item

  Video: Maqedonia e Veriut në NATO: shans për rritjen e rolit mbikëqyrës të Kuvendit

  Për NATO-n, korrupsioni përbën rrezik për sigurinë e vendeve anëtare. Për të zvogëluar rrezikun e korrupsionit, Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut do të duhet të rrisë mbikëqyrjen ndaj institucioneve të mbrojtjes dhe të sigurisë dhe të ushtrojë...

  item

  Видео: Северна Македонија во НАТО: Шанса за зголемена надзорна улога на Собранието

  За НАТО корупцијата преставува ризик по безбедноста на земјите членки. За намалување на ризикот од корупција, Собранието ќе мора да го зголеми својот надзор над институциите во одбраната и безбедноста. Прочитајте повеќе за релацијата помеѓу членството во НАТО и...

  item

  Отворен повик за експерт за стратешко планирање

  Отворениот повик за експерт за стратешко планирање е во рамки на проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија” (Improved capacity for crisis response in municipalities in North Macedonia) – финансиран со помош од Обединетото...

  item

  Отворен повик за експерт за управување со кризи

  Отворениот повик за експерт за управување со кризи е во рамки на проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините во Северна Македонија” (Improved capacity for crisis response in municipalities in North Macedonia) – финансиран со помош од...

  item

  Жените во собраниските комисии: Нов состав, стара пракса

  На 15 јули 2020г. беа избрани новите пратеници во Собранието на Северна Македонија. По неколкуте измени во неговата структура, актуелниот собраниски состав брои 61% мажи и 39% жени. Конституирањето на новиот пратенички состав го покрена и прашањето за тоа...

  item

  Повеќе од надзор? Како до зголемена соработка на Собранието и антикорупциските институции

  Во годината што претстои ќе биде исклучително важно Собранието да изгради партнерски однос со најизложените институции во борбата против корупцијата од извршната власт, како Државната комисија за спречување на корупцијата, Државниот завод за ревизија, Инспекцискиот совет и Комисијата за...

  item

  ИДСЦС организираше затворена работилница „Премостување на јазот помеѓу формалните процеси и неформалните практики што ја обликуваат судската култура во Западен Балкан“

  Институтот за демократија “Социетас Цивилис” на 20 ноември организираше затворена онлајн работилница на тема „Премостување на јазот помеѓу формалните процеси и неформалните практики што ја обликуваат судската култура во Западен Балкан“ како дел од истоимениот двегодишен проект. Проектот се...

  item

  Повик за промотивни услуги за проектот „Подобрен капацитет за управување со кризи на општините”

  Отворениот повик за промотивни услуги е во рамки на проектот (Improved capacity for crisis response in municipalities in North Macedonia) – финансиран со помош од Обединетото Кралство преку Владата на Обединетото Кралство, имплементиран од Институт за демократија “Социетас Цивилис”...

  item

  Отворен повик за промотивни услуги за проектот „Набљудување за назначувања засновани на заслуги во високата раководна служба”

  Отворениот повик за промотивни услуги е во рамки проектот на „Набљудување за назначувања засновани на заслуги во високата раководна служба на Северна Македонија” – (Monitoring for merit based appointments in senior civil service in North Macedonia) – финансиран со...

  item

  Видео: #УчимеЗаКорупцијата со Кике Цветче

  Дали знаете кои се принципите за заштита и спречување на корупција⁉️ 💰 🆕🎥Погледнете ги одговорите во видеото на популарната јутјуберка Кике Цветче, дел од нашата едукативна кампања за подигнување на свеста кај младите за корупцијата. #УчимеЗаКорупцијата