.2016

Поплавата во Скопје која беше предизвикана од поројните дождови на...

Извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (7 април – 31 јули 2016)

08.11.2016

• Известувањето од дебатите на седниците се спушти на најниско...

Собранието под лупа: Пакети со сите анализи за пратениците во заминување

18.10.2016

По повод распуштањето на Собранието и завршувањето на мандатот на...

Собранието под лупа: Резултати од теренска анкета за перцепциите на граѓаните за работата на пратениците

26.08.2016

Институтот за демократија во рамки на проектот „Собранието под лупа“...

Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците од април до јуни 2016 и за предлогот за импичмент на Претседателот

10.08.2016

Набљудувањето на квалитетот на дискусијата во Собранието во периодот од...

Oblak mediumi Sobranie jan apr 2016 1

Извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (јануари – април 2016)

22.06.2016

Прв пат од почетокот на набљудувањето (јуни 2014) на медиумското известување...

idscs sdc logo

Собранието под лупа: Повик за набљудувачи на квалитет на собраниска дебата и медиумско известување

06.06.2016

Институтот за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС) објавува повик за платен...

anketna1
vesnici

Прв извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (септември – декември 2015)

07.03.2016

Враќањето на опозицијата во Собранието одново го врати медиумскиот интерес...

sednica anketna

Прв квартален извештај од набљудување на квалитетот на дебатата во Собранието

27.01.2016

Од 1 септември до 30 ноември анализирани се 1660 дискусии...

Поврзани објави