item

  Видео: Колку чини борбата против корупцијата?

  Во трката против системските проблеми се натпреваруваат корупцијата и државата. Погледнете го видеото за да видите што се е потребно за државата да победи во овој натпревар и да ја порази корупцијата.

  item

  Локални избори 2021 и улогата на антикорупциските институции

  Изборот на граѓаните на Локалните избори ќе определи кој ќе раководи со локалната заедница и во која насока ќе се движи локалниот развој. Евидентно е дека локалните теми стануваат сè поважни за граѓаните бидејќи управувањето на локално ниво директно...

  item

  Локални избори 2021 и улогата на антикорупциските институции

  Изборот на граѓаните на Локалните избори ќе определи кој ќе раководи со локалната заедница и во која насока ќе се движи локалниот развој. Евидентно е дека локалните теми стануваат сè поважни за граѓаните бидејќи управувањето на локално ниво директно...

  item

  Институт за демократија и Кабинетот на Претседателот потпишаа Меморандум за соработка

  Институт за демократија денеска потпиша Меморандум за соработка со Кабинетот на претседателот на Република Северна Македонија. Целта на Меморандумот е јакнење на меѓусебната соработка, во насока на поддршка на активностите на Кабинетот, кои се спроведуваат во рамки на Претседателскиот...

  item

  Справувањето со корупцијата под будното око на меѓународната заедница. Што може да направи Собранието?

  Во изминатиот период бевме сведоци на значително приоретизирање на борбата против корупцијата од повеќе клучни актери во меѓународната заедница во однос на нивната политика кон Западниот Балкан. Владата на САД усвои Меморандум што ја воспоставува борбата против корупцијата како...

  item

  Video: Kërkojini komunës tuaj që të ketë plan se si të parandalon në vend që të kuron

  Vijojnë vite të fatkeqësive ekstreme të motit dhe katastrofash si zjarret këtë verë. Kërkojini komunës tuaj që të ketë plan se si të parandalon në vend që të kuron.

  item

  Видео: Побарај од твојата општина да има план како да спречи наместо да лечи

  Ни претстојат години на екстремни временски непогоди и катастрофи како пожарите ова лето. Побарај од твојата општина да има план како да спречи наместо да лечи.  

  item

  Поглед на Собрание: Како до поквалитетна дебата во Собранието?

  Институт за демократија, од јуни 2014 година, го следи квалитетот на дебатата во Собранието и работата на Собранието генерално. Во периодот јануари – јуни 2021, набљудувањето се фокусираше на дискусиите кои се однесуваат на точки од собранискиот дневен ред...

  item

  Паметното планирање може да спречи незгоди и катастрофи

  Илјадници хектари шума изгоре во пожарите кои ја зафатија земјата за време на топлотниот бран ова лето кој донесе натпросечно високи температури. Штетата е голема и тешко се надоместува. Последиците од опустошените шумски предели веднаш ќе ги почувствуваме сите...

  item

  Повик за учесници на четвртата Лидерска академија за развој

  Институт за демократија (ИДСЦС) во соработка со Центарот за демократија, развој и владеење на правото на Универзитетот Стенфорд и во партнерство со Катедрата за политички науки во рамките на Правниот факултет „Јустинијан Први“, Универзитет Св. Кирил и Методиј “во...